Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Kiełbasa z dzika

Zaczęty przez Newton, Lip 09, 2024, 10:17 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Newton

Przepis na kiełbasę z dzika.

Mięso z dzika jak mamy świeże to trzeba koniecznie zamrozić na 2-3 doby. Potem rozmrozić i zmielić.

Składniki:
karkówka z dzika - 1,6kg
karkówka z wieprza - 2,4kg
sól peklowa - 72g
pieprz czarny - 4g
majeranek - 2g
czosnek - 1 główka
gorczyca - 1,6g
papryka słodka - 2g

Całość po zmieleniu wymieszać dokładnie z przyprawami i do lodówki na 24godziny.
Wędzenie 2,5 godziny w 50st i 30 minut w 90st

Zymus

Pamiętajcie żeby mięso z dzika zbadać. Może się źle skończyć

Xylax

A zbyt chuda nie wychodzi? Nie trzeba dodawać np boczku wieprzowego czy nawet słoniny?
A dlaczego tak dużo soli peklowej?

Newton

Za chuda nie wyszła. Zależy jak tłusta jest karkówka. Jak ktoś lubi bardziej tłustą to można dodać trochę słoniny. Peklosoli daje 18-20g na 1kg mięsa. Jest w sam raz. Zamiast pekli można dać sól kamienną, tylko już kolor mięsa będzie inny no i trwałość wyrobu krótsza.

Bogikan

Dzisiaj wędziłem kiełbasę z dzika. Niewiele bo, 2,5 kg dzika, 0,8 kg słoniny mieszanej dzik + wieprzek + 0,6 kg karkówki świńskiej

Newton

Co swojskie to dobre. Wiesz co jesz.

Placuch

Gratuluję
Ja nie mam takich możliwości, aczkolwiek mam myśliwego w rodzinie i czasami dostaję jakąś podsuszaną kiełbasę z dzika albo jelenia. Ale to nie to samo co zrobić samemu

Mythic

Oczywiście oprócz tych okrajków, z których powstała kiełbasa, mam jeszcze szynki, łopatkę i schaby. W sumie póltusza z dzika miała ok. 30 kg, więc jest co jeść w najbliższym czasie

Andrew

Mniam. Dziadek jest takim wioskowym rzeźnikiem, miałem okazję próbować przeróżne wyroby, z dziczyzny również. Przepyszne. :) a jak się samemu zrobi, podejrzewam że smakuje jeszcze lepiej :D

OczamiWidza

Uwielbiam kiełbasę z dzika. Niestety sam nie mogę zrobić bo brak surowca, ale niejednokrotnie miałem możliwość degustacji :D
Kiedyś miałem kiełbasę z dzika z dodatkiem jelenia, delikatniejsza, no i ten aromat.
Piękne te wasze wyroby

Ragnarok

Najlepiej dać wodę która była trzymana w lodówce, a jak się nie ma to zimną z czajnika. Wodę daje się po to aby mięso za bardzo nie wyschło podczas wędzenia kiełbasy, bo jak wiadomo duża jej część odparowuje podczas wędzenia. Jak jej nie damy będzie bardziej sucha kiełbasa. Tak że kto jak woli niech robi.

Anonimowy

Czy mogę wejść do lasu i upolować sobie dzika? Jeśli nie, gdzie kupić surowiec?

Jaś

A to wiem, robię bardzo dużo kiełbasy, tylko zaskoczyło mnie że pisze o letniej wodzie, ja dodaje lodu pokruszonego lub bardzo mocno schłodzonej wody takiej na granicy zamarzania. Dlatego jak przeczytałem o letniej wodzie to się zastanawiam czy ja o czymś nie wiem czy autor się pomylił.

Newton

Drogo. Mnie wyszedł dzik 20zł za kilo czystego mięsa.
Najlepiej pogadać z myśliwym lub znaleść jakąś leśniczówkę

Jaś

Ja tez zawsze dodaję wodę lodowatą lub kruszony lód do wyrobienia farszu. Chodzi tutaj o niepodnoszenie temperatury mięsa. Aczkolwiek z tą wodą to też różnie, wszystko zależy od tego ile wody mięso ma już w sobie.

Tags: