Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Lekkie Piwo

Zaczęty przez Jaś, Sie 22, 2024, 09:01 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jaś

Może być go za dużo, ale sam ocenisz gotowy wyrób czy postąpiłeś słusznie. Co do szyszek to daje się ich 10% więcej niż granulatu. Ponoć lepszy aromat dają, ale ja nie miałem okazji ich próbować. U mnie na płocie rośnie dziki chmiel, prawdopodobnie lubelski ale jakoś nie odważyłem się go użyć.

Marcinello

Konkretnie ile?:)

Podaj przepis dokładny, z konkretnymi ilościami wody itd. Mi, który zabiera się za zrobienie pierwszej warki ze słodu bardzo by mi to pomogło bo tez celuje w 20l gotowej brzeczki.

Poturbowany

Odpowiem za kolegę, to trudno określić. Raz jest więcej innym razem mniej. Zależy. Ja wysładzam do 2-3 brix "ile się da". Co najwyżej muszę dolać gorącej wody, albo trochę zostanie w kotle. Przecież to nie apteka jak mawiał Kopyr. A czy będzie 19 czy 21l to też nie problem.

Najłatwiej będzie ci użyć kalkulatora. Albo przeliczyć z gotowego zestawu, u dowolnego sprzedawcy. Mnie najwięcej dał chyba blog Dori.

Tarczownik

Są dwa kierunki wysładzania - do objętości lub krańcowego blg (czyli ok. 2 blg). Jeśli chcesz uzyskać określoną objętość piwa (wspominasz o 20l) to wysłodź do ok. 24 litrów - trochę odparuje, trochę zostanie w kotle ze szlamem.

Jaś

Jak za dużo zostawimy towaru niewysłodzonego do końca to tak jakbym wódkę za miast do gardła to do zlewu wlał. :)

Wrony

To co proponujesz zakładając, że niespodziewanie będzie miał dużą wydajność, a fermentor tylko na 20l?

Jaś

Jak ma mały fermentator to niestety musi to wylać albo wydać te 30zł na nowy pojemnik fermentacyjny 30litrowy i zawsze wystarczy.

Wertykalny

A są 20l? Bo ja zawsze zakładałem jako 20stkę tego co ma podziałkę do 25, a wchodzi 30... Zresztą pełnego nie ma co lać bo na drożdże też miejsce być musi. Zależy jakie piwo...

Takeda

Pewnie, że są - dziś z 20-litrowej beczki będę rozlewał podpiwek.

Venezuela

Ja robię warki po 40+litrów. Mam trochę za wysoko termometr w kegu ;P Wychodzi 2 kegi pepsi + kilka butelek. Jedyny minus to dużo takiego samego piwa ;)

Jiskra

Fermentor mam 33l (podobno). Dzisiaj nastawiłem brewkit, z ciekawości co wyjdzie.
Jak dojdą słody to będę przygotowywał się do zacierania, zbierał sprzęt itd.

Jaś

No najdroższy to gar 30l do gotowania. Ja kupiłem emaliowany i w zupełności wystarcza. Nie używam go do innych celów np do bigosu heh.

Quatro

Taboret będzie pożyczony, garnek się zakupi, termometr na podstawie DS18b20 z wyświetlaczem też już złożyłem. Łyżka, fermentory wężyki też są. Filtr zrobię z oplotu.
Coś jeszcze potrzeba?

Rafonix

Kapslownica - polecam Eternę. Prosta, taki wariant Grety na wypasie, dawno już u mnie tysiąc przekroczyła mimo, że mam z wadą fabryczną (brak jednego nita w pantografie). Butelki możesz sterylizować w piekarniku, więc myjka i suszarka to wydatek na przyszłość. Bez rurki do napełniania też się da. Zadbaj o czystość butelek przed wyparzaniem, moim zdaniem ług sodowy to piwowarski "must have".
Co do garnka, to jednak namawiał bym na nierdzewny - emaliowany nie ma praktycznie żadnego potencjału do rozbudowy. Z nierdzewnego i kocioł destylacyjny spokojnie zrobisz.

Bayle

Kapslownice mam, ale będę używał butelek patentowych. Mam z 50szt albo i wiecej o poj 0.5l.
Garnka nie będę przerabiał, mam aabratka  8)

Tags: