Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

WalkazPająkiem

Kol ostatnio mnie nauczył bardzo prostego wzoru. 100 gr cukru w 1l wody co daje 0,1÷1,1×100=9,09 blg. 0,1 to jest to 100 gram cukru, 1,1 jest to masa wody plus cukru reszta chyba zrozumiała.

Lucas

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie do fermentacji, która zrobiłem w czwartek (7dni temu) dodałem drożdże winiarskie z racji że innych nie miałem i już dziś mija tydzień a dalej zacier pracuje tzn ciągle puszcza bulki z rurki. Czy to jest normalne? Mam jeszcze pożywkę dla drożdży może otworzyć i dosypać? Co poradzicie?

Mythic

Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie do fermentacji, która zrobiłem w czwartek (7dni temu) dodałem drożdże winiarskie z racji że innych nie miałem i już dziś mija tydzień a dalej zacier pracuje tzn ciągle puszcza bulki z rurki. Czy to jest normalne? Mam jeszcze pożywkę dla drożdży może otworzyć i dosypać? Co poradzicie?

SiarczanPotasu

Nie ruszaj, zmierz Blg. Jak poniżej 0 to na rurki.

biszkopcik

7 dni to nic u mnie już chyba 2 tygodnie pracuje i dalej bulgoce. Ale chyba zaraz wskoczę sprawdzić blg bo to może już tylko gazy zostały.

Edit:
Po 15 dniach fermentacji nastaw jest na -2 no to trzeba się sprężać bo 25 litrów suszonej śliwki mam do przegotowania :) Zapowiada się pracowity Weekend :)

BibliotekaWiedzy

Winiarskie (jakie?) z reguły pracują wolniej, przez co wydobędą więcej smaczków, więc się nie przejmuj i mierz blg, moje nastawy zawsze pracują długo.

Czarnoziem

jak ciągle pracuje to zamknij to i zostaw puki bulgoce to niech sobie bulgoce martwić się będziesz jak przestanie bulgotać a miernik pokaże Ci blg na plusie. Ale żeby mieć pewność że cukier jest przerabiany na alkohol to możesz sobie sprawdzić blg co jakieś 2 dni wtedy będziesz wiedział że jest wszystko ok i trzeba czekać. Im wolniejsza fermentacja tym lepiej w moim przypadku jak na paczce drożdży jest napisane że fermentacja w ciągu np 7 dni to u mnie będzie na pewno trwała 21 :)

Jiskra

Czy zacier kukurydziany podczas pracy pachnie kiszonką? W smaku wydaje się normalny, słodko kukurydziany. Tylko ten zapach taki jakiś kwaśny.

ZimnyGrabarz

Wszystko w porządku. Masz zacier czy nastaw? Bo to jest różnica.

XQC

Nie no zacier. Pierwszy raz wczoraj zacierałem.

Barabos

Ok, ogólnie nastawy jak pracują mogą niezbyt pięknie pachnieć. Najważniejsze, że efekt końcowy jest zadowalający

Minciu

Nastaw nr 2 poszedł na rurki, na razie dokładnie połowa. Z 10 l wsadu otrzymałem 60 ml przedgony 74%, 750 ml serca 60% i 1,6 l pogonu 32% wszystkie wartości są średnią. Skończyłem odbierać na 99 stopni pomiar par, destylat przy 99 stopniach miał 10 %. Na chwilę obecną destylat jest jakby to powiedzieć niesmaczny. Nie chodzi o to że załapał przedgonów i pogonów ale podczas całego procesu miał taki jak ja to określam metaliczny,maślany smak. Ale nie w tym problem, potrzebuję zweryfikować wydajność względem cukru. Nastaw według przepisu, 3 kg cukru czy ktoś może policzyć? Albo jeszcze lepiej nauczyć mnie jak obliczać to wszystko czy wydajność jest ok? Bo od jakiegoś czasu zauważyłem że z wydajnością u mnie kiepsko.

Tykacz

3kg cukru = 3l 50% lub 1,5l spirytusu. :D

Salamon

No to za całości teoretycznie wyjdzie ci około 1l w przeliczeniu na czysty alkohol. Sprawdź czy ci nie uciekają opary z szybkowaru albo czy cukromierz dobrze wskazuje, bo z cukru na takim sprzęcie powinno ci wychodzić 0,5-0,55l czystego alkoholu (z odpadami) z kilograma cukru.

Rizzler

Nie fart panocku. Coś masz pecha na te ziarno. Ugotuj całość potem mędrkuj ale wątpię żeby % zostały w wiaderku z reszta nastawu.
Jeżeli jesteś pewien co do ilości cukru to coś Ci go zeżarło i to nie były drożdżaki

Tags: