Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Kobiece Piwo

Zaczęty przez Niebezpiecznadzielnica, Sie 14, 2024, 10:35 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

HomoChemicus

a jak szanowny kolega zaciera tę miodowe piwo?? proszę o informację bo mi żona żyć nie daje

Bullet

Kurcze, a da rade zrobić taka warkę z 5 litrów? Ja miodowego nie lubię, niestety moja lepsza i teściowa lubią :( Chociaż mojej ulubionym stylem jest AIPA :D

xardas

Był u mnie w piątek kolega, przyniósł 2 piwa miodowe znanej marki. Wypiłem z grzeczności, kiepścizna była...

Teraz bym dodał, że:

- słód owsiany / płatki owsiane - dodają trochę smaku i lepszą pianę

- ksylitol - do dobrego piwa jest niezbędny

- zacieranie - raczej na słodko, ale żeby nie przesadzić, żeby skrobia się scukrzyła (ksylitol koryguje treściwość)

- piwo ma być bardzo klarowne przed butelkowaniem = długa cicha (+ mech irlandzki)

- chmiele owocowe na aromat

- drożdże górnej fermentacji dają lepsze piwo miodowe (niż dolnej)

- fermentacja w niższej temperaturze (17-18°C)

- miód długo zrzuca osad, do butelek leję po cichej prawie idealnie klarowne piwo, a po czasie i tak powstaje trochę luźnego, kulkowatego osadu

- bardzo mi smakuje młode piwo miodowe - ale może jestem dziwny ;)

Irracjonalny

Kiedy i jak dodawać ksylitol?

Wyliczać ilość na 500 ml piwa przed kapslowaniem?

Rozpuścić okręśloną ilośc do całości przed rozlewem?

Czy dodać po schłodzeniu brzeczki przed fermentowaniem?

Bimbrownik

ja dodawałem właśnie przed butlkowaniem - ile? metodą próbną oczywiście - wlałem zielone piwo do butelki i dosładzałem ksylitolem, jak wyszło w miarę ok, to dosypywałem do reszty butelek tą sama ilość co do testowej....

cumel

Ksylitol dodawałem i przy butelkowaniu i też przed fermentacją i nie zauważyłem żadnego problemu.

Wojewoda

Rozumiem, że ksylitol jest niefermentowalny przez drożdże? A co z brązowym, nierafinowanym cukrem trzcinowym? Można tego dodać jako słodzika?

Plotek


Cukier zostanie "zjedzony" przez drożdże.

Vandal

tak, ksylitol jest niefermentowalny. Jeśli chodzi o cukier trzcinowy to podlega on już fermentacji i nie można go dodawać do zwiększenia słodkości piwa.

 

Znam tylko 3 rodzaje cukrów niefermentowalnych: Ksylitol, Stevia i słodziki "syntetyczne" - może są jeszcze jakieś inne ale te są najłatwiejsze do zdobycia.

Vislaus

No właśnie szukałem ksylitolu w lidlu i nie znalazłem, dlatego zapytałem o ten cukier. Ok, poszukam gdzieś ksylitolu, w ostateczności zostanie allegro, syntetyczne słodziki nie wchodzą w rachubę w ogolę :)

CisowyStarzec

zukaj w sklepach ze zdrową żywnością, tam powinieneś go dostać bez problemu. Jeśli masz gdzieś "pod ręką" Piotra i Pawła to tam sprawdź w pierwszej kolejności, ponieważ kupiłem tam ksylitol prawie 2x taniej niż w "zdrowym sklepie" który sąsiadował z PIP a to nie jest tania sprawa

Ciułała

Dzięki za rady, udam się w takim razie do PiPy ;)

Rafonix

najtaniej k upić ksylitol na aledrogo w workach po 3 kg. Poza zastosowaniem "piwnym" jest zdrowszy od cukru bo nie podnosi go we krwi czyli cukrzyki mogą go jeść ma smak bardzo podobny do cukru . a od słodzików chemicznych to trzymałbym się z daleka bo to toksyczne świństwo .

Ksylitol to cukier brzozowy (mam nadzieje że nie z pancernej brzozy "smoleńskiej"

niebieski1231

Też o tym myślałem, ale ja nie używam praktycznie w ogóle cukru, a czy piwo będzie smakowało mojej dziewczynie to nie wiem, ona dopiero zaczyna przekonywać się do tego trunku i do z dużą, naprawdę dużą ilością soku. Dlatego zrobię coś na próbę i jak będzie wyraźne TAK to wtedy mogę większe opakowania kupować:)

The all knowing

Witam wszystkich, mam pytnie odnośnie "kobiecych" trunków: czy ktoś któbował robić piwo z dodatniem soku jabłkowego?

Mojej żonie pomsakował Somersby i chciałem coś takiego zrobić na resztach piwa.

Robiłem już cydr z soku z kartonika, ale nie przypadł żonie do gustu (mi przeciwnie :))

Z tego co wyczytałem na etykiecie, Somersby jest zrobione z 45% soku o smaku jabłkowym i 55% piwa, jak się na to zapatrujecie a może jakieś inne?

Jeśli temat jest to przepraszam.

Pozdrawiam

Tags: