Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

KlingaMieczaZguby

Wrzuć zdjęcie śruty, zobaczymy jak śrutuje Twój młynek ;D

pokrec

W poniedzialek postaram się wrzucić krótki filmik. Aktualnie nie mam nic ześrutowane. Ale mój sprzęt naprawdę działa. ;-)

Piszę z telefonu więc przepraszam za gramatykę :-)

EdiWillow

Panowie, zacier przestał mi bulgotać, ale jak otworzyłem wieko, widać jak by pracował, spróbowałem smakowo, czuć trochę gożko kwaśny smak, a śruta pływa po wierzchu wody, czyli, chyba jeszcze nie gotowe?

Jiraya

Nastaw a nie zacier ;D
Napisz kiedy nastawiłeś i zmierz blg. Ja z reguły zostawiałem nastaw, aż kukurydza ładnie opadła. Nastaw trzymałem poza domem więc zdarzało się, że nieraz i miesiąc nastaw stał nieruszany, ale jaki klarowny. Później ruszał bez problemów.

Vandal

Kiedyś jak przetrzymałem dłlużej ŁKZWJ po skończonej fermentacji, to było lekko czuć nastaw octem.

Hiacynt

Wiadomo, najlepiej od razu po skończonej fermentacji dać koncert. Ale, niestety, nie zawsze jest możliwe. A natura człowieka jest taka, że psocić lubi ;D

DeFacto

U mnie nastaw na wujka J. stal nieraz 3 miesiące, nie było problemu z ponowną fermentacja ani z zapachem czy smakiem...

Kopacz

Jestem właśnie pod koniec psocenia, czy to normalne, że samogon czuć maślanką, czy czymś w tym rodzaju??
ps. kolumna aabratek

Ignus

Jestem właśnie pod koniec psocenia, czy to normalne, że samogon czuć maślanką, czy czymś w tym rodzaju??
ps. kolumna aabratek

Gideon

Jestem właśnie pod koniec psocenia, czy to normalne, że samogon czuć maślanką, czy czymś w tym rodzaju??
ps. kolumna aabratek

Fikołek

Ups.. Prawdopodobnie zrobiło Ci się to co mnie kiedyś. Narozrabiały bodaj bakterie produkujące kwas mlekowy. W trakcie fermentacji pachniało normalnie, czy już trąciło tym zapachem?

Jing Jang

W trakcie fermentacji pachniało podobnie do drożdży turbo, nic z mlekiem związanego, maślanke czuć po psoceniu. Właściwie zapach bardzo mi nie przeszkadza, ale czy otruć się tym można???

Jing Jang

Koledzy, czy miał ktoś jeszcze przypadek zapachu mleka w bimbrze?

PolskiPatriota

W najbliższym (ok. miesiąca) czasie będę gotował resztkę zacieru kukurydzianego, który nie zmieścił się do gara w sierpniu ub. roku. Pachnie normalnie, ale spodziewam się anomalii. Po procesie podzielę się wrażeniami ;)

Ragnarok

Nie sądzę, tym bardziej że pewnie będziesz puszczał na rurki drugi raz?
Mam nadzieję że zapaszek zniknie. U mnie po drugim gotowaniu był ledwo wyczuwalny, ale że i tak mi się nie podobał, to cały bourbon wylądował w gotowym do destylacji następnym nastawie z kuku ;).

Tags: