Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Pierwsza Budowa

Zaczęty przez Zmywak, Lip 12, 2024, 09:22 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Izolatory

Możesz puścić proces na wodzie z kwaskiem cytrynowym lub z tabletką do zmywarki. Ja rozpuszczam kwasek cytrynowy w ciepłej a nawet gorącej wodzie i wlewam to do kuwety z oprawy oświetleniowej na świetlówki. Sprzęt zostawiam w roztworze na jakiś czas w zależności od stężenia mieszaniny. Jak dużo kwasku wsypane to 15-20 minut i wszystko się świeci jak psu jajca  ale jak zostawisz za długo to wszystkie luty zrobią Ci się czarne i brzydkie...
Rób proces i daj znać jak wyszło!!!

Yuji

Mam nadzieję że tę a'la papugę rozlutowałeś?
I poskładasz od nowa co?
Ja mam dopływ fi 8 z redukcjami na kielich i rurkę fi 22 z redukcją na 35.
Już uprościć się nie da chyba.
Miernik ma luźno chodzić a dopływ jak najmniejszy.
A zamiast stopki to przepołowiony klocek dębu i w tym osadzona.
Stabilna i realnie pokazuje.

Zmywak

Cześć Panowie,
sprzęt poskładany zainstalowany i poszedł pierwszy raz w ruch.
Jako nowicjusz kupiłem sobie wiaderko fermentacyjne (oczywiście 12l a nie 25l), drożdże podzieliłem na pół, cukru pół wody pół i zadowolony. Mimo że na opakowaniu napisane jak byk nie dzielić... No ale mniejsza z tym, drożdże przestały pracować po 2 tyg, BLG pozostałe 8 więc myślę będzie idealne do 1 prawdziwego testu.

Gotowanie mój sposób postępowania.
- pierwsze 50 ml (wizualnie jak błoto) do kibla
- kolejne 250 ml ( przedgon, może do rozpalenia ogniska a jak nie to do kibla)
- kolejne 100 ml ( tak na czuja jeszcze odlane - delikatnie mętne)
- ostatnie 150 ml ( czystość)
i to już zapytacie?
No tak piątek, 22.15 no musiałem już skończyć.. No ale pierwsze koty za płoty.

I teraz moje obserwacje i tu pytanie/prośba do was zerknijcie czy wszystko jest w porządku.

Temperatura na szczycie nie przekroczyła 78,6% a nawet pod koniec zaczęła spadać. (za mała moc palnika?)
Nie musiałem nawet puszczać wody do chłodnicy (dół cały czas na tyle chłodny że można było łapać ręką).
Temp w baniaku 95-96 stopni.
Wszystko co leciało około 91-2%
(wrzucam w załączniku notatki i mierzenia aparatu co 15 min. TD -temperatura dołu, TG- temperatura góry, G- moc palnika)

Mi to wygląda jakbym za mało dał "miodu" kuchence elektrycznej ale pytam was specjalistów :D

Tags: