Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Poturbowany

Jakie proporcje! Po prostu zatarłem tą kukurydze z Wujka ponieważ jak leżała na dnie to podejrzewałem, że nie jest zużyta i mogę coś z niej wydobyć. Po drugie chodziło mi o to, żeby poćwiczyć zacieranie. Ale odpowiadając na pytanie było tak.
Po zakończeniu destylowania, na drugi dzień podgrzałem dunder do 90 stopni i dodałem odcedzoną kukurydzę z wujka + enzymy. Było tam kukurydzy około 4kg z wujka i w kanie z 15 l dundru do którego też dolałem wody do pełności oraz 2 litry sour mash w fermentatorze. Zacier był bardzo kwaśny, wyczuwalna lekka słodycz, ph 3,8 lub niżej, brakło skali. Zacier nie chciał ruszyć z fermentacją więc zlałem 2 litry dodałem 2 l wody, trochę cukru i femiole. Po 2 godzinach wlałem do zacieru. Na drugi dzień pracowało. Przymierzam się do zacierania zgodnie z  na Jacka D.
A tak z ciekawości to dębiłem serce z tego zacieru jakieś 10 dni. Dąb według przepisu   i jak już destylat był koloru herbaty przelałem czysty do butelki. Po 2 dniach zmienił smak na gorszy. Wkradł się smrodek jakby ktoś dolał wody mocno chlorowanej. Z dębem smakował lepiej.

Loki

Witam Panowie.
W tym temacie ktoś już pytał o możliwość przyspieszenia procesu zakwaszania poprzez dodanie dundru z cukrowki 1410. Kolega otrzymał odpowiedź że musi to być dunder z nastawu zbożowego. Czy jako nastaw zbożowy mogę uznać ten opisany przez w temacie "Ziarno bez zacierania"? Czy mogę taki dunder dodać do pierwszego nastawu na Wujka?
Pozdrawiam :)

ApostołMichael

A mi wujek chodzi 3 tydzień bul bul.. I to kolejny 7, więc te kilka dni to chyba żart. U mnie najkrócej trwała fermentacja 2 tyg. Nastaw to 34 litry. A i podam mój patent. Po prostu wszystko wyciskam w prasie, odejmuję z 400g, uzupełniam nową i dalej ciagne sztafetę.

Irracjonalny

10 dni dębienia to trochę krótko, nawet dobra dębówka z tego nie wyjdzie. Dodatek cukru do zacieru też swoje zrobił, trunek będzie ostrzejszy i będziesz musiał dłużej go leżakować. Spróbuj potrzymać surówkę przynajmniej 3 tygodnie z dębem, inaczej szkoda zachodu. Dąb opalany potrzebuje przynajmniej 2 tygodni na jakiekolwiek nasiąknięcie, a pieczony dopiero zaczyna oddawać smaki po tym czasie. Whiskey i jej tworzenie to raczej ćwiczenie cierpliwości niż sprinterskie robienie trunku.

WalkazPająkiem

Te kilka dni to nie żart :) u mnie trzeci nastaw prauje juz fakt tydzien nie ma za cieplo. Nie zagladalem teraz do niego lecz na pewno jest juz gotowy bo 3dni temu cukromierz pokazywal okolo 3. Zaznacze tylko, że startowalem na ferminiolach :).

Zmywak

Ja na coobra startowalem, ale czym więcej gotujesz, tym wolniej fermentuje, a blg do końca nie jest miarodajne, bo śruta kukurydziana fałszuje blg. NIGDY PRZY DOBRYM ZEŚRUTOWANIU NIE ZEJDZIE PONIŻEJ 0 BLG. Pozatym kukurydza kukurydzy nierówna. Moja pracuje przy 23 st. I wolno przerabia. Pzdr

Nomadowie

Ja na coobra startowalem, ale czym więcej gotujesz, tym wolniej fermentuje, a blg do końca nie jest miarodajne, bo śruta kukurydziana fałszuje blg. NIGDY PRZY DOBRYM ZEŚRUTOWANIU NIE ZEJDZIE PONIŻEJ 0 BLG. Pozatym kukurydza kukurydzy nierówna. Moja pracuje przy 23 st. I wolno przerabia. Pzdr

Tarczownik

Błąd, pracują drożdże przerabiając cukier, kukurydza jest tu tylko dodatkiem.
Jeśli dodałeś nie więcej cukru niż w przepisie i od trzech tygodni wskazania aerometru nie zeszły w dolne granice, to znaczy że coś jest nie tak z Twoim nastawem.

Wrony

Przerobiłem drugi raz pierwszy nastaw Wuja Jessie i na Fermiolach wszystko trwa tydzień, ostatnio poszło do gara przy -3 Blg. Problem mam z innej beczki, serce po rozcieńczeniu nawet z wodą destylowaną mętnieje. Puszczam na rurce bez refluksu ok. 18ml odbioru na minutę przy temperaturze 79do89*C. Na refluksie przy podobnym udoju nigdy niemiałem takiego problemu.

Quatro

Łapiesz za dużo pogonów do serducha. Pod koniec serducha zwolnij z odbiorem, złapiesz mniej pogonów i trunek po rozcieńczeniu nie będzie ci mętniał.

Yhwah

Kiedyś na krótkiej rurze odbierałem smakówki do 89-90C na głowicy. I niestety czasami zdarzało się mętnienie destylatu rozrobionego poniżej 48-50%. Od jakiegoś czasu odbieram tylko do 88C na głowicy a następnie włączam lekki refluks i powoli zbijam temp. na głowicy w kierunku 79C. Jak już tego 79C nie jestem w stanie utrzymać mimo zmniejszenia odbioru, to kończę proces. Odbierając w ten sposób mętnienia nie mam.

Elka

Kiedyś na krótkiej rurze odbierałem smakówki do 89-90C na głowicy. I niestety czasami zdarzało się mętnienie destylatu rozrobionego poniżej 48-50%. Od jakiegoś czasu odbieram tylko do 88C na głowicy a następnie włączam lekki refluks i powoli zbijam temp. na głowicy w kierunku 79C. Jak już tego 79C nie jestem w stanie utrzymać mimo zmniejszenia odbioru, to kończę proces. Odbierając w ten sposób mętnienia nie mam.

Kiwi

Kiedyś na krótkiej rurze odbierałem smakówki do 89-90C na głowicy. I niestety czasami zdarzało się mętnienie destylatu rozrobionego poniżej 48-50%. Od jakiegoś czasu odbieram tylko do 88C na głowicy a następnie włączam lekki refluks i powoli zbijam temp. na głowicy w kierunku 79C. Jak już tego 79C nie jestem w stanie utrzymać mimo zmniejszenia odbioru, to kończę proces. Odbierając w ten sposób mętnienia nie mam.

Haker

Ostatnie 350 g serca miało 64%, zapach jeszcze przyjemny, a temperatura może być trochę inna, bo zamiast  mam termistor. W końcówce stabilizuje kolumnę i jadę jak na cukrówkach RR1: 4 oczywiście tą część oddzielam. Jak będzie lepiej wcześniej włączać refluks czy cały czas jechać na refluksie zmieniając tylko ratio?

ZimnyGrabarz

Proporcje 7/7/40, tylko za 2 razem dałem 8kg cukru, winomierz mnie w konia zrobił.
A teraz do rzeczy, przeglądając forum natknąłem się na post kolegi Kucyka odnośnie testowania węży na zawartość silikonu w wężu silikonowym. Niestety byłem zmuszony wystawić na alledrogo pierwszy negatyw od 13 lat :( miał być 100% silikon, a dostałem śmierdzącą pecefałkę, kopci się na czarno, śmierdzi i zostaje po spaleniu czarna kupa. Szkoda 6 litrów 85% psoty, tego nikt mi nie zwróci. Dzisiaj dam miedź i stare wężyki, które są 100% silikon i zobaczę jak jessie smakuje po tych zmianach, oby to było tylko to.
Dzięki za rady. Pozdrawiam.

Tags: