Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Koktajl z whisky

Zaczęty przez Marian, Mar 02, 2024, 09:22 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marian

Jeden z głównych przedstawicieli rodziny kwaśnych, czyli koktajli ,,kwaśnych". Grupę tę po raz pierwszy szczegółowo opisał Jerry Thomas, ojciec amerykańskiej miksologii, w swojej książce How to Mix Drinks z 1862 roku.

SKŁADNIKI
PORCJE

1

Burbon 50 ml
Sok cytrynowy 25 ml
Białko jajka 1 kawałek
Syrop cukrowy20 ml
Skórki z cytryny do smaku

INSTRUKCJA GOTOWANIA:

1 Bourbona wlej do shakera z lodem, dodaj białko, wyciśnij sok z cytryny, uzupełnij syropem cukrowym. Pokonać. Następnie usuń lód za pomocą sitka i ponownie ubijaj.

2 Przelać do szklanki z lodem i udekorować skórką z cytryny.

Jaś

Brzmi naprawdę pysznie i z pewnością spróbuję go przygotować w domu.Czy są jakieś alternatywy dla białka jajka dla osób, które wolą unikać surowych jajek? Może aquafaba lub specjalne mieszanki do koktajli? Ponadto, jakie są najlepsze rodzaje bourbona do użycia w tym koktajlu?


Maciej

Wskazówka o podwójnym ubijaniu z usunięciem lodu jest świetna.

Tags: