Menu główne

Łatwy Zacier Kukurydziany

Zaczęty przez Juliusz Cezar, Sie 01, 2024, 01:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Otis

Z pierwszego pędzenia zawsze robię wódeczkę zbożową:)
Ekspertem nie jestem, ale chyba jak już będziesz miał nowy dunder w starym nastawie to nie będzie już to samo co byś jechał na pierwotnym. Ja bym wycisnął ostatki smaku i aromatu na wódeczkę, a Wujka postawił na nowo:)

jajek

Witam. Na początku dodawałem dunder, ale smak gotowego wyrobu trochę mi nie odpowiadał. Teraz nie dodaję dundru tylko do tego co mi zostaje w fermentorze idzie woda z cukrem. Za każdym razem uzupełniam Blg do 21 stopni. Tak ciągnę już 2-gi miesiąc. Jak dla mnie bez dunru psota ma łagodniejszy smak. Żeby było jasne. Nie twierdzę, że z dundrem jest nie dobre, po prostu mnie takie odpowiada. A mój ŁKZWJ to proso+kukurydza.
Pozdro. jajek

Popiół

Czy do tego przepisu na pierwsze nastawienie mogę użyć dundru np z owocówki?

Okultysta

Zrób sobie dunder kukurydziany po 1. pędzeniu, uwierz mi, nawet ta pierwsza wódeczka (jeszcze) bez dundru jest pyszna :) - nie kombinuj ;)

Tarczownik

Ja osobiście bym zrobił eksperyment na dundrze wiśniowym:)

Yuji

Ja będę miał jabłkowy. Ale zostawię czystą wodę na pierwszy raz.

pokrec

Też mogłaby wyjść ciekawa psota:)

Zask

Problem jest taki, że dunder po owocówkach stracił większość cennych aromatów podczas destylacji i zostaje w nim tylko "słodka woda" na samym końcu. Dunder zbożowy mnóstwo aromatów trzyma w sobie do następnej destylacji, ciężko wyciągnąć je nawet podczas pracy w prawdziwym potstillu. Ale eksperyment wart świeczki - można próbować, jak nie wyjdzie lub nie posmakuje to można zacząć od nowa.

Seat2

Próbuj i efekty opisz, a nóż a widelec coś z tego wyjdzie

Hazdrubal

Ja mam akurat dunder po aronii z rodzynkami. Tak ładnie pachniał, że żal mi było go wylewać. Myślałem, żeby go zastosować do cukrówki, ale może jednak zmienię zdanie i pójdzie na burbon.

gary1984

itam szanowne grono forumowiczów, również i ja postanowiłem dołączyć do grona jako praktykant.
Pierwszy nastaw dzisiaj się spełnił.

ŻonaPierzeJaSeLeże

Czy klarować nastaw za pomocą środków klarujących? Czy psocić bez klarowania?

Tax Collector

Nie klaruj, destyluj go po zlaniu znad osadu drożdżowego i kukurydzy.

Tarczownik

A jak masz możliwość gotowania z ziarnem to możesz dorzucić z 1/4 tego ziarna, wyciągniesz więcej smaków, ja tak zawsze robię.

Saczi

Nastaw jeszcze pracuje i to na pełnych obrotach, nie chce przestać.
Czytałem w poście ziarno bez zacierania, aby "zużyte" ziarno, to które pływa po dolaniu wody wrzucić do gotowania. Tak też chcę zrobić. Grzane będzie na taborecie gazowym.

Tags: