Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Nalewka z Jabłkowa

Zaczęty przez Zymus, Sie 21, 2024, 08:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

DobryKocur

Nie boisz się, że goździki zdominują nastaw? 25 sztuk, to naprawdę bardzo dużo. Ja bym się zastanawiał czy 2-3szt to nie jest za dużo.

Ratashnu

Ja chciałbym popróbować z samymi jabłkami. Dodatki ewentualnie innym razem. A może maceracja w beczce nierdzewno - dębowej?
Myślę tez na podgrzewaniu zalanych alkoholem wytłoków

PiwkoMożna

Na nalewkę przeznaczyłbym całe jabłka i to dorodne, aromatyczne, a wytłoki ewentualnie na nastaw na smakówkę.

Boxer

Nastaw odpada bo tych wytłoków będę miał za mało, żeby opłaciło się nastawiać. Czyli według Ciebie zmielić jabłka i zalać alkoholem razem z uzyskanym sokiem?

Rimshot Gloo

Ja bym je pokroił w plastry - łatwiej później oddzielić płyn.
A najlepiej zrób dwie wersje i będziesz miał porównanie. I my też :)
Jabłkowej nie robiłem, ale gruszkowe tak i z różnych surowców.

Rasputin

Bo mi kolega głównie chodzi o to, żeby zamiast wyrzucać w kosz odpady z sokowirówki to dać im drugie życie. Jakoś je spożytkować. Zrobie pewnie z samych wytłoków i postaram się drugą porównywalną partie zrobić w połączeniu odpadów z sokiem, które z nich uzyskałem

Rebeliant

Ciut się boję, ale ogólnie lubię ten smaczek, więc zaryzykowałem. Robię to pierwszy raz (przepis gdzieś z netu), więc jak będzie za mocne, dam znać. W ten weekend planuję już zlać nalewkę i wycisnąć jabłka, to spróbuję przy okazji.
Smak się ciut zmieni, bo jeszcze dochodzi miodek do tego - ale nalewka powinna być smaczna

Wertykalny

Zrobiłem według tego samego przepisu (przy zmniejszonych proporcjach) co kolega  i niestety goździki tak zdominowały smak, że jabłka tam czuć niewiele. Następną zrobię dawkując 2 sztuki goździków na 1 kg jabłek. Ja też lubię ten smaczek, ale moim celem była nalewka jabłkowa. Jest smaczne, tylko chciałem aby goździki były wyczuwalne gdzieś daleko w tle, teraz niestety są na pierwszym planie.

Peter

Z goździków robię esencję na alko i gdy trzeba, to dodaję po kropelce ciągle próbując. Łatwiej jest dozować.

Bayle

Nalewka wyszła jabłkowo-goździkowa, akurat będzie na święta ;-) smak jest bardzo dobry, mocno goździkowy.
Teraz się klaruje, jutro pójdzie w butelki.
Próbowałem przesączyć przez maseczkę chirurgiczną (gdzieś tu tak przeczytałem, że dobrze się flirtuje), ale niestety bardzo szybko się zapychało (po 50ml) i w związku z tym odpuściłem temat i klaruje się grawitacyjnie.

Tadeusz

Witam. Postanowiłem spróbować zrobić nalewkę z odpadów po sokowirówce. Założenia mam takie: uzyskać nalewkę jak najbardziej jabłkową. A więc nie dodawać goździków czy innych dodatków. Jedynie dosłodzić planuje pewnie na próbę pół cukrem i pół miodem. Odpady z sokowirówki wpakowałem do dwóch litrowych słoików. W każdym zostawiłem 3- 4 cm miejsca od góry. Zalałem to wódką. Pierwsze spostrzeżenie jest takie, że wytłoki nasiąkły i wypełniły cały słoik. Dlatego teraz oba słoiki przesypałem do jednego dużego. Zajmują jakąś połowę słoika. Kminie jak to odcisnąć?? Prasa i gaza da radę? Macerują się już z miesiąc

Irracjonalny

Spokojnie da radę, tylko rób to bardzo powoli, głównie chodzi mi o końcówkę odciskania, więcej odzyskasz.

wiking

Irku, jeśli twoja żona drze się że za dużo wina, to nie piła długo leżakowanego takiego jabłka ( pycha! A po drugie to o jedzenie nie woła hehe :p )
Ze swojej strony polecam jabłka na miodzie i cynamonie:
Jabłuszka zasypać cukrem, by uzyskać syrop
Gruszki - max ze 4,5 do smaku i w cukier jak wyżej
Goździk i cynamon mielony wedle uznania
Syropy połączyć z miodem i przyprawami, alkohol( ja używam tylko swojego destylatu o mocy 80% który uważam za idealny jako do każdego owocu) i wszystko na owoce na 3 miesiace. Po filtracji i odstaniu swego poezja

Tags: