Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Jak zrobić piwo

Zaczęty przez Krzychu, Mar 01, 2024, 07:50 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krzychu

Jak zrobić dobry browarek przepis:

4g słodu np. pilzneńskiego
ok 50g chmielu  (goryczkowy do lagerów i pilsnerów)
ok 20g chmielu aromatycznego do pilsnerów
drożdże do lagerów i pilsnerów (w proszku)

Zacieranieramy:
w temp ok 62°C - 30-40 min
w tempok 72°C - 30-40 min

Podgrzałem do blisko 80°C, odcedziłem i wyciśnięty słód jeszcze przepłukałem wrzącą wodą (zawsze tak robię - popłuczyny są zawsze jeszcze bardzo sodkie).

Chmielenie:
goryczkowym ok 1,5 godziny
aromatycznym ok 8-10 min.

Fermentacja w temperaturze, jaką ześlą mi łaskawi bogowie;-) Obecnie na zewnątrz wynosi tu średnio 10°C (za dnia czasem nawet 16, nocami bywa i 7). Trzymam to w kanciapie w ogródku, co nieco stabilizuje temperaturę, więc powinno być dobrze :)

Myślę, że ok połowy stycznia będzie można juz coś powiedzieć o smaku i aromacie.

Mariusz

Dziękuję za przepis na browarek, wygląda bardzo ciekawie .W jaki sposób najlepiej kontrolować temperaturę podczas zacierania? Czy masz jakieś sprawdzone metody lub narzędzia, które mogą pomóc?

Początkujący

Kontrolowanie temperatury podczas zacierania jest kluczowe dla uzyskania pożądanych efektów w procesie warzenia piwa. Istnieje kilka sprawdzonych metod i narzędzi, które mogą pomóc w utrzymaniu odpowiednich warunków
Korzystanie z termometru do zacieru, który jest dokładny i łatwy w odczycie. Warto umieścić go w odpowiedniej głębokości zacieru. Mam nadzieje że pomogłem. Jakbyś coś jeszcze potrzebował to chętnie pomogę.

Kapi

Miód został dodany na ostatnie 5 min, gotowania brzeczki z chmielem. Jeśli masz pewność, że miód jest "sterylny" można dodać go dopiero po przestudzeniu brzeczki poniżej 60C, aby nie utracił właściwości.
Ja dla pewności wolę jednak chwilę pogotować.

Mariusz

Dziękuję za przepis nie moge się doczekać kiedy będe miał czas to się wezmę za niego  8)

Tags: