Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

BawiącysieRomek

Tylko pamiętaj, jak użyjesz piekarniczych, to daj nastawowi się wyklarować. Piekarnicze wtedy nie będą zabardzo wyczuwalne.

Kozuki

Z ciekawości sprawdziłem Alcotec whisky i muszę stwierdzić, że tak samo, a może nawet lepiej sprawują się fermiole. Ja zostaję przy fermiolach. Albo moje zdanie, albo destylat na fermiolach lepszy ;)

Hamis

Piekarnicze i tak zostaną w pozostałości śruty i będą siały przez cały czas chyba, że będzie siarkował albo gorącym zaleje. Wydaje mi się, że drożdże babuni to silne drożdże, choć w nastawach nie miałem do czynienia. Na pewno będzie trzeba je zabić bo same nie odpuszczą takich smakowitości a wstawiał będzie na tym jeszcze kilka razy. Ja bym zlał płyn i wstawił nowy nastaw na śrucie a to co zlałem potraktował drożdżami babuni i na 96 przerobił.

Odnośnie fermioli to piszecie o tych w niebieskiej paczce z czerwonym napisem i kolba + chłodnica (biowin) czy o jakiś innych??

Kilua

To chyba raczej dwa różne opakowania, a drożdże są te same. Stosowałem jedne i drugie do zbożówek. Działały identycznie.

Gon

Używałem tych pierwszych wskazanych przez Kamala. Chyba spróbuję zrobić restart na fermiolach (jakie by nie były), a do kolejnego nastawu dodam alcotec whisky (chyba, że będzie pykać dobrze na fermiolach).

Mohg

Do restartu dodaj drożdże bayanus G 995. Do nowego nastawu na "Wujka Jessiego" też je polecam.

Otis

Kurcze, chętnie bym dodał i bayanusy, ale w ostatnim zamówieniu przyszły do mnie fermiole, drożdże do owocówek (turbo fruit spirit ferm) i te drożdże na whisky. Więc muszę pracować na tych, bo nowe dostanałbym nie wcześniej niż za kilka dni.

Deadpool

Kurcze, chętnie bym dodał i bayanusy, ale w ostatnim zamówieniu przyszły do mnie fermiole, drożdże do owocówek (turbo fruit spirit ferm) i te drożdże na whisky. Więc muszę pracować na tych, bo nowe dostanałbym nie wcześniej niż za kilka dni.

Herbata676

Masz nastaw, a nie zacier. Dlatego ja z drożdży które posiadasz, dodał bym Turbo Fruit Spirit Ferm.

Wrony

Podziękował dla autora tego tematu . Produkt, który odebrałem już po pierwszej destylacji można tak jak kolega pisał pić i mlaskać . Zabarwiony ciemnym karmelem jest niesamowicie dobry, normalnie whisky . Pozdrawiam

Gintama

Kurcze to ja coś chyba muszę źle robić bo jestem po 4 destylacji i jak narazie to nie jestem w pełni zadowolony. Zapach mają bardzo fajny ale są bardzo ostre w smaku jako polepszacz do coli się w miarę nadają.. Użyłem wody z kranu reszta z godnie z przepisem drożdże ferminole do zbożowek destylacja na kolumnie wypełnionej sprezynkami z otwartym zawodem i małym grzaniem następnym razem spróbuję użyć wody z butelek bo już nie mam pomysłów :-(

Zimbabwe

No to dziś na rurki poszedł pierwszy wujek. Odebrałem wszystko i stwierdziłem, że brakuje około pół kilo cukru. Blg było w okolicy -2 co mnie trochę zdziwiło bo raczej czytałem tu, że schodzi do 0. Kolejne 4 kg cukru już w fermentatorze a dunder się studzi. Pierwsze dwa psocenia połączę z posiadanymi pogonami i pójdzie to w drugim gotowaniu na tak zwaną przeze mnie "ogonówkę". :mrgreen: Dopiero od trzeciego przebiegu zbierać będę na whisky.

Żyd

Panowie nigdzie nie mogę znaleść ziarna kuku tu u mnie jedyne co znalazłem to mrożona świeża kukurydza 1kg paczka myślicie że taka sie nada żeby nastawić Wujka ???

Ukrainiec

Panowie nigdzie nie mogę znaleść ziarna kuku tu u mnie jedyne co znalazłem to mrożona świeża kukurydza 1kg paczka myślicie że taka sie nada żeby nastawić Wujka ???

Bayle

Tak, jeśli jest tylko mrożona.

Tags: