Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Kwaśny Smak Destylatu

Zaczęty przez Marcinello, Sie 07, 2024, 02:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marcinello

Witam szanowne grono. Od dłuższego czasu używałem zwykłego pot stilla z którego leciał zwykły smierdziuch dlatego zdecydowałem się na zakup innego sprzętu . Z racji że budzet mam ograniczony zdecydowalem się na kupno pot stilla na kegu z KO . Czytając mądrzejszych ode mnie zamowilem sprzęt bez odstojnika :) wiem że kolumna jest za krótka i w przyszłości planuje ja wydłużyć ale i tak ograniczone warunki w mieszkaniu nie pozwalają mi na wiekszy sprzęt dlatego trzeba działać na tym co jest. No i tutaj pojawia się problem. Po przepuszczeniu wody przez rurki postanowiłem wrzucić do kotła cukrowkę. Problem w tym że o ile smak trunku jest dużo lepszy od poprzedniego smierdziucha to zapach wydaje się być dość kwaśny . Czy ktoś może mi doradzić co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Raczej nie dopuszczam możliwości żeby zapach wynikał z "nowości" sprzętu ponieważ zacier wylądował w nim już 3 razy i efekt jest cały czas ten sam z góry dzięki za odpowiedź

Wertykalny

Nie zacier, a nastaw skoro to była cukrówka.
A nie wlales czasem za dużo do zbiornika?
Może wrzuć zdjęcie tej maszyny

Marcinello

Tak masz rację - nastaw, sorki

Maks

A nie zapomniałeś wyklarować nastawu?

Siekacz

Powiem tak, zrobiłem nastaw - 18 kg cukru, 50 litrów wody i dwie paczki drożdży turbo po 5 dniach wskaźnik cukru pokazywał 0% wiec dodałem klarownik,

Maks

Wysokie początkowe blg, nie przerobiony do końca nastaw, marna aparatura. I masz przyczynę

Marcinello

Blg po 5 dniach wynosiło 0%

Miodzio

To był pierwszy nastaw na sprzęcie? Tak wnioskuję po poście. Więc tu szukaj przyczyny, ponieważ pierwszy służy do oczyszczenia sprzętu z resztek poprodukcyjnych.

Newton

Kolega  Pisał że to już 3 gotowanie ;). Warto czytać :D. Dobrze przerobiony nastaw ma mieć -4 nie zero :D czytaj forum

Marcinello

Czyli wychodzi na to ze źle zrobiłem nastaw, macie jakiś konkretny przepis ?

Yoko

Zrozumiałem, że 3 razy ten sam puszczony i jest problem.

Mythic

Blg początkowe 21-22 temp. fermentacji 21st. drożdże gorzelniane pure,crystal NIE TURBO, nastaw wyklarowany, destylacja na 2 razy ;)
Tylko po co ja to pisze to wszystko jest na forum
Pozdrawiam  :)

Marcinello

Pytanie, czy sprzęt jaki posiadam może wpłynąć na jakoś destylatu ?

Problem w tym ze teraz zacząłem destylowanej ten sam nastaw ale w starym sprzęcie i nie ma przykrego zapachu.

Dagma

Prosze a powiedz nam, masz wypełnioną czymś tą rurę? Jakieś zmywaki albo kawałki miedzi?
Zerknij do środka tej rury i zobacz czy spawy wewnątrz są wytrawione. Mój kolega też narzekał na taki kwaśny posmak i okazało się, że wewnątrz miał bardzo dużo zgorzelin. Po wytrawieniu antoxem była bardzo duża różnica, choć jak dla mnie to jeszcze trochę brakowało do pijalnego destylatu...

Marcinello

Nie mam niczym wypełnionej kolumny, sprawdzę jak wyglada w środku

Tags: