Menu główne

Warnik zamiast kega

Zaczęty przez Luka, Lip 04, 2024, 09:16 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Luka

Cześć,

Powoli zapoznaje się z tematem destylacji. Chciałem zapytać o wykorzystanie warnika jako naczynia pod micro pot-still 28 od Zygmunta. Dlaczego warnik? Ponieważ mam go na wyposażeniu (robię od czasu do czasu piwo domowe).
Warnik ma 60l pojemności (będę używać do max 20l) i automatyczne grzanie w spodzie warnika. Na pewno problemem może być uszczelnienie pokrywy i płaszcza - myślałem o cieście z mąki żytniej jak w przypadku alembików.

Bardzo proszę o sugestie, ewentualnie doradzenie jeżeli ktoś takowy sposób obrał.

Franek

Niektóre warniki są prawie jak kotły zacierno-warzelne a do nich można czasem dokupić "pokrywę" z mocowaniem kolumny.
Ważna rzecz- sprawdź, czy Twój warnik ma możliwość grzania no-stop, czyli ominięcia termostatu - ten jest zupełnie niepotrzebny/szkodliwy.

Luka

Hmm, traktowałem termostat wręcz jako zaletę. Nie ma możliwości wyłączyć termostatu bez ingerencji. Ustawia się temp od 0 do 110stopni i załącza timer...

Dzieki za odpowiedź. Chyba nie będę kombinować w takim razie.

Józek

No to ustawiasz na 110° i już masz wyłączony termostat. Tylko ten timer.... Może w trakcie można mu zmieniać czas, jak już upływa nastawiony, to dodać mu koleją godzinę - ale nie wiem czy to wygodne...

Mariusz

Jednym z wyzwań może być uszczelnienie pokrywy i płaszcza. Użycie ciasta z mąki żytniej, podobnie jak w alembikach, to dobry pomysł, ponieważ jest to sprawdzony sposób na uzyskanie szczelności. Upewnij się, że ciasto jest dobrze dopasowane i szczelne, aby uniknąć wycieków i utraty alkoholu.

Pamiętaj, że destylacja alkoholu wiąże się z pewnym ryzykiem, więc upewnij się, że destylujesz w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i że sprzęt jest odpowiednio zabezpieczony. Może być też konieczne dostosowanie warnika poprzez dodanie rurek i chłodnic kompatybilnych z twoim pot-stillem. Kontrola temperatury jest kluczowa, więc dobrze jest mieć precyzyjny termometr. Skontaktuj się z osobami, które mają doświadczenie w adaptacji warników do destylacji, aby uzyskać dodatkowe wskazówki i uniknąć potencjalnych problemów.







Tags: