Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Zaczęty przez Maciej, Lip 03, 2024, 09:19 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maciej

Witam
Nastaw zatrzymuje się na 7BLG.
Opiszę jak robię nastaw.
Z kranu pod dużym ciśnieniem wlewam 80L wody 40*C.
Rozpuszczamy około 54kg cukru (wielkim mieszadłem na wiertarce).
Następnie pod dużym ciśnieniem dolewam 90L zimnej wody aby uzyskać 25*C.
Dzięki temu mam już fajnie napowietrzona wodę.
Wszystko mieszam wielkim mieszadłem na wiertarce.
W trakcie mieszania dosypuje dwie paczki drożdży Coobra MEGA Pack.
BLG wynosi 26.
Wszystko ładnie pracuje.
Po około dwóch dobach mam największą temperaturę czyli 32*C.
Od tego momentu temperatura spada aż do 16*C i BLG 7.
Nastaw trzymam w piwnicy gdzie mam stała temperaturę 15*C.

Robię takie nastawy co około miesiąc.
W 8 na 10 nastawach nie ma problemu. BLG schodzi do -1. Cukier i drożdże zawsze takie same.

Nie chcę się bawić w ponowne startowanie, a tym bardziej w robieniu kolejnego nastawu na dundrze.
Chciałbym poprostu dowiedzieć się gdzie popełniam błąd.

Luka

Ile czasu dałeś nastawowi na zejście do -1lbg ( -1blg to wcale nie jest koniec! Przy takiej ilości cukru powinien Ci wskazywać -3blg, gdzie biorę już pod uwagę zimniejszy nastaw )?

W trakcie mieszania dosypuje dwie paczki drożdży Coobra MEGA Pack.

czyli kiedy? Po uzyskaniu 25st C? Bo jeśli wlewasz do wody 40st C to ciut za gorąco.

Radek

Serwus
Proponowałbym zmienić drożdże a napewno utrzymywać stałą temperaturę. Przemyśl także fermentowanie cukru w mniejszych zbiornikach. Pozdro

Bartek

Jeśli robiłeś wcześniej i proporcje były identyczne to tylko wina temperatury i drożdży.
Robisz co miesiąc. Także w Marcu będzie inaczej niż w Sierpniu. Mógł się nastaw przegrzewać i wcale tam nie było tyle stopni. Szczególnie że te grzybki co używasz grzeją ostro.

A co do drożdzy to nawet w wielopakach pakowanych po 10 szt może się trafić ferelna jedna paczka. Nie raz tak było.

Ps: a dlaczego nie chcesz tego dundru wykorzystać? 7blg to jednak sporo cukru.

Przy tych proporcjach co podajesz to blg masz nie 26 a 24.

A w dundrze o blg 7 masz ok 7.5 kg cukru w 100L tegóż dundru.
Jak to zwykła cukrówka na rektyfikację to możesz ten dunder dać.
Drugi ps: kup drugi cukromierz. Zawsze trzeba mieć parę sztuk.
Pozdro.

Maciej

Dziękuję za informację
Popełniłem literówkę. BLG zawsze mam -3.
Temperatura jest stała ponieważ to piwnica.
Czy lato czy zima to jest 15*C
Drożdże trzymam w lodówce i wyjmuje dwie paczki dzień przez robieniem nastawu.
Termin ważności jest zawsze długi (prawie rok).

Temperatury też zawsze pilnuje.
Start 25*C i temperatura po dwóch dniach jest maksymalna i wynosi 32*C.
Kupię dwa mierniki BLG ale tego jak sprawdzam na wodzie to wskazuje prawie idealne 0.

Obstawiam winę drożdży. To już nie pierwszy raz kiedy nastaw stanął po 3dniach.
Zawsze nastawy trzymam tydzień i daje do klarowania.

Jakie inne drożdże polecacie?

Piotrek

Drożdże Fermentis Safale US-05, Lalvin EC-1118, Wyeast 1056 American Ale, Mangrove Jack's M44 US West Coast oraz Danstar Nottingham Ale są godne polecenia ze względu na swoją wytrzymałość i stabilność. Warto również upewnić się, że kupujesz drożdże z pewnego źródła, prawidłowo je rehydratyzujesz przed dodaniem do nastawu oraz rozważyć dodanie odżywek dla drożdży, aby zapewnić im niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju i fermentacji.






Piotrek

Drożdże Fermentis Safale US-05, Lalvin EC-1118, Wyeast 1056 American Ale, Mangrove Jack's M44 US West Coast oraz Danstar Nottingham Ale są godne polecenia ze względu na swoją wytrzymałość i stabilność. Warto również upewnić się, że kupujesz drożdże z pewnego źródła, prawidłowo je rehydratyzujesz przed dodaniem do nastawu oraz rozważyć dodanie odżywek dla drożdży, aby zapewnić im niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju i fermentacji. Mam nadzieje że pomogłem  ;D






Tags: