Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Nalewka Truskawkowa

Zaczęty przez Artii, Sie 20, 2024, 09:47 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

zigzak

I nasłodzi nie zawsze słodkie owoce. Szczególnie miękkie, które w dziwny sposób znikają

Kapi

Najważniejsze, że smakuje  8)  8)

Otis

Od siebie dodam, że w truskawkowej imbir robi robotę.
10g drobno pokrojonego, ładnego, jędrnego imbiru na 1l gotowej nalewki. Dodane po połączeniu nalewu i syropu, u mnie zazwyczaj na kilka miesięcy. Dobrze jest na początku co jakiś czas przemieszać. Jak mi się przypomni to wtedy zlewam :D

Dodawałem też do macerujących się owoców, ale nie wyszło tak dobrze. Nie wiem czy imbir nie taki, czy dawka nieodpowiednia, czy różnica w stężeniu spirytusu.
Jak ktoś lubi imbir to może troszkę zwiększyć, ale tutaj chodzi jedynie o muśnięcie smaku i aromatu.

Jeszcze odnośnie czasu maceracji - u mnie jest to od 7 do 14 dni i żadnej goryczki nie wyczuwam ani ja, ani nikt z pijących.

NiemaPicia

Może zabijasz imbirem?  8)

Wilno

Truskawka lubi dać goryczkę, ale odmiana odmianie nie równa.

Tadeusz

Możesz się pochwalić ile nalewek truskawkowych zrobiłeś w swoim życiu ?

PlotkującyPaweł

Ja robiłem nalewkę w zeszłym roku o której zapomniałem było tego ze 2 L z owocami - owoce pływają w niej do tej pory :) Aż z ciekawości pójdę to odkopać i poszukam goryczki :)

Ragnarok

Goryczka może być, wyczuwalna z nasionek. ;)
Choć ja zawsze trzymam dłużej truskawki, i mi smakuje

Gintama

Pochwalę się robię od 10lat, rocznie będzie po 10-20 litrów w zależności od roku. Najstarszą mam 5letnia i trąca piwnicą. Dodam że od 4 lat jestem szczęśliwym posiadaczem dostępu do 1ha truskawek w 15 odmianach. Wszystko nie pryskane. Kiedyś dawniej kupiłem na targu, po maceracji było czuć masakrycznie chemią.

Szlauf

Ja wczoraj zlewałem do butelek nalewkę z truskawek Roksana. Owoce duże, słodkie i bardzo nietrwałe (handlowcy jej nie lubią, bo jest bardzo delikatna). Maceracja 24 godziny i owoce stały się prawie białe - przedtem je zamroziłem. Pozostałości nawet nie zasypywałem cukrem, bo nie było co. Smak wytrawny, intensywny, gęsty. Dawałem do słoja truskawek do pełna + 70%. Bajka.

Rebeliant

Znam . Bardzo smaczne truskawki. W ubiegłym roku nawet akurat z niej robiłem, ale zbyt długo trzymałem, wyszła z posmakiem piwnivy ale i tak wszyscy chwała . Robiłem też z Honey, bardzo smaczna. W tym roku dopiero będę zaczynał, jakaś ponoć późna odmiana będzie.

Lipton

W tym roku udało mi się nastawić nalewkę truskawką po tym, jak naczytałam się samych wspaniałości w tym temacie. Truskawki miałam z pewnego źródła, bez jakichkolwiek oprysków i ulepszaczy. Co prawda były lekko kwaskowe ale aromat po prostu bajka!

Kilogram truskawek zalałam spirytusem 70%. Po tygodniu zlałam a na truskawki nasypałam cukier. Tym samym owocowym nalewem zalałam kolejną świeżą partię truskawek - było ich około kilograma. I znów po tygodniu zlałam II turę i wymieszałam z nalewem cukrowym z owoców. Na drugie truskawki znów poszedł cukier - jak się rozpuściło wymieszałam wszystko razem. Dosładzałam na kilka razy w odstępie kilku dni i finalna wersja bardzo mi odpowiada. Jak była za kwaśna, nie miała tego czegoś. Używałam cukru białego i brązowego + łyżeczka miodu wielokwiatowego.

Gdy zabrałam się do butelkowania okazało się, że nic nie leci przez filtr bo zrobiła się lekka galaretka. Dorzuciłam pektoenzym i następnego dnia filtrowanie jak ta lala. A nalewka wyszła cudowna, aromatyczna. Wystarczyło otworzyć słoik a całe mieszkanie pachniało truskawkami :D Nie spodziewałam się aż takiego efektu.

Wszystko leci do piwnicy a miniaturki, po kieliszeczku, po rodzinie na testy.

Wertykalny

Ile orientacyjnie wyszło Tobie cukru na 2kg takich truskawek? Tak mniej więcej, nie musi być co do łyżeczki ;)

Tukan

Mój magiczny zeszyt z zapiskami mówi, że na 2 kg truskawek i 1,5l spirytusu, użyłam 244g cukru + 1 łyżeczka miodu :)

Hamis

Jestem tego samego zdania, choć też na początku się zastanawiałem o co chodzi z tym słońcem. Z drugiej strony jak postawię na słońce nalewkę to spokojnie osiągnie ona z 60 stopni w obecnych temperaturach, więc nie jestem pewien czy to aż takie dobre.

Tags: