Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Kobiece Piwo

Zaczęty przez Niebezpiecznadzielnica, Sie 14, 2024, 10:35 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ramzes

Wiec IPA rozwodniona 2x nie jest zbyt gorzka dla LP, tylko się cieszyć.

Johnex

poza tym moje ipa było chmielone delikatnie, kolejne "kobiece" obiecałem w okolicach 14.02 tym razem LP prosi o miodowe, także z recepty Zbyszka T, a że kocham (bo nie mam innego wyjścia) to pewnie zrobię

Newton

Kurcze ksylitol jest trochę drogi. Próbował ktoś ze stewią? Ponoć ma działanie aseptyczne i boję się, że mi piwo nie wystartuje w ogóle. Ewentualnie jakie konkretne słodziki możecie polecić?

KiełDzika

Ja używam stewii, a konkretnie steviozidu w tabletkach takich jak zwykły słodzik dla wygody stosowania. Refermentacja przebiegła bez problemu. Nie wprowadza żadnych obcych posmaków.

Mythic

Nigdy nie rozumiem, poco ktoś robi przepis na 3,5 kg słodów i 16 L piwa... Przecież pracy tyle samo jest bez względu na wielkość warki i można na normalnym sprzęcie zrobić 25-28 L piwa... Więc po co robić mniej ??? To troche takie sado-maso...

Ja się tak odnoszę do w/w przepisu

Rybson

Wczoraj zrobiłem 23L 13,5Blg piwka malinowego (herbapol) na zasypie ze słodów: pilzneński 1kg, monachijski 1kg i carapilis 0,5kg, chmielu amarilo 30g i drożdżach saflager W-34/70. Od dzisiaj bulga w 11 st.C. Nie będę mierzył Blg tylko będzie 2 tyg. burzliwej i tydz. cichej i w butle. Ciekaw jestem rezultatów.

 

Zacierałem na 62st.C - 15'

72st. C - 55'.

Cyprian

ja rozumiem doskonale tez nie rozumiem takich sytuacji gdzie ktos meczy sie w kuchni a wychodzi ledwo na kilkanascie butelek piwa. Chodzilo mi tu raczej o wasze zdanie na temat dodania tego miodu w 3 dniu fermentacji 8)  8)

Rusin

po co robić 30 l jak można połowę? nie każdy ma miejsce na przetrzymywanie wiekszej ilości butelek/kegów, nie każdy chce wypijać ileś tam litrów dziennie - jakość a nie ilość....

Waz_2000

Ja podchodzę to tego pragmatycznie - jak mogę wybrać między 25 L albo 16 L to wybieram 25 :D

Nadwyżki rozdaje :D


Destylat

Witam

 

Jestem początkującym piwowarem i jeszcze jestem na etapie brewkitów. Zaimponował mi Zbyszek T z przepisem na piwo malinowe które czasami lubie (redsy itp) ale uwielbia je niestety moja żona. Nie dając mi życia moja LP chce takie właśnie piwko. Spróbuję zrobić to z brewkita LAGERA które mi właśnie fermentuje. Planuję dodać tzw herbatki chmielowej. Zamówiłem chmiel Marynkę, słodzik kupiłem w Lidlu i syropy malinowe z Herbapolu. Czy dodając do refermentacji 5 ml syropu na butelkę 0,5 l wystarczy to do dobrego nagazowania? Co o tym sądzicie i co na to główny szef od receptury Zbyszek T ?

Najwyżej pójdzie 5 litrów Lagera do zlewu.

 

Pozdrawiam

Barabos

Lepiej zrób wg przepisu, czyli dodaj syrop i wodę do przefermentowanego piwa i zostaw na kolejne kila dni, aż przefermentuje. Wydaje mi się, że jak dasz 5ml syropu na butelkę, to nawet tego nie poczujesz, a jak dasz więcej, to będziesz miał granaty. Moją LP (i mnie również) zadowalał efekt uzyskany z samego syropu, bez dodatku słodzika, słodzik tylko popsuł efekt.

Tyskie

Tak myśle zrobić wegług przepisu tylko że to będzie piwko z brewkitu (oczywiście woda też będzie). Myślisz że wyjdzie z tego coś pijalnego?

Poturbowany

jasne, że wyjdzie :D i chyba, nie powinno być wielkiej różnicy w przypadku brewkit'a. Możesz też dodać jakiegoś amerykańskiego chmielu na zimno, albo w postaci herbatki, powinno dać sporo nut owocowych.

pokrec

Witam

 

Jestem początkującym piwowarem i jeszcze jestem na etapie brewkitów. Zaimponował mi Zbyszek T z przepisem na piwo malinowe które czasami lubie (redsy itp) ale uwielbia je niestety moja żona. Nie dając mi życia moja LP chce takie właśnie piwko. Spróbuję zrobić to z brewkita LAGERA które mi właśnie fermentuje. Planuję dodać tzw herbatki chmielowej. Zamówiłem chmiel Marynkę, słodzik kupiłem w Lidlu i syropy malinowe z Herbapolu. Czy dodając do refermentacji 5 ml syropu na butelkę 0,5 l wystarczy to do dobrego nagazowania? Co o tym sądzicie i co na to główny szef od receptury Zbyszek T ?

Najwyżej pójdzie 5 litrów Lagera do zlewu.

 

Pozdrawiam

Bigos

Lepiej zrób wg przepisu, czyli dodaj syrop i wodę do przefermentowanego piwa i zostaw na kolejne kila dni, aż przefermentuje. Wydaje mi się, że jak dasz 5ml syropu na butelkę, to nawet tego nie poczujesz, a jak dasz więcej, to będziesz miał granaty. Moją LP (i mnie również) zadowalał efekt uzyskany z samego syropu, bez dodatku słodzika, słodzik tylko popsuł efekt.

Tags: