Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Miodowe Piwo

Zaczęty przez Kapi, Lip 04, 2024, 11:19 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kapi

Miodowe piwo
Od dłuższego czasu dziurę w brzuchu borowała mi żona o piwo miodowe. Wyszukała mi nawet przepis: Jako modyfikacja pojawiła się łuska gryczana, do ułatwienia filtracji oraz nadająca świetnego, gryczanego aromatu.

Słody na ok. 20l piwa:
Pilzneński – 1,5 kg
Caramunich I - 0,07 kg
Abbey - 0,4 kg
Płatki owsiane - 0,2 kg
Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak)
Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut)
Chmiele:
Challenger 20 g (lub zamiennie Perle)
Fuggles 12,5 g
Styrian Goldings 12,5 g

Zacieranie:
5 min 62°C + 70 min 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3°C / min). Dodatkowo do zacieru: 300g łuski gryczanej

Chmielenie:
- Challenger 20 g - 60 min
- Fuggles 6 g + Styrian Goldings 6 g - 10 min.
- Fuggles 6 g + Styrian Goldings 6 g - 5 min.
- miód - 5 min.

Fermentacja:
Lepiej aby przebiegała w dolnej granicy zakresu temperatur (15-17°C). Zbutelkowano z dodatkiem glukozy (5 g/05 l) oraz ksylitolu (miarka do cukru na butelki 0,75l/0,5 l piwa) - ok. 15 g/1 l piwa
Do spożycia nadaje się po miesiącu leżakowania.

Arachnofobik

Dlaczego dałeś do rozlewu Ksylitol, a nie glukozę czy cukier? Glukoza jest znacznie tańsza, a Ksylitol ma smak cukru po prostu. Co myślisz o dodaniu miodu zamiast Ksylitolu do piwa? zmieniło by to coś?

Kapi

Cukier/glukoza dodawany jest w celu nagazowania Piwa
Ksylitol dla słodyczy bo drożdże go nie przerobią na alkohol tak jak z cukerm/glukozą.
Można dodać słodzika ale to chemia mocna ksylitol jest naturalny i daje słodkość w piwie


niezaspokojony

Pytanie może głupie ale.. Który szczep drożdży najlepiej się spisze w tym piwie? Mam na myśli drożdże suche np. us-04, us-05 itp.

Kapi

S-04 lub ewentualnie T-58, z naciskiem na te pierwsze ;)

niezaspokojony

O byka walnąłem wyżej. Oczywiście S-04 miało być :p
Jeszcze jedna wątpliwość. Czy wystarczy dawka ok 5-6 g rehydratyzowanych S-04 by przerobić cukry? Warka z założenia ok 20 l.

Kapi

Tak, 1/2 paczki powinna wystarczyć.

Nastawiony

Witam serdecznie, chciałem się zapytać o moment dodania miodu, czy dodałeś go po chmieleniu na gorąco, czy też może na zimno po fermentacji burzliwej?

Kapi

Miód został dodany na ostatnie 5 min, gotowania brzeczki z chmielem. Jeśli masz pewność, że miód jest "sterylny" można dodać go dopiero po przestudzeniu brzeczki poniżej 60C, aby nie utracił właściwości.
Ja dla pewności wolę jednak chwilę pogotować.

niezaspokojony

Jak długo fermentowałeś i czy zlewałeś na cichą

Kapi

bez cichej, fermentacja ok. 3-4 tygodni.

niezaspokojony

z delikatną modyfikacją i ja spróbowałem ,chmieliłem inaczej tym co miałem i nie dawałem płatków ,swoją drogą łuska gryczana nie daje smaku,łatwo sprawdzić zalewając w szklance czystą wodą,do wita dałem kiedyś 3 L więc mocna gryka by była ,ja dałem dwa słoje po 1,3kg miodu i na us 05
zadziwiająca piana wyszła jak na tak mały zasyp i w smaku bardzo dobre

Sazjusz

dlaczego bez fermentacji cichej? jakiego slodu by mozna dodac by piwo bylo ciemne ?

Highlife

Bez cichej pewnie aby aromaty miodu nie uleciały ;)

Bimbrownik

Witam, czy wszystkie słody i chmiele jakie Pan wypisał muszę użyć do jednego piwa? Pozdrawiam serdecznie

Tags: