Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zymus

Cześć. Właśnie ze względu na tą słodkość kukurydzianki, Wujka Jessie robię z jęczmieniem lub prosem ( to było najlepsze). Ze względu na dużą częstotliwość psocenia, przedgony w całości idą na podpałkę, a z pogonów robię wódkę - oczywiście po ponownym przepuszczeniu.
Pozdrawiam.

Frezjusz

Chłopy, zostałem obdarowany dwom wiaderkami ześrutowanej kukurydzy. Z tym, że kukurydza ześrutowana jest prawie na mąkę. Zamierzam nastawić większą ilość Wujka, ale waham się czy tak drobna kukurydza nada się. Nastawiał ktoś na drobno zmielonej kukurydzy? Jakie efekty?

Rambo

Ja robilem zaciery normalne z mąki i wszystko bylo jak trzeba. Tylko filtrowanie samej mąki to udręka. Na jassiego to mysle, że nie bedzie problemu jak chcesz tylko ściągać plyn z wierzchu.

Andrew

lepiej zatrzyj enzymami a na Jessiego załatw grubszy sort. Tak drobno zmielona będzie się zbijać na kamień, przynajmniej u mnie tak było. Kukurydza jest tania więc po co kombinować. Teraz robię na łamanej i jest inna bajka, bez problemu można przemieszać i pracuje cała a nie tylko z góry.

Vivlin

Też się nad tym zastanawiałem. Z tym, że zacierać nie będzie łatwo. Powiem szczerze, że czekałem na odpowiedź w stylu "ja nastawiałem na zmielonej na mączkę kukurydzy Wujka i wyszedł bardzo dobry" ;D
Wracam do "myślenia" jak to zrobić, aby przeżyć konfrontację z żoną (ewentualnie) :)

Yoko

Przy pierwszym nastawie nie powinno być problemu ale przy kolejnych jest co raz trudniej przemieszać. Ja mając drobno śrutowaną to przesiewałem na sitku a te drobne zacierałem na burbona. Zacieranie nie jest problemem jak masz duży gar i taboret.

Vivlin

Gar jest, ale taboretu nie ma...

Wertykalny

Na piecu kuchennym też można ale trzeba brać pod uwagę konflikt interesów w stosunku do małżonki oraz czas i siły potrzebne do operowaniem 30 lub 50 litrowym garem na wysokości pieca.
Zresztą jak piwo warzyłeś to kukurydzę też zatrzesz :D

Ukrainiec

Na piecu kuchennym też można ale trzeba brać pod uwagę konflikt interesów w stosunku do małżonki oraz czas i siły potrzebne do operowaniem 30 lub 50 litrowym garem na wysokości pieca.
Zresztą jak piwo warzyłeś to kukurydzę też zatrzesz :D

NiemaPicia

Zacierałem mąkę kukurydzianą enzymami, a przed puszczeniem niczego nie filtrowałem. Nic się nie przypaliło i wyszło pyszne. Wystarczy mąkę sypać do wrzątku, a destylując bardzo słabo grzać. Rozgrzewa się długo ale warto czekać.

Grabarz

Niektórzy używali maszynki do mielenia/ przystawki do Zelmera, jeszcze inni młotkiem tłukli ziarna ;). Najprostszy sposób to kupić śrutę, ale nie zawsze się to uda. Nie wiem, może namoczyć i przez maszynkę do mielenia przepuścić. A pytałeś w sklepie, czy nie mają śruty w ofercie? Znajomy rolnik ze śrutownikiem?

Yhwah

Śruty nie mają, pokombinuję coś z maszynką do mielenia mięsa. Dzięki.

OpolskiFach

Tylko wg mnie musisz najpierw namoczyć, na sucho nie da rady raczej.

Gideon

Z kukurydzą sobie jakoś poradzę. W kegu mam grzałkę i aby po wygotowaniu alkoholu grzałka nadal była przykryta muszę rozpocząć proces z zawartością ok 25l. Przepis jest na 20l  i jak dodam 1/4 dodatkowo z pierwotnego przepisu nie będzie błędem? Z forum i ze znaków na niebie chyba nie. ;)

Gorylla

Śmiało powiększaj nastaw proporcjonalnie, nic się nie stanie.

Tags: