Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Drink Ruda Szmata

Zaczęty przez PolicjantzPłocka, Lip 15, 2024, 10:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

biszkopcik

Mimo upływu czasu widzę, że wielu z Was spróbowało, modyfikowało i ogólnie zczystej ciekawości podjęło próbę realizacji przepisu który zaproponowałem;) U moich wciąż niezmiennie panuje przekonanie, że to jest to co oni lubią najbardziej;) Zajrzałem do tematu bo chyba z sentymantu dzisiaj sam zrobię cosik rudej;)

Chohołowski

Pyszniasta :) Ja daję podaną ilość składników na dwa litry, dodatkowo skórka z połowy pomarańczy i dwa goździki.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.

Frezjusz

Tak jak kolega wyżej, też napiszę : pyszniasta. Ja zrobiłem porcję na 2.5l, ale trochę mocniejszą, ~55%. Dodałem jak arturswiatek skórkę pomarańczy (kandyzowaną) i goździki, za to cukru trochę mniej. Trzymałem wszystko około 20 godzin. Smak łagodny, ale jednocześnie intensywnie aromatyczny. Ogólnie fajny i szybki przepis.

Gawron

A z czym ta Rudą Szmate się pije? Sprite? Zastanawiam się czy ją zrobić i zamiast normalnie cukru dać przypalanke, tylko nie wiem z jakiej ilości cukru przypalić? Bo najlepiej dawać chyba 2 łyżki stołowe na 1L

Tukan


Zięba

Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnke

Wrony

Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.

Nojking

Zrób foto jaki kolor wyszedł i jak klarowność, bo w moim przypadku to była tragedia z jednym i drugim

Varadero

Miód Ci się nie wyklaruje do soboty (chyba, że spadziowy) ale przecież kolor miodówki to nie problem

Gintama

 staram się stosować miód jako zamiennik cukru, ale skoro mówisz, że do soboty nie da rady, to się posłucham i zaprawię cukrem

ZombiBobry

Zawsze można syropem klonowym dosmaczyć

PolakNieWielbłąd

Nie mam syropu. Jednak będzie miód. Dla pszczółek :)
Powiedzcie mi, czy herbatę wsypać taką suchą, czy wcześniej zalać ją wrzątkiem, żeby troszkę ją zmoczyć?

Jaś

Suchą, najlepiej taką w torebce. Ja zalewałem "earl grey" marki Ahmad Tea, polecam.

PolicjantzPłocka

Zmiotki wyrzuca się do śmieci, sugerowanie odpowiedzi jest niezbyt kulturalne. Herbaty użyłem takiej, jaką miałem. Liściastej w czerwonym opakowaniu.
Ale poczekałeś prawie 9 miesięcy na odpowedź, wiec Ci jej udzielę: nazwałem to "ruda szmata" z takich względów, że trunek skojarzył mi się z tradycyjną gorzką żołądkową,ma którą jeden z moich kumpli mówi właśnie ruda szmata. Cała historia.

Aha, wracając do granulowanego liptona - totalny syf;)

Pozdrawiam;)

dawidox

Na granulowaną kiedyś mawialiśmy, że "jest tarta na klacie murzyna". Miała sens chyba tylko za komuny, gdy w co drugiej kuchni stał imbryczek z czajem - esencją do rozcieńczania.

Tags: