Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Szampan Domowy

Zaczęty przez Początkujący, Lip 05, 2024, 10:17 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Początkujący

Domowe wino można także upodobnić do szampana. Sporządzamy go w mocnych butelkach (oryginalne wytrzymują ciśnienie 6 atmosfer). Do butelki wlewamy 10 g koniaku i 60-100 g syropu z cukru (1 kg cukru rozpuszczamy w 2 l wody). Butelkę napełniamy winem, pozostawiając nieco miejsca (pod korkiem). Przygotowujemy zmiękczone w parze lub gorącej wodzie grube korki. Do butelki wsypujemy mieszaninę złożoną z 8 g kwasku cytrynowego i 2 g sody, szybko korkujemy i zawiązujemy drutem.

Butelki z szampanem przechowujemy w pozycji leżącej w pomieszczeniu o możliwie niskiej temperaturze. Szampana można także przyrządzić inaczej. Do butelki wlewamy wino, dodajemy nieco szlachetnych drożdży (najlepiej Champagne) i 10 g cukru. Drożdże i cukier wytworzą w butelkach ciśnienie 3-4 atmosfer. Butelki korkujemy zmiękczonymi korkami o średnicy półtora rażą większej od średnicy szyjki butelki, zawiązujemy drutem i wynosimy do chłodnego pomieszczenia.

Kowalski

Podczas reakcji sody z kwasem cytrynowym oprócz dwutlenku węgla wydziela się cytrynian sodu. Czy ma on duży wpływ na smak?

Piotrek

Witam,

Jeśli masz oryginalny korek od szampana do powinieneś go wcisnąć, ja w taki sposób robie szampana, i używam starego odrutowania, żeby sufitu mi nie zniszczyło :)

Pozdrawiam

Frezjusz

Witam

Może ma ktoś wiedzę na temat korkowania takiego wina musującego? Domyślam się że zwykła korkownica do wina to raczej odpada, korek do szampana jest szerszy, a i ręką raczej nie sposób tego wbić.

Pozdrawiam

Tags: