Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Porterówka

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 23, 2024, 09:13 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

WalkazPająkiem

Z dodatków polecam 100 ml 80% STROH-a na 5 l.

Duke Erisia

Fajniejsze wychodzi z Piwa Karmi klasycznego.
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody

Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam

Ustawiony

Tak sobie chodzę z łopatą po forum i tym razem odkopałem Porterówkę.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.

Vislaus

Nie piszą, bo delektują się porterówką w domowym zaciszu :)
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.

Zmatowieniec

Dzięki za odkopanie tematu - przypomniałem sobie, że też miałem to poczynić.

Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:

1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)

Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).

Wilno

Jak będzie za słodka, bo cukru sporo, to kup następnego portera i dolej z odpowiednią ilością spirytusu. Przepis przepisem, ale trzeba dostroić do własnych kubeczków smakowych ;)

Chohołowski

Tak zrobię - rozumiem, że likierek ma być słodki, ale to już jest ulepek :-)
Pomyliłem się w ilości cukru - także zaraz przeedytuję poprzedniego posta, żeby nie wprowadzić kogoś w błąd.

Sir Lancelot

Tak zrobię - rozumiem, że likierek ma być słodki, ale to już jest ulepek :)
Pomyliłem się w ilości cukru - także zaraz przeedytuję poprzedniego posta, żeby nie wprowadzić kogoś w błąd.

Wojewoda

A jaki jest ten skład zaprawek?

Amnezja

Wczoraj zamieszałem moja pierwsza porterówkę na piwie Żywca wg. przepisu Juliusza.
Na weekend pierwsza degustacja :)

Tags: