Menu główne

Orzechówka z zielonych włoskich orzechów

Zaczęty przez Adamoss, Gru 19, 2023, 09:57 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Adamoss

Orzechówka, czyli nalewka z zielonych orzechów włoskich, to nie tylko pomysł na nalewkę o właściwościach zdrowotnych.

do 500 g zielonych orzechów włoskich - 18 sztuk lub mniej
500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 % - 2 szklanki
250 ml wódki 40 lub 45 % - 1 szklanka
1 szklanka wody - 250 ml
1 pełna szklanka cukru - około 260 g (albo miodu)

Na podaną ilość składników polecam użyć pojemnik o pojemności minimum 2 l. Z przyzwyczajenia i wygody używam uniwersalnego słoja, w którym szykuję i smakuje większość nalewek. To słój o pojemności około 4 l.

Około dwa na tygodnie na połączenie syropu cukrowego z alkoholem, następnie filtracja i przelanie nalewki do naczynia docelowego - karafki. Kolejne 6-12 miesięcy czeka się na to, by nalewka "dojrzała" i można ją było pić.

Do nalewki orzechowej użyłam zielonych orzechów włoskich, które zebrane zostały w pierwszym dniu lipca. Orzechy nie były większe niż piłeczka do ping-ponga. Aby uzyskać niecałe 500 gramów orzechów potrzebowałam 18 sztuk. Zielone orzechy włoskie pod orzechówkę należy zbierać nie wcześniej niż pod koniec czerwca, a nie później niż po 14 lipca. To bardzo orientacyjne daty, ponieważ każdy sezon wygląda trochę inaczej. Orzechy mają mieć wielkość około 4-5 cm. Jeśli masz ich mniej, to nic się nie martw. Możesz zachować dokładnie te same proporcje pozostałych składników nawet do 300 gramów orzechów, ponieważ moja nalewka orzechowa wychodzi dość mocna i gorzkawa.

Około 500 gramów (lub mniej) zielonych orzechów włoskich (razem z miękką łupiną) umyj pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdego orzecha przekrój na pół, a potem jeszcze na kilka mniejszych kawałków. Orzechy zbierane w odpowiednim czasie powinny być jeszcze miękkie. W środku dopiero widać "zalążki" jadalnej części orzechów.

Wszystkie kawałki orzechów przełóż do większego, czystego słoja. Ja używam uniwersalnego słoja, w którym szykuję większość nalewek

Pokrojone drobno orzechy zalej najpierw jedną szklanką wódki - 250 ml, a następnie wlej również całą butelkę spirytusu rektyfikowanego 95 %, czyli dwie szklanki spirytusu. Zakołysz słojem lub też zamieszaj orzechy z alkoholem przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków.

Słoik zamknij i odstaw do schowka lub też gdzieś w pomieszczeniu, ale nie w bardzo nasłonecznione miejsce. Proces maceracji nie powinien być krótszy niż miesiąc. Zalecam macerację, która będzie trwała około 30-40 dni. Możesz śmiało zapomnieć o nalewce na ten czas. Nic nie trzeba z nią robić przez następny miesiąc lub dłużej, im dłużej to lepiej ;-) . 

Szymon

cieszy mnie, że sugerujesz elastyczność w proporcjach składników, co pozwala dostosować recepturę do dostępnych zasobów orzechów. Jest to praktyczne podejście, które może pomóc uniknąć marnowania składników i zapewnić spójność w rezultatach.

Tags: