Menu główne

Orenzadowiec z oranżady - zebra

Zaczęty przez Laska z forum, Mar 20, 2024, 09:15 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Laska z forum

Orenżadowiec z oranżady -zebra


Składniki:

5 jaj
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej TYP 450
1 niepełna szklanka oleju
1 szklanka wody lub wody gazowanej(Helena) lub innego napoju gazowanego jak np. fanta
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Białka ubić na pianę. Dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.

3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.

4. Połowę ciasta wlać na brytwankę. Do reszty dodać 3 łyżki kakaoci zamieszać.

5. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem, posypać bułką tartą.

6. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta).

7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Dzasta

Extra, przepis za 1 razem ciasto sie udało. Polecam

Eliza

 Czy można zastąpić olej innym składnikiem, takim jak masło, bez wpływu na konsystencję i smak ciasta?

Tags: