Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Kobiece Piwo

Zaczęty przez Niebezpiecznadzielnica, Sie 14, 2024, 10:35 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tyr

Witam wszystkich, mam pytnie odnośnie "kobiecych" trunków: czy ktoś któbował robić piwo z dodatniem soku jabłkowego?

Mojej żonie pomsakował Somersby i chciałem coś takiego zrobić na resztach piwa.

Robiłem już cydr z soku z kartonika, ale nie przypadł żonie do gustu (mi przeciwnie :))

Z tego co wyczytałem na etykiecie, Somersby jest zrobione z 45% soku o smaku jabłkowym i 55% piwa, jak się na to zapatrujecie a może jakieś inne?

Jeśli temat jest to przepraszam.

Pozdrawiam

Ezbern

Panie Zbyszku!

Korzystając z konta męża chciałam Panu bardzo, bardzo podziękować za powyższy przepis. Piwo jest REWELACYJNE! Smakuje zresztą nie tylko mnie, ale w zasadzie wszystkim, którzy piwem zostali poczęstowani. Wszelkie koncerniaki się chowają :) Niestety, faktycznie, piwniczka z zapasami tegoż piwa bardzo szybko się opróżnia :)

pozdrawiam serdecznie

Wdzięczna żona

Quebec

Dzięki!

Właśnie dlatego robię takie piwa :)

Pozdrowienia

i na zdrowie :D

 

PS. przepis polecam wszystkim do wypróbowania :D Szczególnie tym, co nie wierzą, że można zrobić domowe piwo miodowe :D

dawidox

No to przekonałeś mnie! :) Z racji lokalizacji browaru, jak i nazwy piwo miodowe zostanie uwarzone w najbliższej przyszłości! ;)

 

Pozdrawiam,

Gryffith

Panie Zbyszku!

Korzystając z konta męża chciałam Panu bardzo, bardzo podziękować za powyższy przepis. Piwo jest REWELACYJNE! Smakuje zresztą nie tylko mnie, ale w zasadzie wszystkim, którzy piwem zostali poczęstowani. Wszelkie koncerniaki się chowają :) Niestety, faktycznie, piwniczka z zapasami tegoż piwa bardzo szybko się opróżnia :)

pozdrawiam serdecznie

Wdzięczna żona

Winiarek

Ja dałem wyłącznie glukozy bo wystarczająco "waniało" sokiem - dałem go (soku) dużo do fermentacji. Gazuje się już tydzień, to jutro dam spróbować LP niech oceni , bo ja nie pijam na słodko

Takeda

Dzień Dobry!

Poradźcie proszę ,bo mam plan zrobić na spróbowanie po 20l miodowego i malinowego piwka. Otóż jak najlepiej zrobić? Myślałem nad kupnem zestawu na jakieś jasne piwko dokupić dodatkowe drożdże, brzeczkę nachmielić i podzielić na dwa wiaderka dodając soku i miodu aby wyszły dwie warki po ok20l. Czy lepiej kupić jakiś słód podstawowy i chmiele osobno? Będę brał z BA zestaw na portera to od razu bym kupił surowce na maliniaka/miodowca.

nike4545

zrób z podanych przez Zbyszka przepisów - zrobiłem i LP jest zadowolona:) a zadowolenie LP czyni życie mniej chałaśliwym

WalkazPająkiem

zrób z podanych przez Zbyszka przepisów - zrobiłem i LP jest zadowolona:) a zadowolenie LP czyni życie mniej chałaśliwym

PiwkoMożna

a jakieś przepisy żeby zrobić jakieś smakowe dla LP z brewkita ?

Oloby

Każde jasne średnio/lekko chmielone ale może być bazą, np Belgian Pale Ale, zatarte na sodko, procenty z soku i miodu,

 

eksperymenuj

OczamiWidza

A jaki masz plan na dodanie tego miodu żeby był wyczuwalny w gotowym piwie ?

CytrynowyBaron

Każde piwo typu Pale Ale, Pils, Polskie Jasne, Jasne Ale itp. W składzie ma być słod pilzneński albo pale ale i troche słodu karmelowego. Byle nie IPA/AIPA.

Rebeliant

W nawiązaniu do - piwo kobiece ,Zrobiłem kiedyś piwo na podstawie warki CXXXIX - Miodowe Pierona , wyszło super , co prawda mocne ale alkohol przykryty , każde kolejne było inne , raz bardziej wytrawne , raz przykre w smaku ( miód gryczany ) dużo zależy od kondycji drożdży ,temperatury fermentacji i miodu.

NiemaPicia

W nawiązaniu do - piwo kobiece ,Zrobiłem kiedyś piwo na podstawie warki CXXXIX - Miodowe Pierona , wyszło super , co prawda mocne ale alkohol przykryty , każde kolejne było inne , raz bardziej wytrawne , raz przykre w smaku ( miód gryczany ) dużo zależy od kondycji drożdży ,temperatury fermentacji i miodu.

Tags: