Menu główne

Aktualności:

I już Święta

Jagermeister

Zaczęty przez Kapi, Sie 22, 2024, 09:43 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Olgierd

Bordowokrwisty? Zawsze mi się wydawał ciemnobursztynowy, czy po facecku brązowy. No ale de gustibus et coloribus..

Ratashnu

Kolor może być przyczyną braku maceracji w beczce.
Swoją drogą w pierszym poście brak, wspominki o tym.

Kilua

Mój pierwszy nastaw ziołowy właśnie przelany do leżakowania, powstrzymałem się od próbowania, poczekam 4dni i dopiero spróbuje. :D

Gola

Po pierwszej degustacji mojego nastawu z dodatkiem syropu klonowego jestem zadowolony. Syrop wniósł leciutko słodkawy, przyjemny dodatek. Teraz odstawiam gąsiorek do przegryzienia

OczamiWidza

Po pierwszej degustacji mojego nastawu z dodatkiem syropu klonowego jestem zadowolony. Syrop wniósł leciutko słodkawy, przyjemny dodatek. Teraz odstawiam gąsiorek do przegryzienia

Ustawiony

Po pierwszej degustacji mojego nastawu z dodatkiem syropu klonowego jestem zadowolony. Syrop wniósł leciutko słodkawy, przyjemny dodatek. Teraz odstawiam gąsiorek do przegryzienia

Rimshot Gloo

Co prawda nie pracuję w alkoholach, ale coś tam wyczuwam w smaku. Więc, moim zdaniem barwa pochodzi z nalewu z młodych orzechów włoskich. One są też do znalezienia w smaku Jagera. Poza tym ja wyczuwam dość intensywnie ziele angielskie. M<oże coś jeszce mi się przypomni bo dawno tego nie próbowałem.
Nie wiem czy pomogłem...
PS. w mojej pracy wszystko testuję w ciemno.

Yoko

Ciekawość wzięła góre, spróbowałem... wyszło mi coś pomiędzy jegerem, a amolem... ale i tak mi bardzo smakuje, myślę, że zabutelkuje i pozostawię na popijanie po tłustych posiłkach :D
dzieki za przepis!

nike4545

Czyli co drugi raz pijesz, co drugi raz nacierasz;)

Wertykalny

Dziś kolejny kieliszek na spróbowanie, po miesiącu leżakowania jest zdecydowanie lepiej. Dziś wstawiam kolejną porcję mając już wagę z dokładnością do setnych grama a nie kuchenna do 1g :)

Mimo że cukru dodałem mniej dla mnie nadal za słodkie, spróbuję odjąć kolejne 50g cukru. Dodam nieco więcej anyżu bo bardzo lubię ten smak. Trochę modyfikacji pod siebie i wyjdzie całkiem fajny trunek ziołowy :D

Maks

Kompedium napisał pewien jegomość i podzielił się doświadczeniami.
Ja za to opracowanie jestem wdzięczny.
Niech nikt nie wylatuje ale posłucha:
Intensywne smaki mają nadawać treść i główny nurt. Coś tam dodane ma wzbogacić smak. Tak?
Ale dowaliłem pieprzu. O kurde przesoliłem..
Ile razy to przerabialiśmy? Setki.
To weź to rozrób z czymś i zostaw. Za mocne to wyjdzie inne. Jak za mało intensywne to dosyp i poczekaj. Ja raz przesadziłem z anyżem. I nie płacze. Zepsułem to naprawiłem. Ot i cała historyja.

kiwitom

Mam pytanko w związku z cytowanymi fragmentami:
ile wychodzi łyżeczek mieszanki z punktu 2? Właśnie 1 łyżeczka? Czy jest tego więcej? Pytam pod katem przeliczenia składników (kupiłem, dzisiaj przyszły :) )
Obstawiam, że jest to mocno ziołowe - 10 łyżeczek ziół na (tylko) 0,5l 70% ?

UpadłyAnioł

A nie lepiej, poza cynamonem, wrzucać sekwencyjnie na wagę elektroniczną?

Jaś

 wychodzi więcej

KillerPolak

Już wiem - to ok. 3 łyżeczki ;) - ze 2h temu zrobiłem.
Idę zrobić mieszankę ziołową na jutro.
Myślicie że wielką zmianą będzie użycie mięty z herbatki ekspresowej (nie mam takiej 'naturalnej' suszonej) a zamiast świeżego korzenia imbiru - suszony (przyprawę w proszku)?

Tags: