Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Mętnienie destylatu

Zaczęty przez Varadero, Sie 08, 2024, 11:08 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hubcio

A z mojego krótkiego, ale intensywnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mętnienie, to tylko i wyłącznie wina kiepskiego destylatu, jego jakości.
U mnie nie ma problemu, czy wlewam wodę do destylatu, czy destylat do wody, czy gorącą czy zimną, mineralną, kranówę czy z kałuży, a już na pewno nie można mówić, że woda przegotowana, to jakby demineralizowana.
Tak się składa, że mam miernik TDS i na demineralizowanej pokazuje mi max 2 PPM, a na przegotowanej 150...parę, a na nieprzegotowanej ok 160...parę.

Rusin

Wlewałem wodę z trzech żródeł do swoich destylatów i nigdy nie miałem problemu z mętnieniem.
Woda z wodociągu na wsi, woda z tego samego wodociągu przepuszczona przez filtr.
Woda z wodociągu w mieście. Coś nie tak z Waszymi destylatami :D
Stężenia alkoholu od 60% do 40%

EdiWillow

Ja używam wody destylowanej i nigdy nie miałem problemu z metnieniem. Jedynie sliwowica miała lekka poświate, takie jakby refleksy świetlne jak się pod światło oglądało.

DobryKocur

Nie ma opcji żeby rozcieńczyć destylat ze słodu wędzonego torfem, nie filtrowanego na zimno, do stężenia 40% bez opalizacji. Nawet woda o zerowej twardości zmętnieje.

Tyran_891

Nie ma opcji żeby rozcieńczyć destylat ze słodu wędzonego torfem, nie filtrowanego na zimno, do stężenia 40% bez opalizacji. Nawet woda o zerowej twardości zmętnieje.

Rusin

Nie zacierałem jeszcze więc nie wiem ale owocówki wódki smakowe i ostatnio z ekstraktu nic mi nie mętnieje :)

Tadeusz

Jest. Zależy to w znacznym stopniu od punktów odcinania przed- i pogonów.

Siekacz

Nie do końca prawda.
Czasami ciąłem frakcje bardzo drastyczne i również zmętnienie występowało. Gdy wszystkie półki pracują i odbieram urobek o mocy 88 - 90% wtedy jest on na tyle oczyszczony, że można go rozcieńczać mocniej. Przy odbieraniu destylatu w zakresie temperatur 89 - 91 na głowicy, nawet serce przechodzi z takimi "zanieczyszczeniami", które wywołują mętnienie.
Oczywiście te "zanieczyszczenia" są najbardziej pożądane w torfiakach ;)

Winiarek

Próbowałem najróżniejszych kombinacji i za każdym razem mleko.
Ostatnio kupiłem wodę destylowaną "ultraczystą do doświadczeń" i w końcu kryształ! :D
Smak idealny 8)

Tarczownik

Nie nie próbowałeś najróżniejszych kombinacji.
Ty tylko zmieniałeś wodę. szukając najlepszej.

Próbowałeś wzmacniać wodę a nie rozcieńczać destylat?
Nie.
Próbowałeś zmrożonego destylatu zmieszać z z wodą o 3 stopniach Celsjusza?
Wątpię.
A kostek lodu czekając aż same się w destylacie rozpuszczą?
Taa. Każdy tak robi przecież.

Próbowałeś dolewać powolutku aż osiągnie własciwy procent?
Już widzę.
Próbowałeś rozcieńczyć sklepowy spirytus z wodą aby wyeliminować źródło złej wody?
Acha.
Arekh91. Proszę cię.

A zmierzyłeś kiedyś temperaturę roztworów przed mieszaniem i po?
No zapewne tak.

Krystalicznie czysta...to jest tak względne pojęcie jak czysta wódka.
Taka ona czysta.

Jedno musisz zrozumieć:.to co powoduje zmętnienie i tak w tych dwóch roztworach jest. A że nie zmętniało i się nie wytrąciło nie oznacza że tego tam nie ma.

Lepiej uderz w stronę dobrego destylatu.
Bo tu najczęsciej jest pies pogrzebany.

Oczywiście mam nadzieję że to nie będzie odebrane jako krytyka a konstruktywne podpowiedzi.

A jeśli chodzi o destylowaną wodę. To jest tak ....jak sexi jak gumowa lalka.
Bezpłciowa i bez smaku.

Szukaj przyczyn w destylacie. Potem w wodzie.

Tags: