Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Amnezja

Witajcie. Panowie, kiedy ŁKZWJ jest gotowy do gotowania? Czy mam zmierzyć BLG, może kiedy przestanie nastaw pracować, a może najprościej po tygodniu? Sorry za pytanie które dla większości wyda się banalne. Pozdrawiam.

Tictak

Sprawdź blg. Czas nie jest wyznacznikiem stopnia przefermentowania nastawu.

Lancer

Czy powinien być taki jak w przypadku cukrówki? Ok -4?

Ramzes

Około to dobre stwierdzenie. Musisz obserwować nastaw, jak przestanie bulkać, zacznie się klarować i blg już nie będzie spadał to na rurki ;D

Rafonix

Moje blg wynosi około zera. Czekać? Co jakiś czas jeszcze bulgocze. W sobotę minął tydzień.

Gawron

Moje blg wynosi około zera. Czekać? Co jakiś czas jeszcze bulgocze. W sobotę minął tydzień.

Rafonix

Moje blg wynosi około zera. Czekać? Co jakiś czas jeszcze bulgocze. W sobotę minął tydzień.

Lajkonik

Ok zera. Napisałem mało precyzyjnie. Sorry. Waha się między zero, a plus jeden. Dzięki za pomoc, niech powolutku sobie jeszcze pracuje.

Andrew

Nigdy nie zejdzie do -4 BLG. To nie cukrówka panowie!!

darex

Nigdy nie robiłem ŁKZWJ. Może ktoś doświadczony w tym temacie mi doradzi kiedy nastaw jest gotowy do grzania.

pokrec

Nigdy nie robiłem ŁKZWJ. Może ktoś doświadczony w tym temacie mi doradzi kiedy nastaw jest gotowy do grzania.

Yhwah

Ja gotuje co sobotę, raz jest 0 raz 1 blg raz się zanurza ponieżej 0

PolskiPatriota

Chyba będę musiał zacząć od nowa, obawiam się że drożdże nie dotrwają do soboty, mija drugi tydzień. Po pracy raczej nie zdążę wyssać procenty. Chyba że zrobię szybki odpęd. Jest taka opcja?

Tazy

Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany ;D
Jeśli blg masz ok 0 to goń. Pamietaj o dundrze, żeby część dodać do kolejnego nastawu.

Piwko

Ja to się nigdy nie spieszę, czekam zawsze aż nastaw się sam sklaruje, czasami bywało że trwało to dwa tygodnie, a czasami /z braku czasu/ stało to miesiąc, dwa, nawet trzy.
Po dobrym sklarowaniu nigdy nie było problemu z oddzieleniem cieczy od resztek drożdży i ziarna, mierzenie blg, było tylko "pro forma", pośpiech nie idzie w parze z naszym

Tags: