Menu główne

Aktualności:

I już Święta

BLG pojęcie względne.

Zaczęty przez Jaś, Sie 09, 2024, 09:33 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kozuki

Kontrakcja wody i alko w nastawie.

Juliusz Cezar

Mi wyszło 135l?
Masz jeszcze jakieś procenty w zapasie? :D

bocian

Kwestia wprawy z używaniem tych cukromierzy...
Jak ktoś czynnie używa tego raz na jakiś czas to wie co wskazuje, kiedy i co powinien.
Odpowiednio u mnie nastaw cukrowy to 25blg start i zależnie na ilu paczkach drożdży robie to 4-7dni nastaw jest już na rurki. (jakieś -3blg)
Nastaw z soków NFC czy jak sam wyciskam to start ~10BLG - z dodatkiem małej ilości cukru - zatrzymuje się na okolicy 0
Śliwowica i nastawy typowo z owoców - początkowe blg nie do zmierzenia bo jest pulpa. Ale po fermentacji i tak zatrzyma się na 2-3blg na plusie. I tak już jest.

Minciu

Faktycznie, w tym moim wyliczeniu jest błąd, bo jest ono poprawne dla glukozy lub fruktozy. Już nie chce mi się liczyć od początku

Jaś

Blg. I zawyżona albo zaniżona wartość. Wskazania zawsze będą błedne.
Dlatego ja zalecam dokarmianie. Delikatne ale zawsze coś można na koniec sypnąć.
Początkowe będzie poprawne a dalej podczas fermentacji już nie.
To trochę jak z nowiutką Teslą. Automatyczne hamowanie, sterowanie kontrola trakcji i komputer.
A kierowca gdzie?
Dlatego ja matematycznie to robię.
Późniejsze wskazana blg traktuję poglądowo i tylko czysto jako przyrząd pomocniczy.

A o tym co ucieka przez rurkę fermentacyjną nie pomyśłałem.
Tak samo jak o tym aby to ważyć.

Tukan

Ilość wody uciekającej przez rurkę jest pewnie dość marginalna (chociaż przy burzliwej - kto wie). Ważenie jest o tyle pewne że nie zależy od temperatury, tak jak pomiar spławikiem i ew. obserwacja objętości. W sumie spławik mierzy gęstość płynu, a wiadomo gęstość to stosunek masy do objętości - czyli w zasadzie pomiar spławikiem czy obserwacja objętości mierzy dokładnie to samo - no spławik jest jednak znacznie bardziej precyzyjny i wyskalowany we właściwych jednostkach ;) . Ktoś wspomniał o refraktometrze... tutaj sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana, bo ten przyrząd mierzy zupełnie inną wielkość fizyczną - która nie jest skorelowana z gęstością jako taką - dlatego tam odchyły są zupełnie inne.

Gacek

Utrata masy roztworu jest związana nie z "mokrością" CO2 lecz faktem że zawiera on węgiel który coś tam przecież waży. Z sześciu cząsteczek węgla zawartych w jednym Molu glukozy dwie uciekają w powietrze łącząc się z tlenem.

C 6 H 12 O 6 → 2 C 2 H 5 OH + 2CO2

Thorkell

Pisałem o ewentualnej składowej utraty objętości cieczy. Utrata masy jako CO2 jest oczywista i na niej opiera się moje wyliczenie w dalszej części postu

Tags: