Menu główne

Niesamowity przepis na whisky z ekstraktem słodowym

Zaczęty przez Marian, Mar 02, 2024, 09:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marian

Miłośnicy mocnych, dojrzałych alkoholi doceniają prawdziwą whisky za pełnię smaku i głęboki, bogaty aromat. Niestety nie każdy ma okazję spróbować prawdziwej whisky i nie chodzi tu tylko o cenę trunku. Nawet droga, kupiona w sklepie whisky często okazuje się zwyczajnym, aczkolwiek dobrym destylatem, którego właściwości smakowe i aromatyczne zostały udoskonalone różnymi dodatkami. Dlatego znacznie łatwiej jest samodzielnie przygotować prawdziwą domową whisky, używając jako podstawy ekstraktu słodowego.

Jak zrobić whisky z ekstraktu
Wytwarzanie prawdziwej whisky słodowej jest procesem dość długim i pracochłonnym. Idealnie byłoby kupić słód, kiełkować, rozgniatać, a następnie zacier przefiltrować, dokładnie przestrzegając przepisu. Nawet najmniejszy błąd w procesie warzenia czy fermentacji nieodwracalnie zepsuje whisky, a w najlepszym wypadku skończy się bimberem o chlebowym posmaku.
O wiele łatwiej jest zrobić whisky z gotowego ekstraktu słodowego, który składa się wyłącznie z naturalnych składników: dwóch rodzajów słodu i wody. Zatem całe złożone i czasochłonne zadanie domowego winiarza zostało już wykonane przez producenta ekstraktu.

Aby przygotować whisky słodową na bazie ekstraktu, będziesz potrzebować:

koncentrat whisky (najwygodniej jest kupić gotowy ekstrakt w puszkach 5 kg);
czysta woda w ilości 5,5 litra na 1 kg koncentratu;
suche drożdże do produkcji whisky lub bourbona (ilość obliczana jest zgodnie z instrukcją);
zbiornik fermentacyjny 32 l;
maszyna alkoholowa.

Ważny! Jeśli planujesz fermentować przez dłuższy czas (10 dni lub dłużej), to po zmieszaniu ekstraktu słodowego z wodą konieczne będzie zagotowanie mieszaniny. Jest to konieczne, aby dezaktywować bakterie kwasu mlekowego, które nieuchronnie pozostają w koncentracie, ale nie mają czasu, aby stać się aktywne podczas szybkiej fermentacji. Po ugotowaniu koncentrat należy schłodzić do temperatury pokojowej.

Instrukcje :

Odmierzyć potrzebną ilość koncentratu i wody w stosunku 1:5,5.
Ekstrakt wlać do pojemnika fermentacyjnego, następnie wlać do niego wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby zagotować mieszaninę, następnie ochłodzić do 25°C. Stosując drożdże turbo, które zapewniają dojrzewanie zacieru przez 1–3 dni, można pominąć ten etap.
Dodaj drożdże do brzeczki, zamknij pojemnik pokrywką, a następnie zainstaluj uszczelkę wodną.
Poczekaj, aż zacier dojrzeje.
Usuń zacier z osadu, następnie wlej go do kostki destylacyjnej bimberu. Nie ma potrzeby go rozjaśniać.
Destylacja whisky na bazie ekstraktu słodowego odbywa się w dwóch etapach:

Podczas pierwszej destylacji otrzymasz surowy alkohol - selekcjonuj go, aż moc w strumieniu spadnie do 5°. W rezultacie otrzymamy około 7–8 litrów surowego alkoholu o mocy 30°. Ważne jest, aby trzymać się tej wartości, ponieważ destylacja mocniejszego destylatu staje się niebezpieczna.
Wykonaj drugą destylację frakcyjną, oddzielając ,,głowy" i ,,ogony". Na tym etapie do komory parowej bimberu można dodatkowo załadować zestaw ziół i przypraw, aby poprawić smak i aromat whisky.
Aby mieć pewność, że powstały produkt jest całkowicie identyczny z prawdziwą whisky, zaleca się leżakowanie go w dębowej beczce lub zaparzanie go chipsami, kostkami lub wiórami dębowymi.
Właściwości ekstraktu whisky
Wykorzystanie ekstraktu do produkcji whisky w domu ma szereg zalet:
łatwość przygotowania napoju, ponieważ wszystkie najbardziej pracochłonne i krytyczne etapy są wykonywane przez producenta koncentratu;
oszczędności na sprzęcie, ponieważ potrzebujesz tylko zbiornika fermentacyjnego i destylatora;
duże szanse na uzyskanie napoju naprawdę wysokiej jakości - jeśli zastosujesz się do przepisu, wynik jest zawsze przewidywalny, a ryzyko błędów początkującego jest zminimalizowane;
wygoda i długi termin przydatności do spożycia – koncentrat butelkowany jest w wygodnych kanistrach, a jego trwałość przekracza pół roku;
całkowicie naturalny skład: wysokiej jakości ekstrakt składa się wyłącznie z wody i kilku rodzajów słodu.
Dzięki dodatkowemu leżakowaniu napoju i zastosowaniu przypraw podczas destylacji, nawet prawdziwy koneser whisky będzie mógł cieszyć się gotowym produktem. Najważniejsze jest ścisłe przestrzeganie prostego przepisu i wybranie koncentratu naprawdę wysokiej jakości.
Koncentrat słodu whisky, a także drożdże i wszystko, co potrzebne do domowego warzenia piwa, kupisz w naszym sklepie Russian Haze. Zawsze posiadamy szeroki wybór sprzętu, składników i akcesoriów do winiarstwa, bimbru i browarnictwa.

Maks

Dziękuję za szczegółowy przepis na domową whisky z ekstraktu słodowego. Brzmi to bardzo interesująco i zachęcająco, zwłaszcza dla osób, które chcą spróbować swoich sił w produkcji własnego alkoholu.Warto może dodać kilka dodatkowych wskazówek dotyczących bezpieczeństwa podczas destylacji, takich jak konieczność zapewnienia odpowiedniej wentylacji oraz unikania destylacji w zamkniętych pomieszczeniach. Mam nadzieję, że mój komentarz będzie pomocny. Dziękuję jeszcze raz za podzielenie się swoją wiedzą!
Pozdrawiam Maks

Tags: