Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Newton

Tak, jeśli jest tylko mrożona.

Zięba

Mogę załatwić / kupić / kukurydzę . Ja kupiłem 20kg za 13zł z groszami + wysyłka

Salamon

Kukurydzy kupuj tam gdzie sprzedają paszę dla trzody chlewnej :)

Opel Corsa

Lub w sklepikach z zaopatrzeniem dla zwierząt.

irek90

Dzisiaj moje pierwsze podejście do "Wujka Jessie". Nastaw 50l.,drożdze Estelle według opisu mają być
idealne . Zobaczę jak się rozkręcą ... Czy ktoś fermentował kukurydzę na tych drożdżach.
Pewno będzie trzeba dorzucić coś z owoców - rodzynki,jabłka...

Gacek

Chciałem załatwić kukurydzę boxerowi, ale on z zagranicy, problem z wysyłką. Ja kupuję w mieszalni.

GarbiSuperBryka

Spoko nastawię na tej mrożonej zobaczymy co wyjdzie.

Yupi

Kręcą i to dobrze . Mam zrobiony prawie równolegle nastaw pszeniczny na Bayanusach G995,ale
Estelle ciągną lepiej w tych samych warunkach otoczenia- temp. ok.16 C.
Zobaczę po destylacji jakie będą efekty końcowe,chociaż jeżeli chodzi o pełne porównanie to warto byłoby zrobić nastawy identyczne.  - rodzaj zboża i podobne Blg.

Takeda

Ja dzisiaj popełniłem dwa nastawy:

- Pierwszy ŁKZWJ (pierwszy w mojej karierze) z mrożonej świeżej kukurydzy. Tak się zastanawiam czy mrożenie będzie miało wpływ na cukry tak jak to przy przepisie na bimberek z ziemniaków.

- drugi to pszenica z żytem(nowa) z dundrem z poprzedniego nie do końca przefermentowanego nastawu i zapodane G995.

PS.
Nie wiem czy powinienem o tym pisać i trochę to głupie ale, oba nastawy dedykuję mojemu Tacie, podczas kiedy ja sobie wszystko rozrabiałem dostałem telefon(ojciec wychodził po kolejnej operacji ze szpitala) że jest kicha, wraz z wypisem dostał skierowanie do hospicjum. Nastawy po przepędzeniu nie będą do ruszenia będę wychylał kieliszek, z każdego w rocznicę .......

Lucjusz

Współczuje i obyś jak najdłużej nie zaczynał tych zapasów. Powodzenia.

NiemaPicia

Nie wiem czy wszystko ok ale nastaw po 10 h pracuję tak że rurkę chce wyrwać. Użyłem świeżej zamrożonej kuku i cała plywa zaraz pod powierzchnią i do tego zapodalem pół paczki single strain Whisky yeast.

bocian

No i chyba z przykrością muszę stwierdzić że mrożona świeża kukurydza nie nadaje się na ŁKZWJ. Zaraz z zamrażalnika do miksera rozdrobniłem 3 kg takim mikserem od blendera. Mimo iż fermentacja idzie pełną parą w rurce pyka nawet szybciej niż co sekundę to zapach wydobywający się z rurki już nie jest taki zadowalający, tak jak by wali zgniłymi jajami no i do tego kuku zamiast być na dole fermentatora to ona sobie cała na wierzchu pływa. No nic niech fermentuje zobaczymy jaki specyfik z tego wyjdzie. Teraz i tak do PL muszę na tydzień lecieć jak wrócę to zobaczymy.

DajMiodu

Będzie dobrze jak z nastawem tak i z ojcem. Zamartwianie się niczego nie rozwiąże.
To ze kuku pływa do góry to też nie problem, jaja?? masz miedzianego CM. Było trzeba jej nie miksować, tylko to bym pominął.

DajwidzAmeryki

Dzięki  za odpowiedź, jajami się nie martwię najwyżej jeszcze troszkę miedzi upchnę do środka. Ale co mówisz że lepiej ją było w całości zapodać? Jak ją przepuściłem zamrożoną przez ten mój specyfik to ją tylko pokruszyło nie zmieliło na pył, i taka poszła w fermentator. Teraz fajnie to wygląda jak by fermentator do góry nogami postawił:

Zymus

Spokojnie, zapachu jaj się pozbędziesz z katalizatorem a to że pływa do góry nogami to nie problem, powoli opadnie, mieszaj od czasu do czasu tą czapę.

Tags: