Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Skrzat

Po ponad półrocznym leżakowaniu w beczce ŁZWJ :zapach - bajeczny, smak super, kolor - cudowny a jak dodam kostki lodu to po jakimś czasie mętnieje. Co mogło pójść nie tak ?

Kixx

Wszystko jest ok, nie bój nic ;) tylko siorbać i mlaskać z zadowolenia : P

Finn

Razem wszystko do wiadra. Dlaczego popcorn?? Tego chyba nikt nie próbował

Jajo

Akurat taką kukurydzę w sklepie dorwałem. Pisało biała albo żółta na popcorn. Droga była jak cholera bo nic innego nie mogłem znaleźć a chciałem zacząć robić wujka. Niby mieszkam w kraju (Kanada) w którym rolnictwo stoi na wysokim poziomie i kukurydza rośnie wszędzie Ale ciężko znaleźć rolnika co ci by sprzedał worek , a tym bardziej zmielił (niby Nie opłaca się im w takie małe ilości bawić).
Ale dorwałem już 40kg worek pastewnej kukurydzy po dobrej cenie (tyle samo co te 4 kg kukurydzy na popcorn) . Ziarna są takie spłaszczonę a nie okrągłe.

Urugwaj

Możesz też poszukać takiej dla wędkarzy, używają jej jako zajęty, trafia się nawet już ześrutowana. Widziałem takowe na naszym allegro, ale nie wiem jak z wysyłką za granicę, czy nie potraktują tego jako spożywki czy coś.. Zerknij na lokalne portale aukcyjne

Yoko

Witam . Czy fermentacja bedzie trwala dluzej jesli damy np 6 kg cukru a reszte proporcji zachowamy. Czy bedzie to mialo wpyw na caly proces fermentacji . Pozdrawiam
Na górę

Urugwaj

Pozbawisz się w ten sposób mnóstwa aromatu, zwyczajnie, rozcieńczysz go w większej ilości uzyskanego alkoholu. Poza tym fermentacja potrwa dłużej a drożdże będą miały naprawdę słodko i ryzykujesz że nie przerobią do końca. Jeśli już koniecznie chcesz spróbować, trzymaj się proporcji, a nadmiarowy cukier dodawaj małymi partiami, obserwując czy drożdże jeszcze chcą go przerabiać.

Hubcio

6kg cukru, to musisz dać 6kg kukurydzy i tak z 30l wody. Będzie aromat zachowany, i nastaw będzie mocniej %. Ale czas pracy wtedy się wydłuży.

Tictak

Dzięki za odpowiedź. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo fermentacja już ruszyła. Pozdrawiam.

PolskiPatriota

Witajcie
Za kilka dni planuję przegonić nastaw z przepisu Calyxa (ziarno bez zacierania) przy czym chciałbym temat pociągnąć sposobem z tego tematu. Nastaw zrobiłem na mieszance żyta i pszenicy w stosunku 1:1. Chciałem do tego dorzucić jęczmień ale niestety nie udało mi się go zdobyć. I teraz pytanko. Czy zamiast jęczmienia można dać kaszę jęczmienną?

Kapi

Oczywiście, w końcu to obrobiony jęczmień w formie zdatnej do spożycia.

Yuji

Zacier już pracuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki.

Jiskra

Szczerze to ja od czerwca nie nastawiłem nic na owocach tylko wujek :)

Meruem

Ja też gonie 2 ostatnie cukrówki i zabieram się za Wujka, oczywiście po namowie jednego z kolegów z AD i przeczytaniu tych 89 stron. Mam nadzieję że wszystko zrozumiałem dokładnie.

Nojking

Witam serdecznie
Mam małe pytanko :
Ile czasu można trzymać dunder ?? Dunder zamknięty w pojemniczku z rurką .

Tags: