Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Barabos

Tak zostaw, niech wypracuje cukier. A jak skończy, to wtedy na rurki. :D

Dyniogłowy

Dzisiaj pierwsze doświadczenia z ŁKZWJ i powiem że nie wiem co ja robie nie tak, puściłem pierwszą partie 10l na szybkowarze. Pierwsze 60 ml odebrałem jako przedgon potem ukapało zaledwie 300 ml i to dość slabe bo srednia 50 % pogonów nie wiem jescze ile bo dalej się gotuje. Nastaw przed zlaniem przestał pracować i zatrzymał się na -1 BLG , pierwsze krople przy 91 stopniach w kociołku (pomiar par) a już przy 94 stopniach smak zaczął się zmieniać i reszta od 94 kapie jako pogon destylat przy 94 stopniach miał 50%. Nastaw był robiony dodokładnie według przepisu Julisza .

Pogonów wyszło 1050 ml sredniej mocy 35% pogony odbierałem do 98 stopni.

Jiskra

Przepraszam, może głupio pytam, ale cukier dałeś? Bo po uzysku to wygląda tak, jakbyś miał przefermentowane tylko zboże.. Chyba że coś się wdało po drodze i zeżarło cukier nie dając w zamian alko. Innych możliwości nie widzę

Amnezja

3 kg cukru i 3 kg swieżej mrożonej kukurydzy pokruszonej blenderem.

Archimedes

3kg cukru i 3kg kukurydzy na ile litrów nastawu? Przepuściłeś 10l, odzyskałeś ok. 500ml czystego alkoholu z sercem i pogonami, wychodzi na to, że nastaw miał 5-6%.

Napojony

Robiłem z przepisu z pierwszej strony, 3 kg cukru, 3 kg kuku i 20 l wody.

Bimbrownik

No to za całości teoretycznie wyjdzie ci około 1l w przeliczeniu na czysty alkohol. Sprawdź czy ci nie uciekają opary z szybkowaru albo czy cukromierz dobrze wskazuje, bo z cukru na takim sprzęcie powinno ci wychodzić 0,5-0,55l czystego alkoholu (z odpadami) z kilograma cukru.

Jajo

Nie fart panocku. Coś masz pecha na te ziarno. Ugotuj całość potem mędrkuj ale wątpię żeby % zostały w wiaderku z reszta nastawu.
Jeżeli jesteś pewien co do ilości cukru to coś Ci go zeżarło i to nie były drożdżaki.

Ustawiony

Nastawiłem dzisiaj kolejny już z dundrem zobaczymy co wyjdzie. Cukromierz raczej ok na wodzie 20 stopni pokazuje 0 zresztą każdy nastaw sprawdzam równierz drugim w skali SG i nastaw miał 1,050 a po zakończeniu 0,988 nastaw powinien mieć coś około 8 % teoretycznie. Będę chyba musiał sprzęt sprawdzić bo chyba rzeczywiście gdzieś opary idą w atmosferę, jutro pogodzę się chyba z moim starym 6 l samowarem i porównam wynik

FacekGacek

No jakoś nie chcę mi się wierzyć, że nie zauważyłeś jak ci 0,5l spirytusu wyparowało gdzieś bokiem  Na zakupach byłeś czy kolumnę lutowałeś :D ??

Hamis

Dziwne to, bardzo dziwne, mi się to raz zdarzyło, a okazało się że cukromierz był walnięty, próbowałeś czy nastaw był wytrawny czy słodki /próba gębna/.

Kompresorek

Umoczyłem gębe od razu jeszcze przed pierwszą destylacją i nie wyczułem żadnej słodyczy był taki bardziej kwaskowy i kolor taki słomiany. Ten problem to nie tylko z tym nastawem przy zwykłych cukrówkach też zauważyłem że nie wychodziło jak powinno. Coś jest nie tak. Posprawdzam mierniki i aparaturę i później się będę zastanawiał co spiepszyłem.

Cisco

Trzeba przyczynę utłuc w zalążku :D

zigzak

Sprawdź jeszcze alkoholomierz - może to on zawinił? Zrób pomiar na wodzie, wódce 40% i mocnym alkoholu (80-96%) i dowiesz się czy gdzieś nie kłamie.

Haczyk

Być może poszło coś nie tak ale tylko nadmienię że w opisie jest że pierwsze tłoczenie nie powala wydajnością wiele osób na to zwracało uwagę. Ja też tak miałem. Może nałożyła się mała wydajność z pierwszego tłoczenia z jeszcze jakimś problemem?

Tags: