Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kuro

Mój bosze, gdybym wiedział ile to dyskusji fachowej wywoła...

To miło wzbogacić wiedzę dzięki niewinnemu linkowi z wiki ;-)

Dla mnie dunder do tej pory to było to co zostanie w garze po gotowaniu, przynajmniej tak mi wyszło z przepisu Wujka Jessiego...

Korzystając z okazji pytanie niewinne...
Mam aparat typu pot still, deflegmator chciałbym zastąpić testowo szklana rurką wypełnioną zmywakami, co wg szacownego grona mi to może dać, w jaki sposób wpłynie na produkt?

Uprzejmie dziękuję z góry

Pozdr

The all knowing

Powinno tylko przynieść korzyści w postaci lepszego (czystszego i mocniejszego) towaru oraz mniejszego zalewania rury ze zmywakami niż deflegmatora.

Mohg

Witam, zrobiłem nastaw według przepisu Juliusza. Po 12 godzinach była słaba fermentacja, po 48 ustała, na 3 dzień czuję zakwas. Termin ważności drożdży do 2015r, kukurydza przeznaczona do karmienia ptaków, według sprzedawcy bez pestycydów. Nastawiłem dwa pojemniki dokładnie umyte, woda odstana 3 dni, porcja do każdego pojemnika 30l wody, 5,25kg cukru, 5,25kg zmielonej i odsianej z mączki kukurydzy i 1,5 łyżki stołowej drożdży T3. Kukurydzę wypłukałem w gorącej wodzie, cukier rozpuściłem w wodzie i następnie do wody o temp. 24C wsypałem kukurydzę oraz drożdże. Pojemniki są zamknięte pokrywami z zabudowanymi rurkami fermentacyjnymi i znajdują się w pomieszczeniu, gdzie temperatura jest stała, ok 22-24C. Co jest nie tak ?
Oczywiście jutro sprawdzę co z tego wyszło.

MilecznyGolem

A więc drożdże T3 się nie nadają. Po co odsiewałeś mąkę?

rekinek

Zmierz BLG. Jeżeli coś cukru zostało spróbuj restartu z innymi drożdżami. Może T3 szybko ogarnęły cukier. Moja kuku też na końcu kwaśno pachnie i to chyba normalne przy tym nastawie.

Dagma

Kukurydza pachnie ładnie, ale nie "kwaśno". Zmierz blg i spróbuj nastawu. Wtedy będziemy radzic albo martwić się ;D

Isamu

Kukurydza pachnie ładnie, ale nie "kwaśno". Zmierz blg i spróbuj nastawu. Wtedy będziemy radzic albo martwić się ;D

Duke Erisia

Cukromierz w drodze, gdyż dopiero go kupiłem. Pod ręką mam tylko zwykłe drożdże ze spożywczego i chyba zrobię restart. Odsiałem mąkę ponieważ kukurydza była drobno zmielona, z 20kg odsiałem 6kg mąki.

OctoberFest

Ale to właśnie mąka daje smak trunkowi. Oczywiście otręby też, ale mąka wchodzi w skład płynu do destylacji.

Janina

Wstrzymaj się do pomiaru BLG. Obstawiam -4. Cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości:)
(wiem łatwo powiedzieć). Restart możesz zrobić zawsze.
Mąkę zatrzyj co by strat nie było:))

Apocalipsa

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem świeży w temacie ale bardzo mi się podoba ten przepis. Zaczynam pojutrze i chciałbym zadać pytanie (przepraszam, ale nie jest to dla mnie oczywiste).
Moje pytanie brzmi czy do każdej kolejnej fermentacji należy dodawać cukier? Czy tylko do pierwszej i drugiej?
Pozdrawiam.

Początkujący

Do każdej kolejnej fermentacji.

Yuji

Zrobiłem pomiar, Blg 0, alkohol słabe 1%, smak kiepskiego wina wytrawnego. Czy mam to wylać, czy przerobić ?

Dawid

Kolego ja dodałem tylko do pierwszej, a trwa to już 3 miesiąc.
2 łyżeczki grzybków Cobra 'łiski' Yeast na 8l h2o i 1.6 kg śruty plus 2 kg cukru (dwa wiaderka)
Teraz zwiększyłem nastaw do 25l h2o (dodając śrutę) i robią dalej tylko w jednym fermentatorze.Temperatura pomieszczenia 17-20st.C, 4 kg cukru w 5 dni.
Po zlaniu "towareksu", dolewam wody żeby zakryć śrutę, potem dunder z cukrem i reszta wody po godzinie robi jak głupie. Co 3 zalanie dokładnie mieszam śrutę, chociaż kolega Juliusz zdecydowanie odradzał.
Pozdrawiam

Patryk


Tags: