Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Przepis na Ajerkoniak

Zaczęty przez Józek, Lip 03, 2024, 11:18 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Józek

Ajerkoniak
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.



Ajerkoniak na 1 litr #1
8 żółtek
2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mleka
1 1/4 szkl. spirytusu
50 g winiaku
wanilia

Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek


Ajerkoniak na gęsto
1/2 litra wódki
7 żółtek
1 1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka zimnego
6 do 8 łyżek mleka w proszku
cukier waniliowy


Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy

* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

Pozdrawiam

Józek

Kapi

Ja zamiast śmietanki i cukru daje skondensowane, słodzone mleko z puszki i zwykłe mleko. Zwykłe mleko dodaje bo bez niego ajerkoniak jest za gęsty i zbyt słodki. Do tego likieru można dodać rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącego mleka kakao, kawę typu neska, lub czekoladę w proszku.

Patryk

Panuje opinia, że najlepszy jajekkoniak otrzymamy, gdy zamiast spirytusu sklepowego użyjemy bembiru z małej, niezarejestrowanej wytwórni nektarów. I mało tego, wskazane jest używać psoty powstałej na pot still'u z "bitwy pod Grunwaldem" a zatem mocno bimbrowatej.
Czy ktoś próbował robić Advocat z takiego spirytusu?

Początkujący

Witam!
Innego jajokoniaku nie robiłem sam jak z użyciem własnoręcznie nastawionej psoty. I to bez różnicy czy psota jest z cukrówki, cukrówki z dodatkiem owoców czy nawet owocówki.  ???
Z przykrością stwierdzam, że żadna butelka, czy dwie po 0,5 nie wytrzymały dłużej niż 48 godzin. . .  :-\

I tu pytanie się nasuwa?

Czy ja mam silną słabą wolę :?:

Heh...

Jarosław

A my dziś tak:

Trzy żółtka, łycha cukru, trochę cukru z prawdziwą wanilią, szczypta pieprzu i...
...kręcimy w szklance łyżeczką, aż się jasne zrobi. Do tego 100g psoty wkropić powoli. Zjeść tą łyżeczką którą się mieszało. We dwoje... 8-)

Filip

A czy do takiego celu nada się rozcieńczony do 40% calvados? Mam go troszkę i chciałbym mieć troszkę ajerkoniaku wyprodukowanego samemu. Pozdrawiam Filip :)

Leksi

W związku z promocją w Biedrze nabyłem jajka po 25 groszy i postanowiłem zrobić ajerkoniak.
Na naszym forum też mało na ten temat.
Jest ten wątek Józek, który podał kilka przepisów, ale nie napisał, czy są sprawdzone.

Nie ryzykowałem bo :
500g cukru w litrze ajerkoniaku to jednak przesada,
Ciocia Józka, Aniela dodaje jeszcze kostkę masła  ::)

Postanowiłem nieco zmodyfikowac przepis.

Wziąłem 10 żółtek (170g)
150g cukru pudru + saszetkę cukru wanilinowego
zmieszłem to mikserem powstała puszysta emulsja.
puszka mleka zagęszczonego słodzonego 535 g (pewnie jakieś 370 ml mleka w tym 55gram cukru)
dalej miksowałem
powolutku dolałem 350 ml spirytusu 94%
wyszło gęste, dolałem 150 ml wody (lepiej mleko, ale nie miałem)

Uzyskałem 1,2 litra ajerkoniaku o mocy mniej więcej 30% .
Ma konsystencję gęstego kremu - mi to pasuje, bo ajerkoniak dodaję po 50 ml do kawy z mlekiem.
Dodatkiowo do pół litra ajerkoniaku dodałem 2 łyżki kakao - ta flaszka będzie używana jako dodatek do lodów.

Jaśli ktoś chciałby otrzymać mniej gęstszy i słabszy trunek może dodać jeszcze do 600ml mleka (wtedy ma 20% mocy).
(powyższe rozcieńczenie sprawdziłem z ajerkoniakiem kakaowym - niebo w gębie, a raptem 12 godzin od rozrobienia :D

Piotrek

Jakiś czas temu popełniłem taki trunek dla Żonki wg przepisu znajomej:

Przepis na ajerkoniak z białą czekoladą,

składniki:

6 żółtek,
1 szklanka cukru,
1 biała czekolada,
500 g (opakowanie) niesłodzonego mleka skondensowanego,
150 ml spirytusu.

Żółtka miksuję z cukrem na białą masę (trzeba długo miksować), w międzyczasie białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Pod koniec ucierania żółtek dolewam czekoladę i miksuję do połączenia składników. Dolewam mleko w 2-3 partiach, miksuję do połączenia. Na koniec dolewam pomalutku spirytus, miksuję do połączenia składników. Koniec.
Oryginalny przepis zakładał dodanie 250 ml spirytusu, zmniejszyłam tę ilość, bo wydawał mi się za mocny.
Jak trunek po kilku dniach bardzo zgęstnieje, zawsze można ogrzać butelkę w kąpieli wodnej, przelać ajerkoniak do miski i dodać np. pół szklanki zwykłego mleka 3,2%. Jeżeli ajerkoniak wg powyższego przepisu zawsze gęstnieje to mleko można dodać już na pierwszym etapie.
Do tego Ajerkoniaku można dodać ziarenka wanilii lub pastę waniliową a nawet kawę lub kakao.
Biała czekolada tabliczka 100 g, pastę kupuję w małych tubkach w Intermarche, czasami w Lidlu (to są ziarenka wanilii zanurzone w syropie)

Chyba trochę zmodyfikuję przepis w części z czekoladą: do ogrzewanej czekolady dodam od razu część mleka, bo jak wystygnie, to znowu zrobi się twarda. I z % poeksperymentuję bo Żonka nie przepada za %, a trzeba je dać dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego :lach

Wojciech

Piotrek podpowiedz mi proszę. Mam 20kg węgierki zalane 10 litrami 48%. Chcę to jutro pogonić w kotle z płaszczem i tu dylemat półkowa, czy PS?

Piotrek

Nie mam półkowej, to i nie mam porównania.
Chyba zacząłbym od półkowej i popróbował. Nie pozbywaj się dundru - zalej go ponownie już mniejszą ilością spirytusu aby nie skisł. Jak coś nie tak, to połączysz destylat z dundrem i na PS-a. Z doświadczenia wiem, że destylat z dundru wzmocnionego czystym spirytusem jest niezły i w niektórych kręgach uchodzi za dobrą śliwowicę  Sam wszystkie smakówki robię na dwa razy - odpęd do zera i drugi na kolumnie kropelkowy odbiór przedgonu, serce i przy temp. ok. 96°C włączam refluks, stabilizuję i odbieram resztę spirytusu.
Góral - domyślam się, że leżakowanie trunku po PS-ie ma pozwolić ułożyć się estrom, bo przedpogonów nie powinno być

Tags: