Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Kobiece Piwo

Zaczęty przez Niebezpiecznadzielnica, Sie 14, 2024, 10:35 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tukan

k myśle zrobić wegług przepisu tylko że to będzie piwko z brewkitu (oczywiście woda też będzie). Myślisz że wyjdzie z tego coś pijalnego?

Jarosław

I zamieniłem marynkę na cascade, tylko że najmniejsze opakowanie to 100 g co ja z tą resztą zrobie? Jak długo taki chmiel można przetrzymywać żeby nie stracił swojej właściwości?

Tyran_891

Słodzik dodaje się do butelek czy wcześniej rozpuścić w piwku?

GibkiAndrzej

ja bym Ci radził najpierw dobrać ilość słodzika - dla jednego 3 tabletki to za mało, a dla drugiego 2 to aż nadto. Najlepiej dodaj do butelek podczas butelkowania i sprawdź jaka ilość będzie dla Ciebie optymalna.

Cisco

Dałem 3 i 4 tabletki słodzika z lida na 0,33 - jak dla mnie za słodkie obie wersje i czuje jakiś taki posmak tego słodzika (następnym razem użyje cukru brzozowego);

tabletki wrzucalem prosto do butelki rozpuszczaly się momentalnie

Mojej LP smakowały oba przy czym wersja z 3 tabletkami chyba lepiej (ilość tabletek zależy też od ilości dodanego soku - ja dałem go dość dużo i po fermentacji pozostalo mi w piwie dużo kwasu askorbinowego, ale aromta malinowy jest mocno wyczuwalny)

bocian

A cukier brzozowy nie zostanie przypadkiem przejedzony przez drożdże czyli w efekcie granaty?

Bimbrownik

cukier brzozowy = ksylitol (oczywiście ten oryginalny fiński bez domieszki sacharozy i innych "uszlachetniaczy"

Prometeusz

Dzisiaj zlełem Lagera miał 1 BLG. Zostawiłem 5 litrów dodałem baniak wody 5 litrowy , soki z herbapolu malinowe i 10 g herbatki z chmielu cascade. Trochę czuć było ten chmiel kwiatami. Czy będą odczuwalne nuty kwiatowe w tym piwku czy to się przefermentuje? BlG podskoczyło do 7,5 i po 3 godzinach rozpoczeła się fermentacja. Do jakiego poziomu BLG utrzymywać fermentację? Ciekaw jestem jeszcze czy wzrośnie poziom alkocholu.

Neosternik

A do jakiego poziomu zejdzie Blg przy takim wynalazku? tak jak przy normalnym piwku? ta fermentacja chyba nie potrwa zbyt długo bo ruszyła po 3 godzinkach jak szalona :) Ciekaw jestem czy ktoś próbował taki wynalazek np ze sokiem cytrynowym.

Bimbrownik

pójdzie szybko, ale i tak trzymałem w sumie 20 dni, a zeszło chyba do 1°Blg - wyszło super klarowne, bardzo aromatyczne (malinowe) i mocne 6%

Bogikan

Dziękuje bardzo za porady dam znać czy będzie pijalne i jeżeli tak to spróbuje dalej po eksperymentować z innymi sokami bo lato tuż tuż i trzeba się odpowiednio do niego przygotować

Neosternik

uważaj na skład soku im więcej ekstraktu, tutaj akurat malinowego ( a nie jakiś innych wynalazków typu aronia), tym lepiej; i nie powinien być dosładzany słodzikami. O dziwo sok z Tesco okazał się, przynajmniej w teoretycznym składzie, całkiem niezły - końcowy efekt smakuje mojej LP :D

Bayle

o ja .... tak czytam sobie i chyba strzeliłem babola. Sok malinowy dałem po wystudzeniu i zadałem drożdże dolniaki.

NiemaPicia

Piwa malinowe robię właśnie tak. Wychodzą dobre lub bardzo dobre. Jedynie pilnuję, żeby zbyt mocno nie odfermentowały. Duży procent alkoholu nie jest w takim piwku wskazany. Przynajmniej wg mnie.

Varadero

A w jaki sposób mam pilnować odfermentowania? Piwko będzie leżało 2 tyg na burzliwej i tydzień na cichej. Zbyt wcześnie wleje w butelki będę miał TNT... Chyba, żeby do butelek nie dawać nic do refermentacji.

Tags: