Menu główne

Czyszczenie Kotła destylacyjnego.

Zaczęty przez DobryKocur, Lip 25, 2024, 08:45 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Champion

To jest ciężko dostępne... Ale patrząc na kartę charakterystyki wpadłem na pomysł do przetestowania- płyny do mycia kan i sprzętów w dojarce- też są na bazie chloru i dwutlenku chloru...

Pamietam jak za młodu chciałem zrobić renowacje starej lampy naftowej, podebrałem mamie trochę tego płynu, wlałem do szklanego naczynia tak ze 3 cm i wstawiłem lampę (chciałem sprawdzić jak usunie rdzę ze zbiornika)- na drugi dzień już tylko uchwyt i cześć góry została bo reszta została rozpuszczona przez to cholerstwo- tak zakończyła się moja przygoda z renowacjami lamp naftowych:)

KiełDzika

Jak grzałka się nie doczyści to ją wypal na sucho. Rozgrzej bez wody do czerwoności i tak trzymaj do momentu wypalenia osadu. Sposób podał kiedyś mój szwagier. Sprawdziłem parę razy i super działa.

Dines

Oczyszczenie grzałki to jest mniejszy problem ponieważ można ją wykręcić. ;)
Problemem są ścianki kotła przy braku dojścia fizycznego ich czyszczenia.

Budyn

Jeszcze przy okazji czyszczenia kotła - świeżo po budowie trawiłem/czyściłem swój kociołek takim dziadostwem:

http://www.sinpoli.com/pl/page/srodki-c ... ct/heus/19

Pracuję w branży budowlanej i mam tego pod dostatkiem, powiem, że robi robotę.

Plotek

Witam, po przygodzie z rumem mój keg przypalił się mimo powolnego rozgrzewania i całego procesu. Wnętrze powyżej powierzchni cieczy wyglądało jakby było oksydowane na czarno.

Nic nie pomagało – ani myjka ciśnieniowa, ani mechaniczna próba ze zmywakiem. Po kilku odpędach zbożowych część powierzchni tam, gdzie jest płaszcz częściowo odpuściła. Do destylatu nie przechodziło nic ze spalenizny.
Zastosowałem sodę kaustyczną (98%)
w ilości 2 kg na 50 l keg. Zagrzałem wodę (ok. 45l) do temperatury około 80*, wyłączyłem grzanie, wsypałem sodę i dopełniłem wodą po dach. Następnego dnia po opróżnieniu kega wnętrze wyglądało jakby się odkleiła czarna folia i przywarła w innym miejscu (zdjęcia brak - ze względu na środki ochrony osobistej nie dało się obsługiwać aparatu). Na szczęście woda ze zwykłej sikawki poradziła sobie bez problemu. Później neutralizacja sody we wnętrzu kega octem, powtórne napełnienie wodą, zagotowanie i keg wygląda jak nówka (no prawie). :D

Sir Lancelot

Koledzy mam w zapasie parę litrów P3-Topax 66. Kociołek głęboko przypalony w parę minut nówka. Mogę odsprzedać 1 litr z wysyłką 32 zł. 2 litry 47 zł.

MientowaNajlepsza

Ja bym tego nie używał do kega... albo mycie powinno być szybkie, podchloryn zawarty w składzie tego specyfiku działa niszcząco na stal nawet nierdzewną.

Cozy

Ług sodowy na wypelnienie całego kega pozornie daje po kieszenia, ale...
To nie jest środek jednorazowego użytku. Używam go często. Duży baniak z kranikiem (25l) z rozpuszczonym 1kg NaOH głęboko schowany, pod zlewem zawsze mam baniaczek 5l, drugi taki 5l z roztworem Starsanu, oraz atomizer ze Starsanem. Ługu używam do czyszczenia aparatury warzelniczej, kawiarki (nierdzewnej - nie aluminiowej), garnków itp. Starsanu do neutralizacji ługu i szybkiej dezynfekcji słoików (weki, dzemy itp), czy np. łyżki do przemieszania zacieru/piwa. Roztworu Starsanu także można używać wielokrotnie.

W mojej opinii ług to "must have" przy wielu kulinarnych zapędach. Natomiast NIGDY, PRZENIGDY nie powinniśmy stosować żadnych druciaków, twardych zmywaków, czy wyciorów - jedynie gąbka i to możliwie miękka. Niczego, co może robić rysy w sprzęcie. W fermentorach to gwarancja zagnieżdżenia się drobnoustrojów, których nawet ług nie sięgnie (konieczność wymiany sprzętu), w kotłach to proszenie się o kolejne, co raz trudniejsze do wyczyszczenia przypalenia.

Jing Jang

0,5kg NaOH na 50l kocioł w zupełności wystarczy. Sam nie sądziłem, że tyle syfu na grzałkach było plus całkowicie zniknął nieprzyjemny, pogonowy zapach z kotła.
Od siebie dodam tylko, aby nikomu nie przyszło do głowy grzać roztwór wody w kegu już po wrzuceniu NaOH - grzałki rozgrzewają się naprawdę mocno, nie ryzykowałbym ich uszkodzenia przez ług. Trzeba pamiętać, że niektóre stale nierdzewne nie są odporne na wysokie temperatury. Te z grzałek na pewno są, acz czy w roztworze zasadowym? Tego nie sprawdzałbym na swoich.

Ja rozgrzałem do 70st C, wsypałem tylko 0,5kg NaOH, zostawiłem na 3godziny. Efekt zupełnie wystarczający. Jestem przekonany, że dla utrzymania w czystości kega wystarczyłoby tylko 100g na jedno gotowanie. Będę praktykować co jakiś czas okresowe czyszczenie kega z nieprzyjemnych zapachów.

ps - pamiętajcie, aby potem keg dobrze wypłukać plus kilka razy przelać czystą wodą. Chodzi o usunięcie syfów, które odpadły, a nie o zostawienie ich w zbiorniku.

Finn

A kocioł napełniłeś wodą na full?

Jing Jang


Gola


DajwidzAmeryki

Nigdy nie traktowałem jeszcze kega chemią, natomiast chciałbym również pozbyć się z niego "pogonowego zapachu". Jako, że do chemii trzeba podchodzić ostrożnie, chciałbym się upewnić, że sposób postępowania jest następujący:
1. Zalanie 90% kega wodą z kranu
2. Rozgrzanie wody do 70 stopnii celcjusza
3. Dodanie do tej gorącej wody 0,5kg NaOH (Soda kaustyczna np. https://www.leroymerlin.pl/artykuly-gos ... lsrc=aw.ds)
4. Odstawienie na min 3 godziny
5. Wylanie roztworu
6. Wypłukanie kega wodą pod ciśnieniem, bądź kilkukrotnym zalaniem i spuszczeniem wody.
Oczywiście ochroną rąk (rękawiczki), ust i nosa (maseczka) oraz oczu (okulary, google) obowiązkowo.

Chciałem się upewnić, że później nie trzeba neutralizować sody innym roztworem?
Oraz czy na kega 30l wystarczy proporcjonalnie 300g NaOH (sody kaustycznej)?
Czy może sa jakieś bezpieczniejsze sposoby jak np. zastosowanie samej sody oczyszczonej?

Jing Jang

Odpowiadając na Twojego posta, nie bój się. Wszystko, co nas otacza, to chemia. Włącznie z procesami, które są w Tobie.
1. Nie musi być 90%, ale z uwagi, że nie gotujesz, to nie ma problemu.

3. Wszystko dobrze zrozumiałeś, ale nie widzę, ile tam jest % stężenia w tym produkcie. Zdjęcie nieco niewyraźne. Jeśli 95%, to dodaj 0,5kg / 0,95 sody do wody. A jeśli tylko 30%, to dodaj ~1,5kg.

6. Pod ciśnieniem. Zdecydowanie. Najlepiej odkręć baterię słuchawkową i wsadź do środka, aby wszystko spłynęło po ściankach, wylej do końca, a potem jeszcze raz. Nie musisz się bać tego, że trochę NaOH zostanie. Nic się nie stanie.

Możesz zastosować sodę oczyszczoną, ale to znacznie słabsza zasada - efekt nie będzie tak dobry.

UWAGA! Musisz to robić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu ( jak łazienka, to koniecznie zamknij drzwi i włącz wentylator, a podczas procesu wyjdź z niej ) lub najlepiej na zewnątrz. Reakcja ługu sodowego jest dosyć gwałtowna i wydzielają się duszące opary. Nie udusisz się, to nie jest tlenek węgla, ale podrażnią Ci gardło i oczy na tyle, że będziesz kaszleć i łzawić. Zresztą NaOH to nic innego, jak główny składnik popularnego kreta. Stosowałeś, prawda? To spodziewaj się podobnej reakcji. Po prostu mocniejszej z uwagi na większą ilość "kreta".

Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Fetyszysta

Dobrze Masakra radzi. Ty sam jesteś jedną wielką mieszaniną substancji chemicznych. Zwróć uwagę na to, co Masakra zasygnalizował - to może być tylko 30%NaOH. Do odsyfiania najczęściej się stosuje 2-3% roztwór ługu, więc na 30l proponowałbym 1kg 100% granulek. Jeśli masz jakiś wolny baniak - zlej sobie ten roztwór do ponownego zastosowania, chociaż 5l, które będzie stało pod zlewem. Z czasem możesz się przyzwyczaić do używania go do czyszczenia różnorodnych drobiazgów kuchennych/spożywczych. Płukanie wystarczy, neutralizacja nie zaszkodzi. Ja neutralizuję starsanem, albo... octem że skórkami z cytrusów. Mam w kuchni taki roztwór w spryskiwaczu, którym na bieżąco odkami niań sobie zlewozmywak. Oczywiście ten odkamieniacz robię sam - to nie jest żadne cudo ze sklepu za milion kobiet.

Tags: