Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mythic

Witajcie przeczytałem troszkę o tym nastawie i zdecydowałem się na niego :)
Czy taki surowiec się nada?

Placuch

Nada się  Ja również robię zaciery na kukurydzy paszowej i jestem bardzo zadowolony z efektów końcowych

olo 69

No to już kukurydza kupiona, teraz trzeba będzie zdecydować jakie drożdże bo w pierwotnym przepisie są babuni ale są również dedykowane do whisky. Jakich używacie?

nike4545

Mogą być te dedykowane do whisky, mogą być fermiol, na bayanusach też robiłem, zresztą drożdży używasz tylko do pierwszego nastawu, chodzi o to żeby wydobyć smak, więc nie spiesz się, turbo nie są zalecane

Roller

Drożdże do whisky, według mnie są lepsze od babuniowych do tego nastawu.

Kosiniak

No i stało się :) Dziś nastawiłem KZWJ, dawkę zwiększyłem x2.
Pierwszy raz w swoim życiu użyłem drożdży babuni(30g) zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Pozdrawiam

Lilie

Witam kolegów i mam pytanie. Czy ktoś robił na bazie przepisu KZWJ J. Danielsa, tzn. dodał jęczmienia (kiełki) i żyta ? Pytam, bo raczej nie mam możliwości zacierać ,podgrzewać i mieszać, a KZWJ jest prosty w nastawie. Zrobiłem tego trochę i teraz sobie dojrzewa. Chcę spróbować popsocić z dodatkami jęczmienia i żyta.
pozdrawiam

MientowaNajlepsza

Witajcie. Zakupiłem kukurydzę, znajomy mi ją ześrutował i pozostaje zacząć przygodę. Tak sobie myślę że fermentacja w gąsiorze będzie nieporozumieniem ponieważ będzie kłopot z usunięciem "zużytej" kukurydzy. Posiadam zamykany pojemnik 25l z możliwością założenia rurki fermentacyjnej jednak nie tak szczelny jak typowy baniak na wino. Czy taki pojemnik będzie ok czy raczej będę musiał pomyśleć nad innym rozwiązaniem?
Druga sprawa to drożdże, znalazłem w sklepie turbo, winne, jednak do whisky nie mogę namierzyć. Gdzie /oprócz netu/ mogę je kupić, w jakiego typu sklepach szukać? Pozdrawiam.

SiarczanPotasu

Fermiole będą odpowiednie. Przy wujku mnie nie zawiodły, na foremce polecane przez wielu psotników. Drożdżybszukaj w sklepach budowlanych i hipermarketach. Widziałem w Obi i Casto, ale Biowin. Najlepiej zakupić przez neta kilka paczuszek z kolegą ;D

Hamis

Będę szukał w sklepie, właśnie w obi znalazłem stoisko Biovinu jednak tylko z drożdżami winnymi, może brakło towaru. Prosiłbym jeszcze radę odnośnie pojemnika fermentacyjnego.

okokokok

Cześć. Plastikowy pojemnik się nadaje. Jeszcze zobacz czy są na nim jakieś oznaczenia na dnie. Ja używam plastikowych wiader, ale nie stosuje rurki destylacyjnej - pokrywa leży luźno na wiadrze. Czasem fermentacja jest tak burzliwa, że rurka to za mało na ujście gazów.
Pozdrawiam.

mosini

Jak masz dostęp do Obi to fermentory będą raczej na pewno. Także zainwesstuj troszkę grosza, będziesz miał do kolejnych nastawów. A tak na przyszłość, oczywiście przy okazji i po dobrej cenie staraj się zaopatrywać w przedmioty i akcesoria do naszego hobby ;D

Ratashnu

To chyba średnio bezpieczne jest a i wiadro długo nie wytrzyma.

Freeze

Jescze żadne wiadro mi się nie uszkodzilo. A bezpieczenstwo? Trzeba by być chyba po 0, 7 psoty żeby się jakoś uszkodzić. To jak by się bać mieszadla do tunku czy farby.

Thorkell

Jescze żadne wiadro mi się nie uszkodzilo. A bezpieczenstwo? Trzeba by być chyba po 0, 7 psoty żeby się jakoś uszkodzić. To jak by się bać mieszadla do tunku czy farby.

Tags: