Menu główne

Potrójne kombo Wiśniowe

Zaczęty przez Bartek, Lip 03, 2024, 11:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bartek

Siema, szykowałem się pod ten post już jakiś czas, mianowicie naszła mnie taka myśl...
Zrobiłem w tym roku trochę wina wiśniowego (pyszne)
I mam trochę nastawu z wiśni (jakieś 80l)
Pomyślałem że skoro mam wiśniowy nastaw i wino to może warto było by zrobić eksperyment i do tego wiśniowego winka nasypać pieczonych płatków z wiśniowego drewna...

Każdy już pewnie wie do czego zmierzam, tak po kilku tygodniach chcę te płatki wycedzić z wina i dobrze wysuszyć po to aby zalać je nierektyfikowanym pięknie cuchnącym, rozcieńczonym destylatem uzyskanym z wspomnianego nastawu za pośrednictwem bardzo prostego destylator, taki alembik ale z nierdzewki hehhe.

Oprócz tych płatków chcę dodać trochę świeżych płatków wiśniowych.

Chcę zrobić też drugą wersję na mocno spieczonych płatkach z dębu amerykańskiego.

Na próbę po 5l (słownie pięć litrów) z każdego.

Co myślicie panowie, czego można się spodziewać po takim potrójnym wiśniowym kombo?
Jakieś rady co do czasu leżakowania wina i destylatu

Bartek

Jeśli kogoś to obchodzi to zlałem ten destylat, wszystko zrobiłem tak jak w opisie z pierwszego posta.
Kolor wyszedł taki rudy wpadadający w róż/czerwień
Smak świetny, zero ostrości, wyraźne owoce przeplatane wanilią i dębiną.

Adi

Dzięki, fajny eksperyment i świetnie, że udany. Napisz za jakiś czas jak się trunek układa.


Tags: