Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Drink ,,Kamikaze''

Zaczęty przez Początkujący, Sie 07, 2024, 02:34 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Początkujący

Rzadko pije kamikadze ponieważ nie mam Shaker-a. Natomiast w barze kosztuje to około 15 zł za 4 kieliszki. Nie zmienia to jednak faktu ze Kamikadze jest bardzo dobre. Najbardziej polecam Kamikadze blue

Składniki:
- 40 ml Bols Blue,
- 40 ml Bols,
- ok. 20 ml soku z cytryny.

Jak przyrządzić?
Do shakera wsypać rozdrobniony lód. wlać do środka Czystego Bolsa, potem Blue Bols. Następnie wlać soczek z cytryny. Mieszać shakerem przez ok. 25 sekund. Rozlać do kieliszków na wódkę. ( Powinno wyjść ok. 6 kieliszków ) Następnie ustawić je przed sobą.

Potrzebne przybory:
Shaker

Uwagi:
Kamikadze należy wypić jak najszybciej. Po wypiciu kieliszka obracamy go do góry nogami na stole i bierzemy sie za następny.

Juliusz Cezar

Czy do picia 'kamikadze' trzeba mieć zkłonności samobójcze? :)

Domowy przepis na prosty, słodki likier pomarańczowy (niby triple sec).

Składniki:
750ml wódki 40%
5 pomarańczy
500ml (2 szklanki) białego cukru

Zetrzyj skórkę z dwóch pomarańczy uważając, aby ścierać tylko żółtą część bez białej!
Wyciśnij sok z 5 pomarańczy - powinno być około 500ml (może więcej).

Do garnuszka wlej sok, wrzuć startą skórkę i dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia mieszając, zmniejsz ciepło, aby płyn wrzał bardzo wolno. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po ugotowaniu odstaw do zupełnego schłodzenia. Gdy już jest chłodne wlej do dużego słoika, dodaj wódkę i pozostaw w chłodnym ciemnym miejscu na 2-3 miesiące mieszając co jakiś czas (3 miesiące lepiej).

Przefiltruj i zlej do butelki (butelek). Likier ten jest idealny do przygotowywania kamikadze. Większe ilości = zwiększ proporcjonalnie składniki

Juliusz

Początkujący

Pewnie coś w tym jest ;p. Dziękuje za przepis, będzie trzeba sprawdzić

Juliusz Cezar

Zapomniałem podziękować za receptę.
Ja mam shaker i mam trochę tej 'pomarańczówki' - ma ze cztery lata - i zrobię kamikadze aby sprawdzić tylko i wyłącznie jak się przetrzymuje pomarańczówka.

Rafonix

U mnie w barach kamikadze ma troszkę inny skład. .
50ml Blue Bols
100ml wódki
50ml soku z cytryny

Do szejkera wsypać lód (jeżeli jest duży to do połowy a jeżeli mniejszy to odpowiednio mniej) wlać wszystkie składniki i mieszać przez 30sek.
Rozlać do 9 kieliszków i wypić jeden po drugim.

Bimbrownik

Witam,
rozumiem, ze jest to przepis na domowy likier pomarańczowy typu triple sec.
Mam pytanie do fachowców:
czy tego typu likier mocno odbiega od blucuracao (przepraszam jeżeli jest to zbyt banalne pytanie),
czy można go użyć do drinków lub kamikadze zamiast blue np Bols. (?)

Poprosze o odpowiedz.

Ikalgo

No cóż, z Blue Curacao wspólna może mieć jedynie butelkę i cukier. Curacao to nalew na pomarańczach gorzkich, czyli odmiany curacao- skórki są do kupienia w sklepach piwowarskich. Do tego dorzuca się w stosunku zależnym od przepisu część pomarańczy słodkich, deserowych (czyli tych ze sklepu). Niebieska barwa to syntetyczny barwnik, też do dostania. Jeżeli ma być prawdziwy Triple Sec, to przynajmniej 38-40% i dość neutralny alkohol.

Shatari

Triple Sec to inny likier niż Blue Curacao. Są to dwa różne likiery barmańskie.

Cozy

Jutro przepis na likier pomarańczowy od Juliusza, pojutrze coś innego. I tak flaszeczka po flaszeczce, a piwniczka się zapełnia  A przepis na kamikadze wypróbuję jak likierek będzie gotowy.

Gideon

Mam w barku wszystko co potrzeba, a wódeczkę to nawet schłodzoną w lodówce, ale zamiast Bolsa wolę Absolwenta. To moja ulubiona sklepowa wódka, nigdy nie mam po niej kaca i jest w dobrej cenie.

Spóźniony

Absolwenta?? Kolego jesteś pewien? Była kiedyś afera z Polmosem Białystok - dodawali spirytusu niewiadomego pochodzenia (pochodzenia z granicy).

LukiPiwnica

Witam
Też myślałem nad tym jak zrobić triple sec.
Moja receptura jest prosta - zalać wódką w dużym słoju dużo skórek z pomarańczy i innych cytrusów (nie pogardziłem skórkami z zielonego grejpfruta). Po wymoczeniu przez dwa tygodnie zlałem alkohol, wycisnąłem skórki i całość przedestylowałem. Otrzymałem alkohol o dość intensywnym zapachu pomarańczowym. Połączyłem go 1:1 z normalnym syropem cukrowym, dalsze próby zmierzające do ustalenia, czy do tej mikstury dodać sok pomarańczowy i w jakiej proporcji na razie wstrzymane, bo muszę kupić jakieś Cointreau do porównania.
W każdym razie bez puszczenia przez rurkę powstaje gorzkie i mętne paskudztwo, niepodobne do żadnego znanego mi triple seca. Ten pomarańczowy spirytusik można też zmieszać z podobnym jałowcowym spirytusikiem, i destylatem z kilku innych składników, otrzymuje się fajny dżin, tak więc polecam zbierać przez święta skórki, czyścić, suszyć, a potem zalać wódką i przedestylować, otrzymuje się doskonały spirytus z zapachem pomarańczowym przydatny do własnych eksperymentów nazwijmy to - kulinarnych.
Tyle o moich próbach w temacie triple sec. Może spróbuję jeszcze zabarwić to moje cudo na niebiesko żeby uzyskać coś w rodzaju blue curacao.
Pozdrawiam

Jaś

Witam,
mam w planie kilka sprawdzonych shotów. Kamikaze to jeden z moich ulubionych, ale chciałbym też pokombinować z innymi kolorami. Pomyślałem, że zamiast Blue Curacao dodam likier miętowy albo kolorową wódkę np. Wyborową o smaku arbuza albo Soplicę malinową. Co o tym myślicie?

Otis

Można też nastaw wpakować na wagę... i badać różnicę ;) Odpada problem z temperaturą przy obserwacji objętości lub blg. Powinno ginąć jakieś 444,4....g na kilogram cukru - tak czysto teoretycznie - jak nie zapomnę to sprawdzę. ;)

Tags: