Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

LukiPiwnica

Właśnie wróciłem z pracy i zrobiłem kilka testów.

1) Cukromierz skala - 5 do 35 od starowara na wodzie o temp. 20 C pokazuje zero. Ale już jak rozpuściłem w dokładnie 1 litrze wody 100 gr cukru (odmierzone wagą z dokładnością 0,1 gr.) cukromierz pokazuje 9 BLG. Pomiar przy temp. cieczy 20 C.

2) Alkoholomierz skala 0-100 % na wodzie o temp. 20 C pokazuje gdzieś między 4-5 %, niestety nie mam sklepowej wódki żeby sprawdzić w większych stężeniach.

Czyli co oba do wymiany? Jakie polecicie kupić żeby być pewnym że będą pokazywać dokładnie? Te z Gomaru są dobre?

Bayle

Cukromierz działa prawidłowo. Zrobiłeś mieszaninę o 9,09°Blg, a pokazało 9°Blg.
Co do alkoholomierza, to one często mają odchyły przy małych %. Najlepiej byłoby sprawdzić na sklepowej wódce i spirycie.

Zasada1410

Nie pozostaje Ci nic innego jak przepuścić wszystkie partie, najlepiej najpierw stripping do zera, potem drugi raz z cięciem frakcji, dundru użyć do kolejnego nastawu i zobaczyć co będzie :)

Yoko

Przeprowadziłem z dwóch zacierów ŁKZWJ po 5 pędów i mogę powiedzieć, że z pierwszego pędu nigdy nie miałem więcej jak ok. 1,2 l. Zacier zrobiony 4kg cukru, 4kg kukurydzy, drożdże gorzelnicze, 20l wody. Dopiero następne dawały większy uzysk ok. 1,9l + odpady. Blg był różny, końcowy od 2 do -3, gdy przestał pracować. Zauważyłem, że po skończeniu bąbelkowania, należy zostawić jeszcze na 2-3 dni, jak się wszystko uspokoi. Zacier nie syczy. Nie zawsze cukier zostaje przerobiony przy + blg, chociaż już nie pracował 2 dni. Zrobiłem tak, że dodałem 1/2 paczki drożdży w jednym z nastawów przed dolaniem dundru i wszystko wróciło do normy. Warto się uczyć na własnych doświadczeniach.
Dzięki Juliusz

Gideon




Kolego , przeczytaj 1 stronę ŁKZWJ z przepisu Juliusza. " Na 20l zacieru: i podane składniki. Dlatego piszę zacier . A zresztą , sama nazwa mówi "Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie

Takeda

A jakby napisał "dżem", to też twierdziłbyś, że to jest dżem?

Archimedes

Właśnie jestem przy czwartym zacierze i po 5 dniach przestało mi bąbelkować w rurce fermentacyjnej, jednak słyszę lekki szum w beczce.
BLG = 6. Przypuszczam, że początkowo nie czekałem jeszcze kilka dni dodatkowych tylko książkowo po około 4-5 dniach, gdy przestało bąbelkować w rurce destylowałem (wówczas BLG = -2, ale to za pierwszym razem tylko mierzyłem). Czy cukier mógł się skumulować i teraz mam zbyt słodki zacier? Jeśli tak, to czekać jescze kilka dni aż drożdze zjedzą cukier i BLG spadnie do -3, -4? Czy dać na rurki a do kolejnego dundru dodać mniej cukru?

PolicjantzPłocka

U mnie czasami dochodziło do nieszczelności i rurka przestawała bąbelkować. Puki szumi to pracuje. Poczekaj i badaj BLG. U mnie zawsze spada do -4 (8 x już przebiegł proces).

GibkiAndrzej

Mam podobne zdanie,jeśli są bąbelki na powierzchni zbiornika i słychać szum to jest oznaką że drożdże jeszcze pracują. Odgłosy z rurki,lub ich brak nie zawsze odzwierciedlają jakie procesy zachodzą wewnątrz zbiornika fermentacyjnego,czasem są pewne nieszczelności na pokrywie a wówczas może brakować typowych odgłosów fermentacji.

Juliusz Cezar

Dunder, czyli pozostałość w kotle po destylacji. Gęstwa - osad drożdżowy po fermentacji, czasami może być wymieszana z ziarnem, owocami, itp., zależnie z czego składał się nastaw/zacier.

Hisoka

Witajcie koledzy. Nastawiłem już zacier kilka dni temu według proporcji z 1 strony(na 20L) i mam pytanie ponieważ nie bardzo rozumiem jedną rzecz a mianowicie chodzi o dunder.
Co to jest dunder?
Z tego co wyczytałem i z moich domyśleń jest to reszta z tych 18 litrów które się destyluje, czyli ten gar w którym gotuje to zostawiam w tym garze 5l i tego mam nie destylować tak?
Pozdrawiam

Gawron

Przy czym dunder i gęstwa to dwa pojęcia.

Jiskra

A powiecie mi jeszcze może czy da się do drugiego nastawu jakoś "na oko" dodać cukru czy trzeba kupić ten cukromierz?

Partyzant

Przeczytaj przepis. Zawsze dodajesz tyle samo, BLG sprawdzasz żeby wiedzieć czy cukier już przerobił. Można się obejsć bez tego.

Vandal

Cukromierz jest przydatny, ale znajdziesz tabele przeliczające blg na ilość dodanego cukru.

Tags: