Menu główne

Rodzaje chłodnic w destylacji .

Zaczęty przez Maks, Lip 26, 2024, 01:19 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maks

W destylacji używa się różnych rodzajów chłodnic, które mają na celu efektywne schłodzenie pary i skondensowanie jej do postaci cieczy. Każdy rodzaj chłodnicy ma swoje unikalne właściwości, zalety i wady, które czynią go bardziej odpowiednim do określonych zastosowań. Oto przegląd najczęściej używanych chłodnic do destylacji:

Chłodnice Liebiga
Charakterystyka:
Budowa: Składa się z prostego szklanego lub metalowego cylindra z wewnętrzną rurką, przez którą przepływa para. Zewnętrzna rura jest otoczona płaszczem wodnym, przez który przepływa zimna woda.
Materiał: Najczęściej wykonane ze szkła, miedzi lub stali nierdzewnej.
Zalety:
Prosta konstrukcja: Łatwe w montażu i obsłudze.
Efektywność: Skutecznie schładza parę, szczególnie w przypadku krótkich procesów destylacyjnych.
Łatwość czyszczenia: Prosta konstrukcja ułatwia czyszczenie i konserwację.
Wady:
Ograniczona długość: Mniej efektywne w przypadku dłuższych procesów destylacyjnych lub większych objętości pary.
Ograniczona powierzchnia chłodzenia: Mniejsza powierzchnia kontaktu z parą w porównaniu do bardziej złożonych chłodnic.
Chłodnice spiralne (Serpentyner)
Charakterystyka:
Budowa: Składa się z długiej, zwiniętej rurki, która tworzy spiralę. Para przepływa przez spiralę, która jest otoczona płaszczem wodnym lub zanurzona w zbiorniku z zimną wodą.
Materiał: Najczęściej wykonane ze szkła lub miedzi.
Zalety:
Duża powierzchnia chłodzenia: Spiralna konstrukcja zapewnia dużą powierzchnię kontaktu z zimną wodą, co zwiększa efektywność chłodzenia.
Kompaktowość: Spirala zajmuje mniej miejsca w poziomie, co jest korzystne w ograniczonej przestrzeni.
Wady:
Trudność czyszczenia: Złożona konstrukcja spirali może utrudniać czyszczenie i konserwację.
Kruche: Szklane spirale mogą być delikatne i podatne na uszkodzenia mechaniczne.
Chłodnice Allihna (kulowe)
Charakterystyka:
Budowa: Składa się z serii szklanych kul lub pierścieni umieszczonych wewnątrz cylindrycznego płaszcza. Kulki zwiększają powierzchnię kontaktu pary z chłodzącą wodą.
Materiał: Zazwyczaj wykonane ze szkła.
Zalety:
Duża powierzchnia chłodzenia: Kulki wewnątrz chłodnicy zwiększają powierzchnię kontaktu, co skutkuje efektywnym chłodzeniem.
Efektywność: Skutecznie kondensuje pary nawet w dłuższych procesach destylacyjnych.
Wady:
Złożoność konstrukcji: Bardziej skomplikowana konstrukcja może utrudniać czyszczenie.
Kruche: Jak wszystkie szklane chłodnice, może być podatna na uszkodzenia mechaniczne.
Chłodnice Dimrotha
Charakterystyka:
Budowa: Posiada spiralną rurkę wewnątrz cylindrycznego płaszcza, przez którą przepływa zimna woda. Para przepływa przez zewnętrzną rurę i jest schładzana przez spiralę wewnątrz.
Materiał: Najczęściej wykonane ze szkła lub miedzi.
Zalety:
Efektywne chłodzenie: Spiralna konstrukcja wewnętrzna zapewnia dużą powierzchnię kontaktu z zimną wodą.
Kompaktowość: Skuteczna konstrukcja w kompaktowym formacie.
Wady:
Trudność czyszczenia: Skomplikowana konstrukcja może być trudna do czyszczenia.
Kruche: Podobnie jak inne szklane chłodnice, jest podatna na uszkodzenia mechaniczne.
Chłodnice Graham
Charakterystyka:
Budowa: Składa się z długiej, spiralnej rurki umieszczonej wewnątrz cylindrycznego płaszcza. Spirala zwiększa powierzchnię chłodzenia.
Materiał: Najczęściej wykonane ze szkła lub miedzi.
Zalety:
Duża powierzchnia chłodzenia: Spiralna rurka wewnętrzna zapewnia efektywne chłodzenie pary.
Efektywność: Bardzo skuteczne chłodzenie dzięki dużej powierzchni kontaktu.
Wady:
Trudność czyszczenia: Spiralna konstrukcja może być trudna do czyszczenia.
Kruche: Szklane wersje mogą być delikatne i podatne na uszkodzenia mechaniczne.
Podsumowanie
Wybór odpowiedniej chłodnicy do destylacji zależy od specyfiki procesu destylacyjnego, dostępnego budżetu, oraz indywidualnych preferencji użytkownika. Oto krótka charakterystyka każdej chłodnicy:

Liebiga: Prosta, efektywna i łatwa w czyszczeniu, ale mniej efektywna przy dużych objętościach pary.
Spiralne (Serpentyner): Bardzo efektywne chłodzenie dzięki dużej powierzchni kontaktu, ale trudniejsze w czyszczeniu.
Allihna (kulowe): Efektywne chłodzenie dzięki kulkom zwiększającym powierzchnię, ale bardziej skomplikowane w czyszczeniu.
Dimrotha: Kompaktowa i efektywna, ale trudna do czyszczenia.
Graham: Bardzo efektywne chłodzenie, ale trudniejsze w czyszczeniu.
Ostateczny wybór powinien uwzględniać specyficzne potrzeby procesu destylacyjnego, w tym rodzaj destylowanej substancji, wymagany poziom chłodzenia oraz łatwość konserwacji i czyszczenia chłodnicy.
Mam nadzieje że dzisiaj się czegoś nauczyliście.  ;)

Gawron

Kształt chłodnicy może być różny, ale zawsze chodzi o to samo- powierzchnię wymiany ciepła. Im więcej szkła albo metalu ma kontakt jednocześnie z oparami i medium chłodzącym, tym lepiej. Powierzchnię tę najlepiej dobrać zdroworozsądkowo adekwatnie do używanej mocy grzania :)

Maks

Jak więc ocenić wydajność chłodnicy?
Trudno o informację o tym. Niby są kalkulatory, ale one nie uwzględniają rodzaju chłodnicy, albo są nastawione na spiralne.

Domyślam się, że najmniej wydajna jest chłodnica spawalna, gdyż na pierwszy rzut oka widać, że ma najmniejszą powierzchnię chłodzącą.
Następnie chyba będzie kulkowa.
A najlepsza? Z ceny wnioskując będzie to spiralno-kulkowa.

Są jeszcze jakieś inne rodzaje?

Gawron

No dobra, ale w zasadzie o co Ci chodzi? 3m rurki 8mki oblane wodą spokojnie schłodzi Ci wszystko do jakichś 6kW grzania. Chłodnica "spawalna" (która notabene powinna być prawidłowo nazwana chłodnicą Liebiga) jest zwykle używana jako chłodnica zwrotna, podobnie jak kulowa. Hybrydy kulowo-spiralnej na oczy nie widziałem, pomimo kilku dobrych lat praktyki w wielu laboratoriach. Zdarzają się spiralne z "grubym początkiem spirali".

Maks

Myślałem, że się jasno wyrażam, ale spróbuję rozwinąć myśl.
Chciałem się dowiedzieć więcej teorii na temat różnych chłodnic, budowy, wydajności, przeznaczenia itp., gdyż na tym zacnym forum w zasadzie są informacje tylko o jednym rodzaju.

Dopiero się przymierzam do budowy aparatury i chciałem podrążyć temat. Piszesz, że chłodnice kulowe i Liebiega używane są jako chłodnica zwrotna i to już nowa informacja dla mnie :) Jeszcze jakbyś mi wyjaśnił dlaczego to byłbym bardzo wdzięczny.

Saczi

Ważniejszym od rodzaju chłodnicy, jest materiał z jakiego jest wykonana. Szkło w sumie jest izolatorem ciepła. Najwydajniejsza będzie z rurki miedzianej. Zwinięta w chłodnicę spiralną będzie dodatkowo najmniejsza.

Jajo

Drodzy Koledzy.
Starajcie się używać prawidłowego nazewnictwa.
Prawidłowa pisownia jest przecież jedną z cech tego Forum.
Chłodnica o której piszecie to nie jest żadna Liebiega, ani też Lebiega,
a najzwyczajniej "Chłodnica Liebiga" LIEBIGA.
Różnica niby nie jest wielka, tylko jedna literka,
ale to trochę czyni wielka różnicę.

Pozdrawiam

Biczownik

Nie zawsze, ale często. Robisz sobie zestaw- źródło ciepła, kolba i od góry pionowo chłodnica zwrotna. Robi się to po to, żeby zwrócić do kolby wszystko, co odparuje z kolby. Masz mieszaninę substancji, którą musisz podgrzać powyżej jej temperatury parowania- i nie chcesz żeby coś z niej ubyło. Liebig, czy kulowa sprawdzają się idealnie, bo nie ma żadnej "blokady" dla par, nic nie zostaje w spiralce itp.

Venezuela

Witam, sorry że odgrzewam stary temat, ale nie chce robić syfu na forum nowym tematem :)

Mam takie pytanie, czy Chłodnica Liebiga może być zbudowana z rurki miedzianej 15mm któa będzie w rurcr 19 lub 22mm ? I jak długa powinna być ta chłodnica by skroplić parę. Ogrzewać będę narazie prawdopodobnie w czajniku :D

xardas

Ja mam taką chłodnicę, tyle że z płaszczem z rurki 28. Długość 50 cm - skrapla wszystko bez najmniejszego problemu przy wydajności 1,5 litra na godzinę.

ApostołMichael

Ja mam taką chłodnicę, tyle że z płaszczem z rurki 28. Długość 50 cm - skrapla wszystko bez najmniejszego problemu przy wydajności 1,5 litra na godzinę.

Zymus

Ja do swojego pot-stilla zrobiłem z rurki fi8mm (80cm) a płaszcz z fi22mm (50cm) + dwie
zaślepki 22mm i dwa króćce z fi8mm na zasilanie i do dziś działa bez zarzutu ;)

Sikor

Witam.
Zasada jest prosta, jak wszędzie, energia oddana = energia pobrana

Nie ważne jaka jest chłodnica, ważne aby miała dużą powierzchnię i chyba lepiej jak nie jest w pionie, bo wtedy wolniej spływa z niej ciecz, co za tym idzie szybciej się schłodzi przy mniejszej powierzchni.


Pozdrawiam.

Kapi

Nie pisz herezji. Chłodnica spiralna pod kątem np. 45* będzie prychać destylatem, a pionowo będzie jak najbardziej ok. Chłodnice proste (np. od VM) tez działają najlepiej w pionie.

Zasada1410

Witam.
Zasada jest prosta, jak wszędzie, energia oddana = energia pobrana

Nie ważne jaka jest chłodnica, ważne aby miała dużą powierzchnię i chyba lepiej jak nie jest w pionie, bo wtedy wolniej spływa z niej ciecz, co za tym idzie szybciej się schłodzi przy mniejszej powierzchni.


Pozdrawiam.

Tags: