Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gintama

Kupiłem śrutę paszową. Na sicie odsypałem mąkę. Do nastawu użyłem gęstwy piwnej.
Są to opadłe drożdże podczas fermentacji burzliwej piwa. Na 20l piwa używa się około 300g gęstwy, ja do nastawu dodałem 20g, czyli jak w przepisie bardzo mało. Temperatura w pomieszczeniu 21 *C.Fermentacja przez to trwała nieco dłużej bo 6 dni.
Wydajność wyższa niż z cukrówki, o smaku nie wspomnę.
Po odświeżeniu nastawu, fermentacja nastąpiła momentalnie.
Przepis fantastyczny. Bardzo dziękuję.

Siwy1190

Witam wszystkich,
mam pytanko nastawiłem zacier, ale nie jestem wtajemniczony w słówka typu dunder i etc.
Czy ktoś z was mógłby mi wyjaśnić krok po kroku co mam robić, kiedy zacier przestanie pracować, bo nie wiem czy dunder to jest to co zostaje po gotowaniu czy część zacieru.
Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich. witek

Wrony

Wystarczy przeczytać temat  , chociaż pierwsze dwie strony

MientowaNajlepsza


Zgłębiłem ten wątek dość dokładnie i faktycznie, nie do końca wyjaśniony został termin "dunder".
Dla jasności: Jest to płyn, który zostaje w bojlerze po procesie destylacyjnym czyli kolokwialnie mówiąc "przegotowany zacier".
Zanim dodasz go do nowego nastawu pamiętaj, żeby wystygł.
U mnie stanowił ok. 40 % nowego nastawu.
Resztę przy uważnej lekturze wątku ogarniesz sam.
Pamiętaj, że teoria teorią, ale najlepiej wszystko wchodzi do głowy dzięki ćwiczeniom praktycznym :-)

Dyniogłowy

Jest to pozostałość po destylacji, czyli to co pozostało w kociołku.

Yoko

Witam ponownie, dzięki wszystkim za podpowiedzi rzeczywiście wystarczyło poczytać a z dundrem to się już sam jorgłem, gotuje już czwarty raz a przepis jest super , za każdym razem lepszy, moje spostrzeżenia to by pamiętać o drożdżach bo bardzo delikatne są
jak przetrzymałem troszkę to prawie zdechły ale dodałem cukru i po drugim dniu już szumią jak trzeba.

p.s.
Myślę tylko co by dodać żeby uzyskać kolor bo przepalony cukier trochę jest za słodki,
macie jakieś sposoby?

Wertykalny

Destylat taki uzyskuje kolor whisky po leżakowaniu z palonym dębem.
Kup sobie płatki dębowa w którymś ze sklepów z akcesoriami winnymi lub na jakiejś aukcji.
Możesz też szczapy dębowe podpiec w piekarniku.

Quatro

Hej!

Mam pytanie do doświadczonych w temacie.
Czy takie rozdrobnienie będzie dobre

Amnezja

Bardzo podoba mi się ten przepis i jak skończą pracować moje owocowe nastawy to wezmę się za "Jessiego". Pewnie będzie trudno, bo doświadczenia w psoceniu mam mało, ale do odważnych świat należy :P .
Mam nadzieje na lepsze rezultaty niż zaprawianie gotowej wódeczki esencjami smakowymi, bo to jak na razie nic smacznego mi nie dało.

Venezuela

Bardzo podoba mi się ten przepis i jak skończą pracować moje owocowe nastawy to wezmę się za "Jessiego". Pewnie będzie trudno, bo doświadczenia w psoceniu mam mało, ale do odważnych świat należy :P .
Mam nadzieje na lepsze rezultaty niż zaprawianie gotowej wódeczki esencjami smakowymi, bo to jak na razie nic smacznego mi nie dało.

Finn

Bardzo podoba mi się ten przepis i jak skończą pracować moje owocowe nastawy to wezmę się za . Pewnie będzie trudno, bo doświadczenia w psoceniu mam mało, ale do odważnych świat należy :P .
Mam nadzieje na lepsze rezultaty niż zaprawianie gotowej wódeczki esencjami smakowymi, bo to jak na razie nic smacznego mi nie dało.

Rimshot Gloo

No! Właśnie nastawiłem to cudo, do pracy użyłem drożdży
Alcotec Single Strain Whisky Yeast (With Amyloglucosidase)
uffff... długa nazwa. ;)
Tyle, że mam 25-litrowy fermentator, to wody dałem 18 litrów,
resztę składników wg przepisu, chyba będzie OK, nie?
Rozsypałem drożdże na powierzchni nastawu, zgodnie z instrukcją,
ładnie się namnożyły, zapaszek cudowny i właśnie zamieszałem wszystko
i szczelnie zamknąłem pokrywę, montując rurke fermentacyjną.
Mam tylko pytanie natury technicznej:
Czy podczas dodawania dundru i wymiany zużytej kukurydzy
mieszamy dokładnie zawartość? Bo nie doczytałem.
Rozumek podpowiada mi, że zdecydowanie, trzeba zamieszać.

Olgierd

Ja też mam pytanie, konkretnie o wymianę zużytej kukurydzy. Czy ona jest konieczna, czy może wystarczy tylko dosypywać świeżej ? Nastaw będzie u mnie pracował w dużym balonie, ale niestety jak to balon, szyjka jest wąska w związku z czym nie za bardzo da się wyciągnąć zużytą kukurydzę.

Rybson

Ja też mam pytanie.
Czy dodanie dundru poprawia coś waszym zdaniem w smaku destylatu.
Czy raczej destylat z pierwszego nastawu bez dodatku dundru jest lepszy?

Thorkell

Witam, wiecie może czy będzie duża różnica (o ile będzie) jeżeli użyje kukurydzy pastewnej, a że będę ją miał w całości to zmiele na maszynce do mięsa i zastosuje wg przepisu?

Tags: