Menu główne

Nalewka Czareśniowo-Truskawkowa

Zaczęty przez Andrew, Lip 05, 2024, 09:54 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Andrew

Początek sezonu owocowego zapowiadają jak co roku czereśnie i truskawki, dlatego prezentujemy dziś prosty przepis na wiosenną szybką nalewkę z tych pospolitych, wszędobylskich owoców.


SKŁADNIKI:
0.5kg czereśni
0.5kg truskawek
1l wódki
kilka goździków
0,5kg cukru
sok z limetki lub cytryny
 

PRZYGOTOWANIE:
Nalewkę można przygotować zarówno z czereśni z pestkami jak i drylowanych. Może być wytrawna lub słodka. Dzięki czereśniom zawierającym potas jest dobrym lekiem na reumatyzm i choroby wieńcowe.

Umyte czereśnie i truskawki wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem i dodajemy goździki. Wszystko zalewamy wódką, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 2 miesiące.

Po tym czasie nalewkę z czereśniwo-truskawkową filtrujemy przy użyciu sączków filtracyjnych i zlewamy do butelek. Można wtedy dodać odrobinę soku z cytryny.

Nalewkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!

Piotrek

spaniala nalewka zrobilem i bardzo wszystkim smakowala dziekuje za wspanily przepis

Tags: