Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hisoka

Nastawiłem dzisiaj kolejny już z dundrem zobaczymy co wyjdzie. Cukromierz raczej ok na wodzie 20 stopni pokazuje 0 zresztą każdy nastaw sprawdzam równierz drugim w skali SG i nastaw miał 1,050 a po zakończeniu 0,988 nastaw powinien mieć coś około 8 % teoretycznie. Będę chyba musiał sprzęt sprawdzić bo chyba rzeczywiście gdnieś opary idą w atmosferę, jutro pogodzę się chyba z moim starym 6 l samowarem i porównam wynik

Kosiniak

No jakoś nie chcę mi się wierzyć, że nie zauważyłeś jak ci 0,5l spirytusu wyparowało gdzieś bokiem . Na zakupach byłeś czy kolumnę lutowałeś :D ??

Isamu

Dziwne to, bardzo dziwne, mi się to raz zdarzyło, a okazało się że cukromierz był walnięty, próbowałeś czy nastaw był wytrawny czy słodki /próba gębna/.

Mirek

Dziwne to, bardzo dziwne, mi się to raz zdarzyło, a okazało się że cukromierz był walnięty, próbowałeś czy nastaw był wytrawny czy słodki /próba gębna/.

GreckiBóg

Dziwne to, bardzo dziwne, mi się to raz zdarzyło, a okazało się że cukromierz był walnięty, próbowałeś czy nastaw był wytrawny czy słodki /próba gębna/.

Niebezpiecznadzielnica

Trzeba przyczynę utłuc w zalążku :D

Kapi

Sprawdź jeszcze alkoholomierz - może to on zawinił? Zrób pomiar na wodzie, wódce 40% i mocnym alkoholu (80-96%) i dowiesz się czy gdzieś nie kłamie.

Jarosław

Być może poszło coś nie tak ale tylko nadmienię że w opisie jest że pierwsze tłoczenie nie powala wydajnością wiele osób na to zwracało uwagę. Ja też tak miałem. Może nałożyła się mała wydajność z pierwszego tłoczenia z jeszcze jakimś problemem?

Grabarz

Właśnie wróciłem z pracy i zrobiłem kilka testów.

1) Cukromierz skala - 5 do 35 od starowara na wodzie o temp. 20 C pokazuje zero. Ale już jak rozpuściłem w dokładnie 1 litrze wody 100 gr cukru (odmierzone wagą z dokładnością 0,1 gr.) cukromierz pokazuje 9 BLG. Pomiar przy temp. cieczy 20 C.

2) Alkoholomierz skala 0-100 % na wodzie o temp. 20 C pokazuje gdzieś między 4-5 %, niestety nie mam sklepowej wódki żeby sprawdzić w większych stężeniach.

Czyli co oba do wymiany? Jakie polecicie kupić żeby być pewnym że będą pokazywać dokładnie? Te z Gomaru są dobre?

Acurlydrug

Cukromierz działa prawidłowo. Zrobiłeś mieszaninę o 9,09°Blg, a pokazało 9°Blg.
Co do alkoholomierza, to one często mają odchyły przy małych %. Najlepiej byłoby sprawdzić na sklepowej wódce i spirycie.

Carl

Nie pozostaje Ci nic innego jak przepuścić wszystkie partie, najlepiej najpierw stripping do zera, potem drugi raz z cięciem frakcji, dundru użyć do kolejnego nastawu i zobaczyć co będzie :)

Zaradek

Przeprowadziłem z dwóch zacierów ŁKZWJ po 5 pędów i mogę powiedzieć, że z pierwszego pędu nigdy nie miałem więcej jak ok. 1,2 l. Zacier zrobiony 4kg cukru, 4kg kukurydzy, drożdże gorzelnicze, 20l wody. Dopiero następne dawały większy uzysk ok. 1,9l + odpady. Blg był różny, końcowy od 2 do -3, gdy przestał pracować. Zauważyłem, że po skończeniu bąbelkowania, należy zostawić jeszcze na 2-3 dni, jak się wszystko uspokoi. Zacier nie syczy. Nie zawsze cukier zostaje przerobiony przy + blg, chociaż już nie pracował 2 dni. Zrobiłem tak, że dodałem 1/2 paczki drożdży w jednym z nastawów przed dolaniem dundru i wszystko wróciło do normy. Warto się uczyć na własnych doświadczeniach.
Dzięki Juliusz  8)  8)

Yoko

Właśnie jestem przy czwartym zacierze i po 5 dniach przestało mi bąbelkować w rurce fermentacyjnej, jednak słyszę lekki szum w beczce.
BLG = 6. Przypuszczam, że początkowo nie czekałem jeszcze kilka dni dodatkowych tylko książkowo po około 4-5 dniach, gdy przestało bąbelkować w rurce destylowałem (wówczas BLG = -2, ale to za pierwszym razem tylko mierzyłem). Czy cukier mógł się skumulować i teraz mam zbyt słodki zacier? Jeśli tak, to czekać jescze kilka dni aż drożdze zjedzą cukier i BLG spadnie do -3, -4? Czy dać na rurki a do kolejnego dundru dodać mniej cukru?

Czarnoziem

U mnie czasami dochodziło do nieszczelności i rurka przestawała bąbelkować. Puki szumi to pracuje. Poczekaj i badaj BLG. U mnie zawsze spada do -4 (8 x już przebiegł proces)

Zimno

Mam podobne zdanie,jeśli są bąbelki na powierzchni zbiornika i słychać szum to jest oznaką że drożdże jeszcze pracują. Odgłosy z rurki,lub ich brak nie zawsze odzwierciedlają jakie procesy zachodzą wewnątrz zbiornika fermentacyjnego,czasem są pewne nieszczelności na pokrywie a wówczas może brakować typowych odgłosów fermentacji.

Tags: