Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rebeliant

Wstawiłem i za ok. 2 godziny będę coś wiedział. Czy w tym wypadku mam dodać drożdży do następnego nastawu, czy tylko cukier i dunder ?

Gintama

Plony kiepskie, z 50l pierwszego nastawu wyszło 4l 40%. Do drugiego nastawu dałem tylko cukier i dunder i drożdże ruszyły, ale zastanawiam się czy dadzą radę ponownie przerobić cukier skoro za pierwszym razem nie wyszło zbyt dobrze. Jeżeli drożdże obumarły to czy nie dodać świeżych ?

Takeda

Poczekaj, skoro ruszyły to powinny przerobić. Najwyżej później dodasz jak zobaczysz, że drożdże nie dają rady.

Tazy

Jeśli dodałeś dundru jak w przepisie i jeśli drożdże zbyt długo głodne nie stały to po kilku godzinach powinieneś mieć ładny ruch w butlu. Jeśli po dobie nie ruszą to dopiero możesz wyciągać pewne wnioski, ale teraz nie masz co się martwić na zapas.

Olgierd

Drożdże głodne stały 4 godziny, wszystkie składniki dałem zgodnie z przepisem, ruszyły w nocy i po 13 godzinach od nastawu ładnie pracują. Tak więc czekam.

Introwetryk

Jest już drugi dzień pierwszej fermentacji. Do dzisiejszego rana drożdże miały grubą impreze w fermentatorze ale teraz wszytko ucichło i nic tam się nie dzieje.
1. Czy powinienem się martwić że coś się zepsuło?
2. Jeśli jest tak jak powinno to przebiegać to, czy 3 dnia można już gotować czy lepiej poczekać te 4 pełne dni?

Edw1k

Masz cukromierz? To go użyj!!!

Wtyczka

Masz cukromierz? To go użyj!!!

Rambo

Niestety jeszcze nie mam (zamówiłem i czekam).

Ustawiony


No to poczekaj i się dowiesz. Na razie możesz posmakować. Jak nie jest słodkie to drożdże być może zrobiły swoją robotę. W innym przypadku - czyli jesli jeszcze jest słodkie - to być może się ugotowały i padły.

ta_moko

Nie wyczuwam w ogóle cukru, smak jest jakby lekko kwaśny a zapach kojarzy mi się jakby z piwem. Być może już ktoś o tym pisał ale po takiej lekturze mam niezły mętlik.

DajwidzAmeryki

Cukromierz można kupić praktycznie w każdym większym markecie budowlanym. Widziałem w OBI, Nomi oraz Inter Marche. W każdym markecie w którym jest stoisko dla winiarzy są cukromierze. Widzialem też w sklepach ogrodniczych. Koszt 8-12 zł.

Tomhas

Witam bimbrowniczą brać.
Popełniłem dzisiaj w nocy pierwszy pęd wujka i troche się zmartwilem. Nastawu bylo 40L, woda kupna, kuku pastewna, grzybki bayanus z braku gorzelnianych. Pracowało w beczce ponad tydzień, organoleptycznie stwierdziliśmy ze współtowarzyszem psocenia, że kwaśne mocne winko i poszło na rurki (klasyk potstill, keg50+deflegmator+2ostojniki+chlodnica) wczesniej jak psociłem śliwki i jabcoki wychodziło kolo 5L urobku z 20L nastawu a tutaj smutek bo z 40L nastawu mam ledwo kolo 2L całości. BLG początkowe było 16-18 dokładnie nie pamiętam, gotowane przy 0.

Poradźcie coś, co mogło pójść nie tak, bo czytając wasze posty powinienem mieć tego dużo więcej.

Saczi

A ile cukru dałeś na te 40 litrów????

Wertykalny

Wg przepisu, 7kg kuku, 7 cukru, pożywkę na start, drożdże namnożyłem wcześniej. Pracowało pięknie, ciągnąłem do 20% wyszło 4 litry. Mało coś. Nastaw był kwaśny, ładnie pachniał, czuć było moc :) układ raczej szczelny, nowe silikony dałem, a fitting na gwint na górze uszczelka.

Tags: