Menu główne

Przepis na Trójniak Bernardyński

Zaczęty przez Grabarz, Lip 11, 2024, 10:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Varadero

Przydałyby się zdjęcia ale kwiatów. Kwiaty białe bądz lekko modre - drobniejsze od odmian współczesnych. Spytaj się dziadka czy pamięta jak się nazywają. Jeśli powie, że to Irys Fiorentina ( Kosaciec Florentyński) to jesteśmy w domu. Jeśli są to irysy posadzone jeszcze w latach 70-80 to jest duże prawdopodobieństwo, że to jest ten właściwy irys.

LampowyZiomek

Niestety dziadka to ja już nie zapytam, bo chłopina zabrał się z tego świata już dawno temu. Ale jak sobie przypomnę to kwiat jest jaśniutki, musieli byśmy poczekać do miesięcy letnich wtedy będziemy wiedzieli już wszystko, na ten moment proponuję tylko zdjęcia bulw w ziemi one delikatnie wystają.

Elka

To dbaj o to chłopie i rozmnażaj. Na wino kombinują z irysem. I chyba sprawdzona sadzonka pojawi się u nas z Czech. Albo w zeszłym dopiero coś sprowadzili, sprawdzili i ponoć jest szansa, że to ten właściwy.

Ursus

Tylko że taki korzeń musi swoje poleżeć, żeby nadawał się do wina/miodu musi mieć ok 2 lata.

Poturbowany

Cześć. Bardzo nam miło z takiej wizyty. A jak jeszcze ktoś z takim "prezentem"... to tym bardziej.
Jeśli to jest TEN irys - chętnie się na niego piszę. Oczywiście karpy. I chętnie rozmnożę do dalszego podziału. Bo mało go jest w Polsce. No chyba, że gdzieś po starych działkach. Pamiętam go z ogródka babci. Był ładny, ale drobniejszy i monotoniczny w palecie barw. Dlatego jak tylko pokazały się odmiany ładniejsze i bardziej kolorowe - szybko zastąpiły te stare. Które to poza walorami wzrokowymi nic sobą nie przedstawiają.

Boxer

Odświeżam starego kotleta
Wstawiłem dziś miodek i dałem płatki świeżo rwane, szyszki chmielowe kwiatowe i korzeń fiołkowy (nie pachniał fiołkiem) miód akacjowo-faceliowy
Ciekawi mnie wynik końcowy 8)

Tags: