Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Wino z Ryżu

Zaczęty przez Kowalski, Lip 05, 2024, 08:52 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kowalski

Zanim przedstawię swój przepis zadajmy sobie pewne pytania:                                   
Winko ryżowe to jedno z najprostszych win możliwych do wykonania w domu. Przepis który znajdziecie poniżej to jeden z najstarszych dostępnych przepisów na ten ryżowy trunek. Jest bardzo szybki i łatwy a przygotowanie wina nie wymaga doświadczenia oraz specjalistycznego sprzętu.

Wino z ryżu przez wielu określane jest na bardzo mocne i coś w tym jest, wielu producentów domowych uważa iż uzyskuje ono bardzo wysoki procent dzięki ryżowi - jest to oczywiście mit, gdyż zawartość alkoholu w winie uzależniona jest wyłącznie od ilości zadanego cukru. O tym jak obliczyć zawartość alkoholu w winie możecie przeczytać tutaj. Wiele portali i z przepisami opisuje iż drożdże w procesie fermentacji rozkładają skrobię w ryżu i robią z niej alkohol, jest to oczywiście fałsz, gdyż drożdże nie są w stanie tego dokonać bez wcześniejszego ,,zatarcia" skrobi czyli rozkładu jej na cukry proste w procesie zwanym hydrolizą enzymatyczną.

Czy warto robić wino z ryżu?
Warto, gdyż można je robić kiedy ma się na to ochotę - czyli zawsze. Niewątpliwą zaletą tego trunku jest możliwość robienia go cały rok na okrągło.

Składniki na to wino zawsze da się pozyskać. Ryż, który jest bazą tego wina można kupić zawsze w każdym sklepie, a dodatki typu owoce to też nie problem. W sezonie letnim kiedy zaczynają się pierwsze owoce aż do późnej jesieni można dodawać do niego różne dodatki, wiśnie, czereśnie, rabarbar czy jabłka. Natomiast kiedy przyjdzie zima i nie ma świeżych owoców można z powodzeniem dodawać choćby najbardziej popularne tu rodzynki ale także inne suszone owoce typu śliwki, jagody, porzeczki czy nawet dżemy i kompoty.  Czas wykonania wina z ryżu to ok dwóch tygodni. Niski koszt tego wina to także wielka zaleta, a nawet można wykorzystać ponownie ryż z pierwszej fermentacji, owoce nie :).

Składniki na wino z ryżu:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdże winne lub piekarnicze - ok 7 dag
Przygotowanie wina z ryżu:
Przepis szybki i prosty na wino z ryżu na butlę 15 litrową.


Kilogram surowego nie przegotowanego ryżu należy wsypać do balonu lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków lub więcej i 7 dag drożdży. Oprócz rodzynków lub zamiast nich można dodać innych owoców. Ja dodaję zawsze dwa słoiczki z zaprawionymi wiśniami lub jakiegoś kompotu. Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia aby dofermentowało.

Ryż można wykorzystać jeszcze raz ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Jeżeli do wina nie dodamy żadnych owoców to po sklarowaniu powinno być bezbarwne i przezroczyste, ma też charakterystyczny przyjemny smak. Wino takie można zabarwić karmelem z cukru, w naszym przypadku wystarczy 50 dg cukru. Powodzenia w robieniu  8)

Czamian

PO dosłodzeniu zmieniam zdanie. Testuję na różnych gatunkach ryżu i każdy ma inny Posmak. Brown Rice ma inny smak, niż Idly Rice.

Początkujący

Czy wino wystarczy zlać do jakiegoś słoika czy ma to być inne naczynie? Zamykać czy zostawić otwarte?

Tags: