Menu główne

CM LM LV Co oznacza ? Tu się tego dowiesz.

Zaczęty przez ZimnyGrabarz, Lip 05, 2024, 01:06 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Jaś

Jak wcześniej pisałem, ja mam tylko jeden termometr i to w zbiorniku. Nie widzę potrzeby znać wartości temperatury w obrębie ZP. Dla destylatów smakowych ważniejsza jest "papuga" i ciągły pomiar mocy wyjściowej destylatu. Termometr mierzący temperaturę wychodzących par, też spełni swoje zadanie.
Jeżeli masz ochotę na zrobienie z ZP kolumny rektyfikacyjnej (przy odpowiednio sprawnym skraplaczu, jest możliwe zamknącie obiegu wewnątrz), termometr należy umieścić jak najniżej, gdzieś około tej "magicznej" 10 półki. Umieszczenie termometru tuż pod skraplaczem mija się z celem, spływająca flegma będzie fałszować wskazania.

Teraz już zupełnie inaczej spojrzysz na odpowiedzi kolegów. Obaj mieli rację. Żeby Ci lepiej pomóc, potrzebujemy więcej danych, trzeba by nam wiedzieć jaką masz (masz mieć) kolumnę, czym wypełnioną, jakie masz zimne palce itd.

p.s. Odstojniki to już zamierzchła przeszłość.

Gorylla

Ja mam coś takiego jak na zdjęciu fi28 metrowa. Daje rady ale chciał bym ulepszyć, tzn mogę dodać rury pół metra w której właśnie zrobię ZP. Wymieniam termometr na cyfrowy i chłodnice z ko, 3m fi8 którą jest już w drodze. Wypełnienie to zmywaki, na dole 20 cm sprężynek miedzianych.

Gorylla

Jak możesz to opisz jak zaczynasz z takim termometrem grzać po zagotowaniu, tzn wiesz o sam początek stabilizacji kolumny, kiedy otwierasz wodę, kiedy zamykasz itd, czy robisz to jak w opisie powyżej?

Noname

Wszystko pięknie ładnie, ale tak naprawdę nie opisałeś co jest Twoim targetem. Zimne palce to trudny temat i w zalezności co chcesz otrzymać to odpowiednio prowadzisz kontrolę. I dlatego wszyscy koledzy, którzy próbowali odpowiedzieć Tobie na Twoje wątpliwości mają rację.

Gorylla

No fakt, nie napisałem. Głównie robię z cukru i wychodzi mi raczej ok, bo z 8 kg wychodzi mi 8l 50% alkoholu. Finał jest koło 70% 5,5, 6l. Małpke do kontroli procentów też używam. Zależy mi głównie na wysokim procencie od początku do końca. Jest tego tyle na forum że niekiedy człowiek się gubi :)

Gorylla

Super lektura, muszę poczytać. Ogólnie przy potstilu jest mi dobrze haha bo robi się praktycznie samo. A jak czytam o zimnych palcach i innych, to mam wrażenie że przy tym trzeba cały czas stać. Poczytam, widzę że roboty nie ma aż dużo tylko ta głowica... Najpierw się zapoznam. Dzięki

Skorr

Ta kolumna której opis Ci podrzuciłem to może robić za pot-still a także za kolumnę rektyfikacyjną. Możesz robić na niej co Ci się tylko spodoba. Od pospolitego bimbru poprzez śliwowicę, whisky aż po spirytus 96,5%.

PlotkującyPaweł

Zawsze też możesz zakupić u kogoś gotową głowicę i mieć pewność, że jest zrobiona dobrze.

Hamis

Termometr w zbiorniku informuje Ciebie o ilości alkoholu w nastawie/zacierze. Ta informacja jest ważna dla oceny kiedy odcinać gon i zaczynać odbiór pogonów. Niestety - aby dokładnie ocenić ten moment potrzebne jest spore doświadczenie. Gdyż ta sama temperatura dla różnych nastawów może oznaczać co innego. Dlatego dodatkowo zalecanym jest używanie alkoholomierza, który tę ocenę ułatwi.

Haker

Odświeżę.
Czy mógłbyś/mógłby ktoś;) bardziej szczegółowo opisać zależność temperatury nastawu/zacieru oraz parametru procentowości do dzielenia frakcji .
Dodam że termometr w zbiorniku nie do końca musi informować o temperaturze wsadu. W moim wypadku był on za krótki i nie miał styczności z cieczą tylko z parą którą ta ciecz wytwarzała .

Tags: