Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wojciech

Witajcie koledzy. Nastawiłem już zacier kilka dni temu według proporcji z 1 strony(na 20L) i mam pytanie ponieważ nie bardzo rozumiem jedną rzecz a mianowicie chodzi o dunder.
Co to jest dunder?
Z tego co wyczytałem i z moich domyśleń jest to reszta z tych 18 litrów które się destyluje, czyli ten gar w którym gotuje to zostawiam w tym garze 5l i tego mam nie destylować tak?

dugranat

Przy czym dunder i gęstwa to dwa pojęcia.

Varadero

A powiecie mi jeszcze może czy da się do drugiego nastawu jakoś "na oko" dodać cukru czy trzeba kupić ten cukromierz?

Zięba

Przeczytaj przepis. Zawsze dodajesz tyle samo, BLG sprawdzasz żeby wiedzieć czy cukier już przerobił. Można się obejsć bez tego.
Na górę

Rizzler

Cukromierz jest przydatny, ale znajdziesz tabele przeliczające blg na ilość dodanego cukru.

Haker

ostatnio mnie nauczył bardzo prostego wzoru. 100 gr cukru w 1l wody co daje 0,1÷1,1×100=9,09 blg. 0,1 to jest to 100 gram cukru, 1,1 jest to masa wody plus cukru reszta chyba zrozumiała.

DeFacto

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie do fermentacji, która zrobiłem w czwartek (7dni temu) dodałem drożdże winiarskie z racji że innych nie miałem i już dziś mija tydzień a dalej zacier pracuje tzn ciągle puszcza bulki z rurki. Czy to jest normalne? Mam jeszcze pożywkę dla drożdży może otworzyć i dosypać? Co poradzicie?

Shatari

Nie ruszaj, zmierz Blg. Jak poniżej 0 to na rurki.

Gideon

7 dni to nic u mnie już chyba 2 tygodnie pracuje i dalej bulgoce. Ale chyba zaraz wskoczę sprawdzić blg bo to może już tylko gazy zostały.

Edit:
Po 15 dniach fermentacji nastaw jest na -2 no to trzeba się sprężać bo 25 litrów suszonej śliwki mam do przegotowania :) Zapowiada się pracowity Weekend :)

Wtyczka

Winiarskie (jakie?) z reguły pracują wolniej, przez co wydobędą więcej smaczków, więc się nie przejmuj i mierz blg, moje nastawy zawsze pracują długo.

Wtyczka

Ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłem zacier z kukurydzy i pszenicy. Zacierałem oczywiście enzymami. Wyszło mi 14-15blg i mnie ten wynik zadowala. Jutro z rana zapodam drożdże i tak się zastanawiam czy nie dać winnych żeby sobie na spokojnie popracowały kilka tygodni. Zeszło mi się kilka godzin. To jednak nie owocówka. Dobrych rad udzielał Bartekbartek za co dziękuję

BartekBartek1

Zakupiłem miernik blg i wyszło na dzień dzisiejszy 8 dzień 9blg, także chyba jeszcze sporo czasu zanim wrzucę go na rurki. A jakie dokładnie drożdże to nie wiem bo były gratis z balonem. Przy okazji że balon był otwarty to dałem pożywkę dla drożdży. Co jaki czas mierzyć blg? Skoro dziś było to kiedy zmierzyć ponownie tak żeby nie mierzyć za często?

Jaś

 jak ciągle pracuje to zamknij to i zostaw puki bulgoce to niech sobie bulgoce martwić się będziesz jak przestanie bulgotać a miernik pokaże Ci blg na plusie. Ale żeby mieć pewność że cukier jest przerabiany na alkohol to możesz sobie sprawdzić blg co jakieś 2 dni wtedy będziesz wiedział że jest wszystko ok i trzeba czekać. Im wolniejsza fermentacja tym lepiej w moim przypadku jak na paczce drożdży jest napisane że fermentacja w ciągu np 7 dni to u mnie będzie na pewno trwała 21 :)

PolicjantzPłocka

Jak masz balon to przez ścianki widzisz czy pracuje. Bez potrzeby nie otwieraj balonu.

Neosternik

Wszystko w porządku. Masz zacier czy nastaw? Bo to jest różnica.

Tags: